Solarni lentigo – dugotrajno izlaganje suncu bez zaštite

Ako ste se dugotrajno izlagali suncu bez adekvatne zaštite, a imate iznad trideset godina, tamne flekice koje primećujete na licu, vratu i dekolteu vezane su za hiperpigmentaciju koja nastaje kao direktna posledica izlaganja sunčevom zračenju.

Nekoliko studija potvrdilo je da je solarni lentigo povezan sa hroničnim, kumulativnim izlaganjem sunčevom svetlu i starenjem kože. Akumuliranje povremenih preteranih izlaganja suncu i akutne sunčeve opekotine pre 20. godine života, okidač su za biohemijske reakcije koje dovode do brojnih promena na koži, izazivajući fotostarenje. Pojedini poslovi ili zanimanja takođe su povezani sa hiperpigmentacijama zbog predugog izlaganja sunčevim zracima.

Simplex ili solarni lentigo

  • Lentigo simplex vezan je za genetsku predispoziciju. Javlja se tokom detinjstva na delovima tela i lica koji nisu obavezno izloženi sunčevoj svetlosti u vidu oštro ograničenih tamnih fleka.
  • Solarni lentigo je trajno oštećenje kože. Vidljiv je na fotoizloženim delovima: lice, šake, podlaktice, gornji deo torza. Klinički se manifestuje u obliku svetlo ili tamno smeđih mrlja nepravilnog oblika, veličine od nekoliko mm do 1 cm. Promene perzistiraju i tokom zime iako koža nije više izložena suncu.

Mogućnosti uklanjanja

Reakcija na sunčevu svetlost nije ista kod svih tipova kože. Najosetljivije su osobe svetle puti i kose. Uklanjanje pega i fleka sa kože često podrazumeva više kombinovanih tretmana, da bi se postigli željeni rezultati.

Laseri – mogu da smanje i uklone različite oblike pega i fleka. Dugotrajnost efekta tretmana zavisi  od vrste lasera kao i vrste pigmentacije koja se uklanja. Nakon izlaganja laserskim zracima fleke i pege tamne, stvara se krasta, a oporavak u proseku traje oko sedam dana.

Hemijski pilinzi podrazumevaju nanošenje kiselog rastvora na lice i telo sa ciljem uklanjanja površinskih slojeva kože. Hemikalije dovode do ljuštenja, posle čega ostaje nova koža ujednačene pigmentacije.

Zamrzavanje fleka tečnim azotom koristi se za lečenje samo nekih vrsta pega i fleka. Na terapiju tečnim azotom koža različito reaguje, a kao neželjeno dejstvo javlja se pojačana pigmentacija na mestu aplikacije azota.

Ovi dermatološki tretmani mogu biti veoma delotvorni protiv hiperpigmentacije, ali su skupi i relativno invazivni. Postoje i druge mogućnosti.

nega koze - solarni lentigo

Korišćenje krema koje sadrže kojičnu kiselinu i arbutin u dužem vremenskom periodu mogu u  izvesnoj meri posvetleti fleke. Posavetujte se sa svojim lekarom i farmaceutom o prednostima i rizicima tokom njihovog korišćenja. Njihova upotreba mora biti kontinuirana, bez izlaganja sunčevim zracima, najbolje tokom zimskih meseci.

Hidrohoin – dugo osporavana supstanca zbog bezbednosti za ljudsko zdravlje, nekada je bio glavni sastojak u kremama za uklanjanje hiperpigmentacije. Dugoročno korišćenje krema sa ovim sastojkom može dovesti do pojačanog stvaranja bora, upala, svraba i iritacija.

Retinoidi (retinol, tretinoin, izotretinoin) su derivati vitamina A. Ispitivanja su pokazala da ometaju transport melanina i stimulišu obnavljanje epidermisa. Neželjena dejstva su brojne iraticije kože. Kombinuju se sa  hidrohinonom kako bi se postigao sinergistički efekat.

Novija ispitivanja pokazala su da je B-rezorcinol ili butil-rezorcinol izuzetno efikasan u smanjivanju proizvodnje melanina. O proizvodima koji ga sadrže informišite se u našim apotekama.

Derivati vitamina C u kombinaciji sa drugim aktivnim sastojcima, takođe mogu uticati na posvetljavanje fleka. Vitamin B3  biti odličan je saveznik u ovoj borbi.

Zaštita je na snazi

  • Nakon uklanjanja ovih kožnih promena nismo završili. Potrebna je kontinuirana zaštita od UV zračenja, kroz: nošenje fotozaštitne odeće i primenu fotozaštitnih preparata, kao i izbegavanje direktnom izlaganju sunčevim zracima u periodu 10 – 15 h.
  • Američka akademija za dermatologiju (AAD), preporučuje pregled pigmentovanih promena i fleka jedanput godišnje.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu