Kako se izboriti sa nesanicom?

Da li se i Vama dešava da se prevrćete u krevetu i ne možete dugo da zaspite? Sve dok je  čovek živeo u skladu sa prirodom, san je bio kontinuiran i neporemećen. Iz godine u godinu ljudi provode sve manje vremena u noćnom spavanju.

U jednom istraživanju koje je sprovedeno 2008. godine, 38% odraslih Amerikanaca izjavilo je da kraće spava u odnosu na period od pre 5 godina. Amerikanci sada spavaju u proseku 6,5 sati. Ni kod nas nije drugačija situacija. U Srbiji oko 33 %  stanovništva muči nesanica, najviše u starosnoj dobi između 55 i 64 godina, kao i 3% mlađe populacije.

Posledice neprospavanih noći

Dobar i okrepljujući san je neophodan za normalno funkcionisanje organizma. Kad prekinemo prirodni ritam dana i noći iz bilo kog razloga, rizikujemo da pokrenemo čitav lanac problema. Nagomilane neprospavane noći vode u hroničnu nesanicu što utiče na pojavu razdražljivosti, glavobolje i bolova  u mišićima. Koncentracija slabi tokom dana, sposobnost da se borimo sa problemima drastično pada, a vitalnost  organizma naglo se smanjuje.

Dolazi do pojačanog nivoa stresa i anksioznosti, pada imuniteta i u težim slučajevima uvoda u depresiju. Na osnovu kliničkih istraživanja, rizik od ispoljavanja depresije kod osoba koje je tri nedelje mučila kontinuirana nesanica, izuzetno je visok.

Higijena sna

Higijena sna nas uči zdravim navikama vezanim za spavanje. Obuhvata vreme koje nam je potrebno da bismo se osećali odmornim, a ne iscrpljenim, održavanje ritma vezanog za odlazak na počinak, izbegavanje forsiranja prisilnog uspavljivanja bez efekata, izbegavanje napitaka koji sadrže kofein nakon ručka, kao i izbegavanje alkohola pre spavanja.

Uključuje i neodlaženje na spavanje praznog stomaka (ali ni previše punog), prilagođavanje spavaće sobe u prijatan prostor, rešavanje briga neposredno pre spavanja i redovno vežbanje, minimum 4 sata pre odlaska na spavanje.

udoban krevet

Pravilo broja 20 – ovčice nisu u modi

Brojanje ovčica odavno je prevaziđeni mit.

Po savetu stručnjaka ne treba u krevetu da provodite više od 20 minuta, ako ne uspete da zaspite. Ustanite, čitajte ili nađite neku relaksaciju dok se ne osetite ponovo pospanim. To ne znači da treba da jedete ili gledate TV ili kompjuter. Ponovite sve ovo ukoliko Vam i dalje san ne dolazi na oči.

Melatonin radi noću, kao i supermarket

Naše telo ima unutrašnji sat koji reguliše prirodni ciklus spavanja i budnog stanja, a ključnu ulogu u tom procesu ima  hormon melatonin. Njega proizvodi epifiza, mala žlezda smeštena u sredini mozga. Tokom dana ona je neaktivna, ali sa zalaskom sunca počinje aktivno da proizvodi melatonin koji se otpušta u krv. Posledica povećanja nivoa melatonina je pospanost i vremenom, utonuće u san. Lučenje melatonina se tokom godina smanjuje i posle 45. godine počinje značajno da opada. Upravo iz tog razloga, starije osobe često muči nesanica.

Veliki broj izazova koje nam je donelo savremeno doba zadire u vreme koje je namenjeno spavanju. Kafići koji su otvoreni noću, supermarketi koji rade non-stop, neprekidno emitovanje raznih serija na televizijskom programu iz noći i noć, kao i dvadestčetvoročasovni pristup internetu iscrpljuju čovekov organizam i remete prirodne fiziološke i biološke procese.

U nekim namirnicama kao što su sok od višnje, orašasti plodovi, kukuruz, paradajz, brokoli, špargla, jagoda i maslinovo ulje prisutne su male količine melatonina. Ali ako stvarno hoćemo da dodatno podignemo nivo melatonina u organizmu preporučuje se uzimanje dodatka ishrani. Doza od 1mg pre odlaska na spavanje tablete sa melatoninom uvešće Vas bezbedno u svet snova.

valerijana nesanica

Valerijana i matičnjak vs nesanica

Dobro poznati tradicionalni prirodni sastojci – koren valerijane i list matičnjaka, dodatno umiruju i omogućavaju miran san tokom cele noći. Pored čajeva i kapi možete uzimati i kapsule sa ovim prirodnim sastojcima koje imaju smirujući efekat na ljudski organizam potvrđen na osnovu brojnih kliničkih istraživanja.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu