Spirulina – moćna superhrana

Plavozelena alga – spirulina, sadrži čitav spektar nutrijenata i predstavlja superhranu sa mnogo hranljivih svojstava. Predstavlja idealan dodatak ishrani za ljude svih životnih doba i stilova. Odličan je izvor lako svarljivog proteina, sadrži značajne količine hlorofila, karotenoida (beta-karoten), vitamina B grupe, minerala, oligoelemenata, esencijalnu gama-linolensku kiselinu (GLA), sulfo-polisaharide i neke jedinstvene pigmente. Čini prirodan, lako svarljiv proizvod, bez konzervanasa, te je odlična za sve uzraste.

Karakteristike

Spirulina raste u alkalnim jezerima bogatim mineralima, često u blizini vulkana. Najveća koncentracija spiruline danas se može naći u Meksiku u Tekskoko jezeru, u okolini jezera Čad u Centralnoj Africi, kao i u Velikoj rasednoj dolini istočnoj Africi. Asteci su je koristili već u 16. veku, a postoje beleške koje govore da se spirulina koristi već hiljadu godina kao prehrambeni proizvod.

Od svih algi, spirulina ima najveću hranljivu vrednost. Ona je jednoćelijski organizam i jedan od najstarijih oblika na zemlji.  Mada postoji više miliona godina, relativno se kratko koristi u ljudskoj ishrani. U sastav spiruline ulaze proteini, a samo 5% masti, i to nezasićenih masnih kiselina (omega 3-6-9), korisnih za ljudsko zdravlje. Jedan gram spiruline sadrži manje od 4 kalorije i praktično je bez holesterola. Drugim rečima, spirulina ima 3-4 puta više proteina od govedine i 5 puta više od jaja.

Sadrži pun spektar vitamina u savršeno uravnoteženoj skali:

  • Beta karton  – snažan antioksidans koga ima 25 puta više nego u šargarepi
  • Sve vitamine iz grupe B – posebno je bogata vitaminom B-12
  • Vitamine C i K
  • Gvožđe – sadrži čak 23 puta više nego spanać
  • Kalcijum, cink, selen i fosfor – minerali
  • Hlorofil – odličan čistač organizma
  • Esencijalne masne kiseline – Omega 3 i 6  (uključujući i GLA)
  • Fikocijanin – pigment koji jača imuni sistem
  • Kompleks alfa, beta i gama kartenoida – prirodni antioksidanse

Moćno delovanje

Na osnovu brojnih istraživanja, njena svojstva pokazala su blagotvorno delovanje na ljudski organizam.

Upotreba mikroalgi u ishrani može da pomogne kod najčešćih oboljenja današnjice: ulkusne bolesti, artritisa, alergija, dijabetesa, gojaznosti i povišenog krvnog pritiska.

Šta dobijamo

  • Pravilno i zdravo mršavljenje
  • Dugotrajan izvor energije, naročito za sportiste
  • Skraćeno vreme oporavka posle fizičke aktivnosti
  • Jak imuni sistem
  • Pomoć kod problema sa varenjem
  • Odstranjivanje toksina
  • Lakoapsorbujuće gvožđe
  • Regulisanje telesne težine
  • Regulaciju menstrualnih tegoba
  • Zdravu kožu, kosu i nokte

Za sve

Spirulina se koristi u dijetetici, kozmetici i kao dodatak svakodnevnoj ishrani. Preporučuje se osobama koje su izložene stresu, psihofizičkom naporu i predstavlja energiju za aktivan život. Koristi se i kao maska za lice, ako se tablete izdrobe i pomešaju sa malo vode. Primenu je našla i kao dodatak poslasticama i šejkovima. U vidu praha dodaje kao začin pri kuvanju i to na kraju termičke obrade.

Hlorofil

Hlorofil u spirulini je po sastavu  vrlo sličan hemoglobinu u krvi. Razlikuju se po tome što je u hemoglobinu gvožđe, a u hlorofilu magnezijum. Hlorofil pomaže u dopuni crvenih krvnih zrnaca vezujući kiseonik, čime se povećava energija. Zahvaljujući tom procesu, čisti se organizam i bori protiv infekcija. Takodje, rane brže zarastaju i poboljšava se cirkulacija. Hrolofil ima i antiseptičko delovanje, jača tkivo i čini ga otpornim na bakterije i mikroorganizme.

Obratite pažnju

S obzirom na to da se spirulina uzgaja u vodama širom sveta, od kojih su neke zagađene, može se desiti   da spirulina sadrži zagađivače i štetne toksine. Jedno istraživanje je pokazalo da neki uzorci spiruline sadrže deo teških metala. Zato uvek pre početka konzumiranja ove super alge, proverite njeno poreklo.

Suplementacija

Preporučljiva je  konzumacija spiruline uz namirnice koje su bogate vitaminom C, koji će pomoći apsorpciju gvoždja iz spiruline. Ona se u suplementima dobija u procesu sušenja uz minimalno prisustvo kiseonika, što to je od velikog značaja kod biljaka i nutrijenata sklonih oksidaciji. Zahvaljujući novoj tehnologiji, proizvodi spiruline sadrže tako sveže i očuvane alge, te u njihovom sastavu ostaje sačuvano 92% vrednosti njihovog svežeg stanja. Uobičajene suplementirane doze su 250-750 mg. Spirulinu možete razmutiti u vodi, soku ili dodati u svoj omiljeni smoothie.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu