Šoljica čaja – za uživanje i zdravlje

Terapeutski, voćni, biljni, topli, hladni – čajevi su nezaobilazan aksesoar zimske idile. I dok u svojoj sobi pijuckate svoju omiljenu čajnu mešavinu, jeste li znali da u svetu postoji oko 1500 mirisnih vrsta čajeva? Posle vode, čaj je napitak koji se najčešće konzumira.

Britanci popiju čak neverovatnih 165 šoljica čaja dnevno! Da bi svi obožavaoci ovog napitka svakodnevno uživali u njemu, u svetu se ukupno proizvede oko 3 miliona tona čaja godišnje. I dok se na Istoku čaj konzumirao hiljadama godina unazad, Zapad se upoznao sa magijom čaja tek pre nekih 400 godina. Najpopularnija vrsta čaja je crni ; čini čak 75% od ukupne konzumacije čaja u svetu.

Legenda o čaju

Smatra se da biljka čaja potiče iz oblasti koja obuhvata severoistok Indije, sever Burme, jugozapad Kine i Tibet.

Priča o čaju stara je pet hiljada godina, a dešava se tamo gde se prepliću istina i mit. Počinje u Kini  2737. god. p.n.e.  kada se car Šen Nung tokom šetnje  zaustavio ispod jednog drveta da se odmori. U vodu koju je imao sa sobom povetarac je oduvao list sa drveta. Ti listovi su vodi dali neobično prijatan ukus i boju, a car je bio oduševljen i tražio je još. Era čaja mogla je da počne.

čaj u listićima

Podela čajeva

 1. Neutralni čajevi – nana, kamilica, šipurak, kupina, jagoda, borovnica, breskva, malina. Bogati su vitaminima i mineralima, imaju prijatnu, osvežavajuću aromu. Mogu se obogatiti medom ili limunom i konzumirati svakodnevno. Proizvode se od cvetova, kore i semenja različitih vrsta biljaka.
 2. Lekoviti čajevi sadrže razne aktivne supstance; doziraju se u određeno vreme i tačno prema uputstvu.

U zavisnosti od načina pripreme:

 1. Ulong čajevi – lišće je podvrgnuto kratkoj fermentaciji ; čaj je zelene, žute, svetlo braon ili crvene boje. Preliva se ključalom vodom i natapa desetak minuta.
 2. Crni čaj – lišće  prolazi kroz proces fermentacije odmah nakon berbe od koga se dobija napitak oštre arome. Najpoznatije vrste su Englih breakfast i Earl Gray. Imaju prepoznatljiv miris i piju se bez dodataka, izuzev malo mleka.
 3. Zeleni čaj – suši se odmah nakon berbe i zadržava zelenu boju. Potiče iz Kine i Japana i može se aromatizovati i obogatiti različitim dodacima. Jedan od najpoznatijih je čaj od jasmina – delikatne je arome, koja potiče iz eteričnih ulja koju su upili listići čaja.

Šta sadrži i kako deluje

Čaj u zavisnosti od vrste blagotvorno deluje na ljudski organizam.

 • Osvežava i okrepljuje – listići čaja su bez soli, sadrže malo belančevina i ugljenih hidrata, ali zato obiluje vitaminima i mineralima – C, B, E, selen, gvožđe, cink.
 • Čisti organizam od toksina i obezbeđuje neophodne makroelemente.
 • Sadrži polifenole i flavonoide koji se bore protiv slobodnih radikala.
 • Pozitivno deluje na kardio-vaskularni sistem.
 • Pojačava elastičnost kapilara i krvnih sudova.
 • Podstiče probavne procese.

Pet malih čajnih tajni

Kvalitet – čajevi u listićima zdraviji su i ukusniji, a imaju i jaču aromu. Filter kesice su jednostavnije za upotrebu, ali je u njima čaj slabijeg kvaliteta. Voda – njen kvalitet uticaće i na ukus čaja. Kinezi će Vam preporučiti bistru vodu sa reka i jezera, ali Vama je dovoljno da ne koristite vodu koja je već jednom proključala.

Prava mera čaja ­­– jedna kašičica listića na šolju od 2-2,5 dl. Idealna temperatura vode – zavisi od vrste čaja. Crni čaj se kuva sa vodom koja je dostigla temperaturu ključanja, dok je za zeleni idealna temperatura 80°C. Vreme stajanja – najbolje je da čaj stoji poklopljen, da bi sačuvao dragocene sastojke. Biljni čajevi mogu da odstoje i do deset minuta, crni od 4 do 6 minuta, a zeleni još kraće – svega 3.

Najpoznatiji čajevi

Kamilica – Ima analgetsko, anti-inflamatorno i antimikrobno dejstvo. Deluje smirujuće, ublažava bolove u želucu, kao i  simptome loše probave.

Nana –  deluje kao spazmolitik, lokalni antiseptik i virostatik. Smiruje nadraženi želudac, olakšava menstrualne tegobe, pomaže kod upale sluzokože usta.

Šipak –  sadrži vitamine C, A, D, E, kao i  voćne kiseline, tanine, pektin i karotenoide. Preporučuje  se u slušaju gastritisa, dijareje, avitaminoze i dehidratacije.

Hibiskus – prirodan blagi diuretik. Poseduje brojne antioksidanse koji štite krvne sudove i srčani mišić od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Lipa – deluje smirujuće u slučaju grčeva, pomaže kod oboljenja bubrega, organa za disanje i nervne slabosti.

Majčina dušica – upotrebljava se u lečenju bronhitisa, kašlja, a ima i jaku moć dezinfekcije. Sadrži lekovito etarsko ulje, te se koristi protiv dijareje.

Uva – ublažava tegobe kod upale mokraćnih puteva, olakšava izlučivanje mokraće i pomaže izbacivanje peska i kamenčića iz bubrega.

Matičnjak – sadrži etarska ulja i tanin, umiruje i poboljšava psihičko stanje. Koristan je za smirivanje bolova u želucu, kod glavobolje i osećaja vrtoglavice kod trudnica. Blagotvorno deluje i na srce.

rooibos čaj

Rooibos – afrički crveni grm

Raste iz malog žbuna koji uspeva samo blizu Kejptauna u Južnoj Africi. Obiluje širokim spektrom antioksidanasa, nema kofeina, vraća energiju i prikladan je za sve generacije. Blag je za želudac, odlično deluje na akne i druge upalne procese na koži.

Sadrži cink i alfa hidroksilnu kiselinu, popularnu u kozmetičkoj industriji po svojim regenerišućim svojstvima. Rooibos čaj može da odstoji i 24 sata, a da ne izgubi na kvalitetu. Sadrži nizak nivo tanina, za razliku od crnog čaja, te se može konzumirati u bilo koje doba dana, kao i pred spavanje bez bojazni da nećete lako utonuti u carstvo snova. Priprema se jednostavno, a pije još brže!

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu