Upotreba kompresivnih čarapa

Umorne noge, otečeni zglobovi, svrab, i bol  u nogama prvi su znaci razvoja varikoziteta nogu. Venski sistem kod čoveka sastoji se iz površnih i dubokih vena, koje su spojene sistemom spojnih vena. Kada venska krv ne teče dovoljno brzo u smeru srca, voda iz vena sklanja se u okolna tkiva.  Dijagnoza venskih oboljenja postavlja se najčešće  kliničkim pregledom (anamneza, fizikalni pregled i funkcionalni testovi).

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije oko 30% populacije pati zbog različitih problema sa venama. Proširene vene, sa udruženim simptomima i komplikacijama, spadaju u najčešće oboljenje krvnih sudova nogu. Smatra se da genetski faktor u kombinaciji s drugim provocirajućim faktorima doprinosi razvoju bolesti. Obično se kaže da je to bolest žena jer one mnogo češće obolevaju od muškaraca, naročito u periodu za vreme i posle trudnoće.

Vrste i razlike

Kompresivne čarape mogu biti terapijske, ali i preventivne. Različite bolesti vena zahtevaju različite nivoe kompresije, ali terapijske čarape i odgovarajući nivo kompresije preporučuje isključivo lekar specijalista. Mogu biti različitih dužina, od onih do kolena, pa do hulahopki. U zavisnosti od vrste bolesti, doktor propisuje čarape odgovarajućeg kvaliteta, od poluprozirnih, visokoelastičnih do vrlo jakih, debljih čarapa izdržljivog tkanja.

Delovanje

Čarape obezbeđuju graduisanu kompresiju obezbeđujući maksimalni pritisak u nivou skočnog zgloba koji se postepeno smanjuje prema natkolenici. Pažljivo kontrolisanim pritiskom na tkiva poboljšava se povratni tok krvi u nogama i podstiče mikrocirkulacija. Radi postizanja najboljeg terapijskog ishoda kompresivne čarape se moraju nositi svaki dan, a naročito prilikom dugog stajanja ili sedenja (duga putovanja autom ili avionom). Ne treba ih kupovati na svoju ruku, već ih posle pregleda propisuje lekar, koji određuje stepen kompresije.

Stepen kompresije

U odnosu na stepen venskog oboljenja postoje kompresivne čarape sa tri stepena kompresije:

 • Kompresija prvog stepena (15 do 20 mmHg) – namenjena kod teških i umornih nogu, blago proširenih vena u toku trudnoće
 • Kompresija drugog stepena (20 do 30 mmHg) – za ozbiljno proširene vene i uznapredovali varikozitet sa edemom, kod površinskog thrombophlebitis-a
 • Kompresija III stepena (30 do 40 mmHg) – izraženi variksi sa izrazitim edemima, namenjene kod naglašene hronične venske insuficijencije i pojave edema

Faktor rizika i namena:

Stečeni faktori rizika za venska oboljenja vezani su za način života (nepravilna ishrana, gojaznost, dugotrajno sedenje ili stajanje, slaba fizička aktivnost, neadekvatna odeća). Oni su najčešće okidač delovanja urođenih faktora rizika (predispozicije). Od urođenih faktora u naučnim studijama spominje se nasledna slabost vezivnoog tkiva, kao i urođene promene na venskim zaliscima, u manjem broju slučajeva.

Stoga se kompresivne čarape preporučuju:

 • Trudnicama
 • Kod primarnih ili sekundarnih posledica varikoziteta
 • Kod hronične slabosti vena
 • Kao zaštita od tromboze

Obuvanje i svlačenje

Kompresivne čarape oblače se ujutro, posle buđenja kada noge još nisu otekle. Sa ruku treba skinuti prstenje i voditi računa o dužini noktiju da se čarapa ne bi oštetila ili pocepala. Treba izbegavati razvlačenje materijala jer raspodela pritiska u tom slučaju neće biti ravnomerna što dovodi do neugodnog osećaja zatezanja. U tu svrhu mogu poslužiti i gumene rukavice koje olakšavaju navlačenje čarape. Prvo treba namestiti petu i rasporediti čarapu duž noge odozdo nagore, prema kolenu.

Pre spavanja u večernjim satima  kompresivne čarape se skidaju. Mogu se prati  najviše na temperaturi od 40˚C blagim deterdžentom bez omekšivača. Tokom dana čarape upijaju znoj, materijal može da se razvuče, stoga je njihovo redovno i pravilno održavanje od velike važnosti za dalju upotrebu. Nikako ih ne treba sušiti na suncu ili na radijatoru niti peglati, jer im se tako skraćuje vek trajanja.

Pažnja

 • Svaka čarapa ima svoj stepen stezanja i nivo do koga se proteže: do kolena, pola natkolenice ili do prepone
 • Medicinske kompresivne čarape ne smeju da se nose preko otvorenih rana
 • Može se javiti netolerancija na materijal od koga su napravljene
 • Kada se koriste nepropisno, mogu prouzrokovati lezije kože
 • Nošenjem kompresivnih čarapa neće se izlečiti proširene vene niti će one nestati, ali će se bitno ublažiti simptomi

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste!

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu