U borbi protiv neprijatnih mirisa – nova generacija dezodoransa

Dezodorans spada u red onih nezaobilazanih i najčešće korišćenih proizvoda lične higijene. I dok svako ima svoj favorit, proizvođači ih neprestano obogaćuju novim mirisnim notama, ali i kombinacijama supstanci uz pomoć kojih se postiže fresh ili dry, efekat na koži.

Koža  je organ koji pamti i apsorbuje unete supstance, ali samo njeni pojedini delovi su u mogućnosti da izluče one štetne. To su pregibi iza kolena, predeli iza ušiju i pazuha. Upotrebom antiperspiranata koji zapravo blokiraju znojenje sva štetna jedinjenja se zadržavaju u organizmu. Zato se savetuje izbegavanje proizvoda na bazi aluminijevih soli, posebno nakon depilacije regije pazuha kada je koža nadražena i osetljiva.

Zašto se znojimo?

Znoj je zapravo tečnost bez mirisa. Onog trenutka kada se na koži razviju bakterije (Corynebacterium xerosis) koje razlažu lipide i proteine koji su u sastavu znoja, dolazi do stvaranja neprijatnog mirisa.

Znojenje je prirodan mehanizam, čija je primarna funkcija regulacija telesne temperature, čijim se lučenjem organizam hladi. Znojenje hidrira kožu, kada se feromoni izlučuju iz organizma i kako naučne studije pokazuju predstavljaju upravo prirodne antibiotike koji štite kožu od bakterija.  Ako se prekomerno znojite, uzroci između ostalog mogu biti:

 • posledica stresa
 • hormonskog disbalansa
 • anksioznosti i panike
 • gojaznosti

Nepoželjan aluminijum hlorhidrat

Sastav proizvoda koji kupujemo veoma je važan faktor odluke pri njegovom izboru. Na osnovu mnogih sprovedenih istraživanja, aluminijum hlorhidrat se nalazi na spisku suspstanci koje treba izbegavati, barem tokom dužeg korišćenja.  Antiperspiransi su preparati koji ga najčešće sadrže stvarajući želatinozni čep na izvodnom kanalu znojne žlezde čime sprečavaju izlivanje znoja na površinu kože. Dermatolozi ne preporučuju svakodnevnu upotrebu antiperspiranasa zato što ometaju prirodni mehanizam znojenja, a kod osoba sa veoma osetljivom kožom mogu izazvati iritaciju i osip na mestu primene.

Saveti za  trenutno osveženje

 • Tuširanje jednom dnevno uklanja neprijatne mirise
 • Uklanjanje dlačica iz pazušne jame je poželjno
 • Dezodoransi se nanose na čistu kožu pazuha
 • Pazuh se može i tokom dana oprati uz pomoć vlažne maramice i ponovo naneti dezodorans

Inovacije

Nove formule dezodoransa sadrže visok stepen antimikrobnih supstanci koje umanjuju broj bakterija, uzročnika neprijatnog mirisa. To znači da se blokiraju procesi zbog kojih znoj ima neprijatan miris. Upotrebljavaju se bazični minerali koji neutrališu kiselost znoja i tako zaustavljaju rast velikog broja bakterija koje uzrokuju neugodne mirise.

Spas u prirodi

Sastav prirodnih dezodoransa  razlikuje se od standardnih. Koriste se esencijalna ulja čajnog drveta ili hamamelise za otklanjanje bakterija. Neki od njih sadrže i supstance kao što su ricinoleinska kiselina ili soda bikarbona bez totalnog zaustavljanja znojenja. Većina proizvođača prirodnih dezodoransa izostavlja i parabene, što je posebno preporučljivo za osobe sa osetljivom kožom.

Najčešće greške

Ako ste stavili dezodorans, a neprijatni mirisi su i dalje tu, negde grešite. Razmislite da li:

 • Nanosite dezodorans u više slojeva
 • Oblačite se odmah nakon nanošenja dezodoransa, ili ga stavljate kada ste se već obukli
 • Stavljate dezodorans na vlažnu kožu, odmah nakon tuširanja
 • Aplicirate ga odmah nakon depilacije
 • Koristite pogrešan proizvod

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu