Zubni kamenac – uklanjanje i zaštita

Kada započne kalcifikacija zubnog plaka u čvrste naslage koje je teško ukloniti običnim mehaničkim čišćenjem, govorimo o nastanku zubnog kamenca. On se obično taloži na spoju zuba i desni, ali može da se nađe na svim površinama zuba. Ne predstavlja samo estetski problem, već može da uzrokuje i brojne teškoće sa zubima i desnima.

Ako se zubi ne peru adekvatno, zubni plak će se mineralizovati i očvrsnuti u periodu od 7 do 10 dana i tako se pretvoriti u  kamenac. Najčešće se vidi na unutrašnjim stranama donjih prednjih zuba.

Stvaranje zubnog kamenca zavisi i od starosnog doba; obilnije se deponuje kod starijih osoba. Do devete godine života se praktično i ne stvara.

Sastav kamenca

Kamenac se sastoji od neorganskih materija 70-90% (kalcijum, fosfor i magnezijum) i organskih materija 10-30% (lipidi, mukopolisaharidi, ostaci hrane). Dokazano je da  kod osoba čija pljuvačka sadrži visoke koncentracije kalcijuma, fosfora i drugih minerala, stvara se intenzivnije, nego kod onih sa nižom koncentracijom neorganskih materija.

Faktori rizika od pojave kamenca

 • Pušenje
 • Kafa
 • Obojena gazirana pića

Gde je problem?

Zubni kamenac je najčešće prisutan kod osoba  sa lošom oralnom higijenom, ali nije pravilo. Na njegovu pojavu utiče:

 • Sastav pljuvačke  kamenac brže nastaje kada pljuvačka sadrži veće koncentracije minerala
 • Ph pljuvačke, tj. njena kiselost
 • Anomalije zuba – zbijeni zubi otežavaju dobro pranje svih površina
 • Genetska predispozicija za nastanak parodontalnih oboljenja
 • Vrsta hrane – meka i lepljiva hrana će u većem procentu zaostajati na površinama zuba

Paradentopatija

U slučaju kada se zubni kamenac pojavljuje ispod nivoa desni, može biti opasan. Bakterije koje se nalaze u kamencu oštećuju desni, a ukoliko se ne leči, kamenac i bakterije izazivaju i dodatna oštećenja kosti oko zuba.

Zubni kamenac je direktan krivac za pojavu parodontopatije kod pacijenata. Nakupljanje mekih zubnih naslaga prouzrokuje u prvoj fazi upalu desni (gingivitis).

Metode uklanjanja kamenca

Kombinovanje više sredstava (trljanje klasičnim četkicama za zube, korišćenje konca, interdentalne četkice i ispiranje vodicom), ne garantuje besprekorno čišćenje i potpuno uništavanje plaka i bakterija.

Upotreba ultrazvučnog aparata u stomatološkoj ordinaciji predstavlja bezbolnu i sigurnu intervenciju. Opšta preporuka je da se zubni kamenac uklanja na svakih 6 meseci. Boja kamenca varira od bele do tamno žute. Tamna boja ukazuje na starost kamenca.

Posle skidanja kamenca

Nakon skidanja kamenca sa zuba neophodno je ukloniti meke naslage i ispolirati zube. To se vrši pomoću mekih četkica i abrazivnih pasta koje po pravilu sadrže fluoride.

U toku i nakon uklanjanja kamenca sa zuba može se javiti prolazna preosetljivost zuba, prouzrokovana  izloženošću vrata zuba spoljašnjoj sredini.

Druga rešenja

 • Soda bikarbona
 • Hrana bogata vitaminom C
 • Semenke susama
 • Zelena glina u prahu

Mališani

Kod dece su najčešće su prisutne crne ili braon naslage. Počinju da se stvaraju u predelu uz desni, a mogu da se prošire i na veći deo površine zuba. Prisutne su i sa unutrašnje i spoljašnje strane, a teško ih je ukloniti sa četkicom, te su neophodna profesionalna čišćenja. Smatra se da su uzrokovane prisustvom posebnih vrsta bakterija iz roda Actinomices koje stvaraju vodonični sulfid, kao glavni uzrok  prebojavanja zuba. Pojavi crnih naslaga može, da doprinose hrana i napici bogati gvožđem.

Preventivni stomatološki pregledi i pravilno održavanje oralne higijene su najefikasniji lek u borbi za očuvanje oralnog zdravlja.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu