L-arginin – aminokiselina sporta i zdravog života

Ako vežbate u teretani i praktikujete bodibilding, onda je L-arginin, neophodan dodatak ishrani, posebno Vašim mišićima. Ali ne morate biti obavezno bilder, da bi se ova esencijalna kiselina našla na Vašem tanjiru. Prirodno ona se nalazi u mesu, čokoladi, semenkama, orašastim plodovima, kao i nekim mlečnim proizvodima. Ima brojne pozitivne i značajne funkcije u biohemiji tela, od kojih su neke jačanje imunološkog sistema, poboljšanje lučenja hormona i izbacivanje amonijaka.

Za sportiste

L-arginin doprinosi rastu mišića jer je potreban za sintezu većine proteina. On utiče na metabolizam masnoća i  na oslobađanje hormona rasta. Rezultat je čista mišićna masa i snaga, što zavisi i od ostalih faktora, pre svega od načina ishrane i treninga.

Ukoliko želite da skratite period odmora i umor nakon treninga, onda se arginin unosi u obrok nakon treninga.  To će učiniti da se telo oseća manje iscrpljeno, čime se ubrzava proces oporavka.  Takođe je utvrđeno da arginin aktivno učestvuje u proizvodnji kreatina koji poboljšava izdržljivost tokom vežbanja.

Proces starenja

Zajedno sa ornitinom, fenilalaninom i ostalim neurotransmiterima, arginin učestvuje u stvaranju i lučenju hormona rasta iz hipofize, koji omogućava očuvanje ćelija i usporava proces starenja. On zapravo stimuliše oslobađanje hormona rasta koji podmlađuje organizam, učestvuje u sintezi proteina, pospešujući rast i razvoj mišićnog tkiva. Hormon rasta (GH) omogućava razvoj tokom puberteta i održavanje vitalnosti u zrelom doba života. Njegova količina, međutim počinje polako  da opada nakon četrdesete, tako da u se u starijem životnom dobu, mora dopuniti kako bi se održalo dobro fizičko i mentalno zdravlje. Jednom rečju arginin  poboljšava snagu, izdržljivost, fizičku sposobnost, protok krvi i proizvodnju sopstvenog hormona rasta.

Kako deluje arginin

Arginin je jedna od 20 najčešćih aminokiselina u prirodi, ali se istovremeno smatra i polu-esencijalnom amino kiselinom. To znači da se ona pod određenim uslovima ne stvara u dovoljnim količinama u organizmu, te se mora unositi putem ishrane ili suplementacije. Arginin je neophodan kako bi se ostvarili pojedini fiziološki procesi, koji podrazumevaju lučenje hormona (rasta), zaštitu imunološkog sistema i eliminaciju toksičnih materija. Ispoljava i antioksidantna svojstva, koja se ogledaju u smanjivanju oskidativnog stresa.

Kome može biti od koristi?

  • Osobama koje imaju razne povrede, arginin, pomaže jer se potreba za njime povećava kod oporavka od raznih telesnih povreda.
  • Arginin proširuje krvne sudove, povećavajući dotok krvi u određene delove tela.
  • Jača imuni sistem i na taj način omogućava sportistima da intenzivnije treniraju, a u isto vreme da izbegnu posledice preopterećenja.
  • Prema nekim ispitivanjima, arginin snižava visok krvni pritisak kod žena, koje imaju preeklampsiju.
  • Može se koristiti i kao dodatak lečenju artritisa. On je važna komponenta u izgradnji kolagena, koji zajedno sa elastinom učestvuje u formiranju vezivnog tkiva.
  • Povećava broj i pokretljivost spermatozoida kod muškaraca.
  • Snižava holesterol i redukuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Posebno za muškarce

Potreba za argininom naročito je izražena kod muškaraca, pošto se 80% semene tečnosti sastoji od arginina, a njegov nedostatak može da dovede do neplodnosti. Posle tridesete godine života dolazi do skoro potpunog prestanka lučenja arginina iz hipofize, zato ga je potrebno nadoknađivati putem dodataka ishrani.

Kako da znamo da nam fali arginin?

Iako većina ljudi ima dovoljnu količinu L-arginina u svome telu, određena stanja kao što su infekcije ili ozbiljne rane mogu iscrpeti zalihe. Simptomi nedostatka arginina jesu sporo zarastanje rana, konstipacija, slabost mišića, masna jetra, opadanje kose, osipi na kože i poremećaj tolerancije na glukozu. U tim situacijama bitno je uzimati L-arginin u obliku suplementa tj. dodatka prehrani ili povećati količinu L-arginina putem biljnih ili životinjskih izvora.

Kako se upotrebljava arginin?

Kao suplement L-arginin se preporučuje u količini od 2 do 5 grama dnevno (podeljeno u doze). Dostupan je u obliku kapsula, tableta ili praška, а ne preporučuju se doze iznad 20g dnevno. Uzima se na prazan želudac ili pre spavanja. Previše L-arginina u telu može izazvati  određene nuspojave: smanjenje krvnog pritiska, glavobolje i pojačanu proizvodnju želudačne kiseline.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste!

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu