Šta hijaluron stvarno čini za našu kožu?

Upotreba hijalurona pomerila je granice u dermokozmetici u poslednjih petnaest godina, a njegova primena povezana je sa revolucionarnim inovacijama u formulacijama za negu kože.

Kao složeni šećer – polisaharid, hijaluronska kiselina prirodno se stvara u ljudskom organizmu, ulazeći u sastav vezivnog tkiva sa kolagenom i elastinom. U telu odrasle osobe nalazi se oko 15 grama hijalurona koji čini važan deo hrskavice, očiju i zglobova.

Čak jedna trećina hijaluronske kiseline prisutna je u koži mlade osobe. Sa starenjem, već od tridesete godine koncentracija i kvalitet hijaluronske kiseline polako opada kako u dermisu tako i u svim drugim delovima tela. Osim u kozmetologiji hijaluronska kiselina ima široku primenu u mnogim medicinskim i terapijskim oblastima – a najbolje rezultate dala je u oftamološkim operacijama, reumatologiji, kod upalnih procesa, u stomatologiji i lečenju opekotina.

Dodavanje kroz ishranu i suplemente

Ishranom, kao i korišćenjem suplemenata u kojima se nalaze vitamin C, magnezijum i cink povećava se unos hijaluronske kiseline, ako želite jake zglobove i jedru, zdravu i kožu. Paprika, paradajz, jabuke, spanać, kupus, brokoli i grašak neke su od namirnica koje treba da budu sastavni deo Vaše trpeze da biste što duže održali zdravlje i lepotu.

Sunđer koji upija

Hijaluronska kiselina ima jaku hidratacijsku moć zbog svojih hemijsko-fizičkih svojstava. U tkivu ona deluje kao „sunđer“  koji zadržava čak 1000 puta veću količinu vode od svoje težine. Vezujući tako veliku količinu vode – do šest litara po gramu, ona obezbeđuje čvrstinu u vezivnom tkivu i čini kožu zategnutom.

hijaluron krema

Dejstvo u filerima i kremama

U estetskoj medicini, hijaluronski fileri napravili su pravu malu revoluciju u re-oblikovanju lica, zbog odlične podnošljivosti, malog stepena rizika i odličnih rezultata. Koriste se za lifting, popunjavanje bora na licu i vratu, podizanje jagodica,  konturisanje volumena usana, kao i za  dubinsku hidratciju celog lica. Ubrizgana u dermis, hijaluronska kiselina obnavlja volumen kože, podstiče sintezu kolagena i učvršćuje kožu. Efekti su dugotrajni i odmah vidljivi.

U kreme hijaluron se ubacuje u obliku rastvora, uz dodatak brojnih drugih sastojaka, poput bioaktivnog saponina koji podstiče stvaranje prirodnog hijalurona. Dejstvo svakako nije istog intenziteta kao u estetskim zahvatima, ali u velikim kozmetičkim kućama, poput Eucerina timovi farmaceuta sarađuju sa dermatolozima stvarajući napredne formulacije koje daju optimalne rezultate.

Veličina molekula

Kao hidrofilna supstanca hijaluronska kiselina vezuje i zadržava molekule vode, ispunjavajući međućelijske prostore, što tkivu daje upravo ono što svi želimo da zadržimo: volumen, čvrstinu i glatkoću.

Veličina molekula uslovljava i rezultate njene primene: za  trenutnu i brzu hidrataciju, produženu hidrataciju i popunjavanje bora u takozvanim filer kremama.

Kontinuiranom primenom kozmetičkih kremova, antirida i seruma sa hijaluronskom kiselinom dolazi  se do boljeg mikroreljefa, veće vlažnosti kože i postepenog smanjenja dubine finih bora. Korišćenjem hijalurona različitih molekulskih težina sprečava se  isušivanje i omogućava prodiranje u dublje slojeve kože čime se postiže  veća čvrstoća i elastičnost. Hijaluronska kiselina dugog lanca deluje na mestu nastanka finih linija i bora na površini kože čuvajući vlagu.

Sa druge strane hijaluronska kiselina kratkog lanca prodire u slojeve epiderma, gde nastaju dublje bore. Stoga vodite računa, nisu sve kreme sa hijaluronom iste. Čitajte deklaracije i pitajte svog farmaceuta da Vam preporuči najkvalitetnije proizvode  iz kozmetičkih linija obogaćenih  ovim moćnim molekulom šećera.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu