Recite STOP polenskoj kijavici

Ako ste i ovo proleće dočekali sa gomilom maramica u džepu, otečenih kapaka i zapušenog nosa, možda je trenutak da svoju polensku kijavicu (hey fever) stavite pod kontrolu. Neprijatni simptomi, praćeni razdražljivošću i glavoboljom, ometaju svakodnevne aktivnosti i remete san. Jasno je da se ne možemo zatvoriti i potpuno izolovati dok „opasnost“ ne prođe.  Važno  je da znamo da se ovi nadražaji mogu znatno ublažiti ako naučimo na koji način da izbegnemo okidače koji vrebaju iz trave, žbunja i velikih zelenih površina.

ambrozija
Ambrozija – klikni za uvećanje

U aprilu i maju, prema kalendaru cvetanja – breza, jorgovan i topola izazivaju jake iritacije. Ozloglašena ambrozija najintenzivnije cveta tokom avgusta, šireći se neverovatnom brzinom od 6 do 20 km u prečniku u roku od samo godinu dana.

Procenjuje se da od neke vrste polenske alergije pati svaka peta osoba, a ti podaci dramatično se povećavaju. Ako jedan roditelj pati od alergija, 25% je verovatnoća da će i dete imati predispoziciju ka alergijama, a ako je imaju oba roditelja ovaj procenat se povećava  čak do 75%.

Sezona cvetanja drveća počinje u martu, od aprila se povećava koncentracija polena trave, a u jesen polen korova je najagresivniji.  Obavljanjem prick kožnih testova identifikuju se inhalacioni alergeni koji izazivaju polenski rinitis.

Komplikacije

 • Polenska kijavica pogoršava simptome astme.
 • Dugotrajni alergijski rinitis povećava osetljivost sinusa i dovodi do njihove upale.
 • Kod dece nelečeni alergijski rinitis može dovesti do upale srednjeg uha (otitis media).

Mala pomoć za miran san i kvalitetan dan

 • U toku prepodneva od 6 do 10 sati  najveća je koncentracija polena u vazduhu. Organizujte svoje obaveze tokom dana prema aeropolinološkim izveštajima i prognozi.
 • Po vetrovitom danu sićušne čestice polena prenose se velikom brzinom kroz vazduh. Izaberite  neko drugo vreme za šetnju!
 • Polen sa tela najbolje se odstranjuje redovnim tuširanjem i pranjem kose.
 • Veš se najbolje suši na svežem vazduhu u bašti ili na terasi, ali zato se na njemu talože velike količine polena pogotovo kada je mokar.
 • Češće usisavanje i brisanje podova u stanu možda Vas neće obradovati, ali tako ćete ukloniti polenske čestice. Jonizatori i prečišćivači vazduha mogu biti  velike pomoći.
 • Uživajte u sportu okruženi prirodom. Posle kiše je najbolje vreme za trening – tada  je najmanja koncentracija polena.
 • U svetu postoje polenske karte koje pokazuju koncentraciju polena u određenom vremenskom periodu u regionu. Izbegavajte ta mesta u periodu cvetanja!
 • Tokom vožnje automobilom, zatvorite prozore i isključite ventilaciju.
 • Koncentracija polena najveća je na visini od 1m! Deca su najviše izložena.
 • Pedijatri savetuju dojenje u prvim mesecima života i izbegavanje alergogene hrane, kao preventivu od pojave alergijskih reakcija tokom odrastanja.

polen

Antihistaminici, suplementi i morska voda

Lekovi iz grupe antihistaminika,  dekongestiva i kortikosteroida ublažavaju kijavicu i suzenje očiju.  Najbolji efekti postižu se kada se sa terapijom započne dve nedelje pre početka sezone cvetanja.

Ali pre toga možete koristiti suplemente sa vitaminom C,  prirodnim antihistaminikom. Omega-3 prisutna u ribljem ulju ublažava simptome zapaljenja. Farmaceuti u Laurus apotekama pomoći će Vam u izboru dijetetskog suplementa za jačanje imuniteta, prevenciju nastanka i ublažavanje simptoma alergije.

„Snaga mora u spreju“  vraća sluzokoži nosa njenu prirodnu vlažnost i povećava sposobnost samoprečišćavanja koja je štiti od isušivanja i mehaničkih nadražaja. Marisol kolekcija obogaćena oligoelementima ima u svojoj ponudi rastvore morske soli obogaćene pantenolom, cinkom, alojom i majoranom.

Olakšanje dolazi sa hladnim i vlažnim vremenom. Ukoliko se alergijska reakcija nastavi i kada duže vreme boravite u zatvorenom prostoru moguće je da ste osim na polen alergični na kućnu prašinu, grinje ili buđ.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu