Šta ako imate nedostatak gvožđa

Gvožđe je sastavni deo hemoglobina koji omogućava transport kiseonika u krv, pružajući na taj način dovoljno energije svim organima i tkivima u organizmu. Uključeno je u niz drugih značajnih fizioloških funkcija, kao što su rast i razvoj, reprodukcija, sinteza DNK, enzimski katalizovane reakcije, imuni sistem i sinteza pojedinih hormona i vezivnih tkiva. Nedostatak gvožđa i anemija kao logična posledica jedna je od najčešćih nutritivnih poremećaja u razvijenom svetu.

Simptomi kao što su hronični umor, bleda koža lica, suva i proređena kosa, lomljivi nokti, plitak dah, pojava čestog bola u mišićima, osećaj trnjenja u stopalima, smanjenje ili gubitak koncentracije – sve to može ukazivati da Vam fali jedan od najvažnijih minerala u našem organizmu.

Analiza – prvi korak

Krvna slika se danas radi pomoću aparata koji daju informaciju broju eritrocita (RBC), leukocita (WBC) i trombocita (PLT). Na rezultatu krvne slike  često se nalazi broj, veličina, oblik i opis još nekih fizičkih karakteristika ćelija krvi.

crveno meso gvožđe

Ishranom do bolje krvne slike

Crveno meso, džigerica, žitarice, riba (skuša, sardine), cvekla, spanać,  jaja, pasulj, integralni ili crni hleb, lisnato zeleno povrće, suve kajsije i šljive najbolji su prirodan izvor gvožđa. Čašica  kupinovog vina, sveže ili sok od borovnice takođe nadoknađuju dnevnu potrebu za gvožđem. Preporučuje se i kopriva (najčešće u vidu kapi) koja pored gvožđa, sadrži bakar, vitamin C i mangan koji stimuliše oslobađanje gvožđa iz depoa.

Najbolje i najgore  kombinacije

 • Vitamin C pomaže usvajanje gvožđa u organizmu. Korisno je uz obroke uzimati namirnice bogate ovim vitaminom (salate od paprike, paradajza, sok od pomorandže, limuna).
 • Kalcijum sprečava usvajanje gvožđa. Preparati kalcijuma uzeti sa hranom smanjuju apsorpciju gvožđa iz hrane, zato je najbolje uzimati ih uveče pre spavanja.
 • Crni i zeleni čaj sadrže supstance koje smanjuju apsorpciju gvožđa. Treba ih uzimati samo između obroka, a ne i neposredno pre ili posle obroka.

Fero i Feri da budete kao Ferari

Gvožđe u preparatima se javlja u dva oblika: fero i feri.

Fero oblik se bolje usvaja, koristi se kao: fero-fumarat, fero-sulfat, fero-glukonat. Kada se gvožđe uzima na prazan stomak često izaziva mučninu, a u većim dozama i zatvor.
Kod zdravih osoba se iz hrane apsorbuje svega 5-10% gvožđa. U detinjstvu je  ta apsorpcija najveća, a sa godinama opada. U hrani životinjskog porekla gvožđe je prisutno u formi organskog hem-gvožđa, dok se u biljnim namirnicama nalazi u obliku neorganskog nehem gvožđa. Ove dve vrste gvožđa se resorbuju na različite načine. Iz hrane se može usvojiti oko 20-30% hem gvožđa, za razliku od 2-5% nehem gvožđa.

Suplementi gvožđa najbolje se kombinuju sa:

 • Vitaminom C koji povećava njegovu biološku raspoloživost
 • Folnom kiselinom koja je neophodna za sintezu zdravih crvenih krvnih zrnaca
 • Vitaminom B12 koji ima ulogu u pravilnom formiranju crvenih krvnih zrnaca i doprinosi smanjenju  umora i iscrpljenosti.

Ko je kandidat za suplementaciju?

 • Kapsule sa gvožđem i nabrojanim dodacima preporučuju se starijim osobama, ženama u trudnoći i periodu dojenja, ženama sa obilnim menstrualnim krvarenjem, kod česte konzumacije alkohola, sportistima i osobama izloženim jakom fizičkom naporu, kao i svim osobama kod kojih dolazi do pojačanog opadanja kose uzrokovanog malokrvnošću.

Ugrožene kategorije

 • Žene – tokom menstruacije izgube oko 25 mg gvožđa. Posebnom riziku izložene su žene sa obilnim menstruacijama.
 • Trudnice ­ – majka detetu daje 0,3 – 0,5 gr gvožđa. Pri porođaju gubi 0,13 – 0,2 gr.
 • Adolescenti – (pre svega devojke zbog menstrualnog ciklusa)
 • Starije osobe – usled smanjene količine hlorovodinične kiseline u želucu
 • Operisani pacijenti – kada dolazi do većeg gubitka krvi
 • Sportisti – tokom napornih vežbi
 • Vegetarijanci i vegani – ne konzumiraju meso (glavni izvor gvožđa)
 • Osobe na rigoroznim dijetama – ukoliko se odriču se nekih namirnica bogatih gvožđem

Opasno je previše

Velike količine gvožđa mogu u organizmu uzrokovati oštećenja crevnog trakta, povraćanje, oštećenje jetre, abdominalne i bolove u zglobovima, gubitak telesne mase, zamor, osećaj žeđi i gladi, srčane poremećaje, artritis i mnoge druge poremećaje. Zatvor je takođe jedan od čestih sporednih efekata veće količine gvožđa u organizmu, ali se može javiti i dijareja. Sporedni efekti se mogu redukovati ukoliko se gvožđe unosi u manjim porcijama (kada se unosi kao dodatak – suplement u propisanim dozama).

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu