Sve što treba da znate o SPF zaštiti

Prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji pre nekoliko godina, došlo se do rezultata da samo ¼ žena koristi kreme sa višim zaštitnim faktorom. SPF (Sun Protection Factor) uveden je vidu brojčane skale još davne 1962. godine. Širom sveta poznat je stepen prema kome znamo koliko zaštitu, prvenstveno od UVB zraka pruža preparat za sunčanje koji koristimo. SPF brojevi počinju sa najnižim faktorom – 2, a nedavno su dospeli čak do broja 70! Dermatolozi preporučuju da birate proizvode sa filterima koji štite i od UV  štetnog zračenja. Evropska zajednica daje informacije o pravim  proporcijama UVA i UVB filtera, koji pružaju odgovarajuću zaštitu od Sunca.

2 vrste UV filtera

Hemijski filteri predstavljaju složene organske molekule koji upijaju sunčevu svetlost i pretvaraju njenu energiju u bezopasnu toplotu. Testirani su od strane međunarodnih i regionalnih institucija. Obično se dodaju vitamini A, C I E koji pomažu stabilnost ovih filtera, štiteći kožu.

Mineralni filteri čine sitne čestice koje odbijaju sunčevu svetlost sa kože. Bazirani su na mineralima prisutnim u prirodi – titanijum dioksid i cink oksid čine tzv. “sunblock” – stvarajući film na koži koji blokira prodiranje UV zraka. Nisu preporučljivi za osobe sa masnom kožom zbog začepljivanja pora.

Od čega zavisi SPF?

Nekoliko faktora treba imati u vidu pre nego što odredite SPF za sebe. Ako ste izloženi delovanju sunčevih zraka bez ikakve zaštite, lako ćete izgoreti. Nanošenjem kreme sa SPF 10, taj period se produžava na 50 minuta (5×10). Ako se namažete kremom sa zaštitnim faktorom 10, a potom drugom sa faktorom 20, nećete ništa postići! Drugim preparatom samo ćete poništiti dejstvo prvog.

U prvim danima sunčanja neophodan je viši zaštitni faktor (30, 50+…), koji može sa vremenom da se smanjuje. Poseban oprez preporučuje se osobama sa osetljivom svetlom kožom i kosom, koje ne bi trebalo da borave na suncu bez zaštitne kreme sa minimalnom faktorom zaštite 30.

krema-za-suncanje-spf-faktorTrenutna zaštita

Obično se  krema sa SPF-om nanosi 30-tak minuta pre izlaska na sunce, da bi koža imala dovoljno vremena da je upije. Da biste imali adekvatnu predstavu o količini, jedan prst kreme dovoljan je za lice, jedan za vrat i tako redom. 35 ml kreme potrebno je da bi se u potpunosti prekrilo telo odrasle osobe.  Ipak na nekim proizvodima stoji oznaka „trenutna zaštita“. Ona označava da odmah posle nanošenja kreme, bez ikakvog čekanja, možete bezbedno leći na plažu.

Vodootporan preparat

Odrednica vodootporan (waterresistant) odnosi se na održavanje SPF vrednosti do 40-tak minuta po ulasku u vodu. Veoma otporan (very waterresistant) održava stabilnost SPF i do 80 minuta po ulasku u vodu. Prema najnovijoj regulativi ovi termini su ukinuti, a istaknuta je minutaža 40-80.

Apsorpcija UV zračenja

Proizvod sa SPF 15 apsorbuje 93%, sa SPF 30 -97%, ali je zanimljiv podatak da proizvodi sa SPF većim od 50 ne povećavaju bitno ovaj efekat. Ne postoji način da se kremom za sunčanje blokira 100% sunčevih zraka.

Međunarodni standardi

  • SPF brojeve prate oznake nivoa zaštite (niska, srednja, visoka ili vrlo visoka).
  • Proizvodi ispod SPF 6 ne označavaju se kao proizvodi za zaštitu od sunca.
  • Potrošači se podsećaju da efikasnost proizvoda zavisi od pravilne upotrebe.
  • Ne sme biti naznačena tvrdnja da proizvod pruža 100% zaštitu od zračenja.
  • Uveden je i termin ”široki spektar” (broad spectrum), koji se koristi samo za proizvode koju pružaju UV/UVB zaštitu.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu