Putna apoteka za inostranstvo

Svakog leta kada putujete na odmor treba da nosite sa sobom putnu apoteku. Pre svega, spakujte u kofer zdravstvenu knjižicu ili putno osiguranje ako putujete u inostranstvo. Lekovi uvek treba da budu u originalnom pakovanju sa uputstvom za upotrebu i sa prekontrolisanim rokom trajanja, odvojeni od drugog prtljaga. To važi i za hroničnu terapiju koju inače koristite svakodnevno i nosite sa sobom na putovanje.

Ne zaboravite da ponesete redovnu terapiju – prema broju dana, izračunajte koliko vam je lekova potrebno za put! Saznajte lokaciju ambulante hitne medicinske pomoći i apoteke u mestu gde ćete boraviti.

Spisak

 • Protiv mučnine u vožnji za decu i odrasle (Dimigal)
 • Protiv bolova i povišene temperature  (tablete ili šumeće tablete za odrasle; sirup i čepići za decu – Paracetamol, Brufen)
 • Protiv dijareje i stomačnih tegoba (Medicinski ugalj ili Smecta za decu ili preparati za obnavljanje crevne flore koje mogu koristiti i deca i odrasli (Probiotic, Linex).
 • Uz ove lekove neophodno je koristiti i rastvor za nadoknadu tečnosti, naročito ako je došlo do pojave dijareje (Orosal)
 • Protiv zatvora (Laxomucil, Transilan)
 • Tablete ili sprej za dezinfekciju usta i grla kao prva pomoć pri peckanju i bolu u grlu i kašlja (Tantum verde, Septolete, Strepsils tablete…)
 • Sredstvo za dezinfekciju površinskih rana: alkohol, povidon jod, sterilna gaza, zavoj, flaster, antibiotski prašak ili sprej (Aktivni kiseonik)
 • Lekovi protiv alergija u odgovarajućoj dozi i na način kako je propisano (antihistaminici)
 • Losioni i mleka posle sunčanja i za smirivanje kože ako je došlo dopojave opekotina (Pantenol, Jekoderm)
 • Sredstva za zaštitu od ujeda insekata i za sredstva nakon ujeda insekata za smirivanje reakcije na koži (Fenistil, Hiper gel)
 • Putna apoteka sadrži i toplomer, vlažne maramice, sredstvo za dezinfekciju ruku

Na šta da obratite pažnju

Ukoliko se odlučite za inostranstvo kao destinaciju za odmor, morate  poštovati zakone pojedinih zemalja u smislu količine lekova koju je dozvoljeno preneti preko granice, kao i zakonsku regulativu nošenja tih lekova. Proverite carinska i zakonska pravila država kroz koje putujete i države u koju putujete, kada su u pitanju lekovi, njihov transport, te koji su potrebni “papiri” koji trebaju da budu uz lekove.

Većina lekova u zapadnim zemljama može da se kupi samo uz lekarski recept, a oni koji ne idu na recept mogu se kupiti i po marketima. Nazivi lekova nisu isti kao u Srbiji, te je potrebno znati internacionalni nezaštićeni naziv leka (manjim slovima naznačen na kutiji ispod imena leka ili u zagradi) i oblik leka.

Bezbednost na prvom mestu

 • Neki lekovi  i pomoćna sredstva su više osetljiva na svetlost, temperaturu i vlagu, te se preporučuje nošenje u kutijama zaštićenim od svetlosti i vlage, na temperaturi do 25 °C.
 • Ako u svojoj putnoj apoteci nosite lekove ili neke serume koji se moraju čuvati na niskim temperaturama, svakako za njih osigurajte mesto u torbi-hladnjaku,  po propisanim uslovima
 • Lekove držite van domašaja dece
 • Ne preporučuje se uzimanje leka posle datuma isteka roka trajanja odštampanog na ambalaži, jer se njegova svojstva mogu promeniti, a efikasnost smanjiti

Najčešće tegobe

Stomačni problemi na putovanjima su česta pojava, naročito leti, a najčešće su prouzrokovani promenama u ishrani i kvalitetu vode za piće, bakterijama unetim u organizam putem hrane, vode ili zbog loših higijenskih uslova. Treba znati da se stomačne tegobe često mogu preventivno tretirati ukoliko nekoliko dana pre polaska ili od prvog dana na letovanju, uzimamo probiotske preparate koji održavaju naš probavni sistem u dobrom stanju.

Da li da nosimo antibiotik?

Često se pitamo da li na put treba nositi antibiotike? Po pravilu ne, jer je za primenu antibiotika potrebno da lekar nakon pregleda odluči  koji je antibiotik najbolji za pacijenta. Neodgovarajući antibiotik i njegovo nepravilno doziranje šteti crevnoj flori, uzrokuje dijareju i remeti funkciju bubrega.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu