Pelene za bebe – nije svejedno

Da izbor odgovarajuće pelene za jednokratnu upotrebu u kojoj će bebi biti udobno i suvo nije lak, dobro znaju roditelji mališana. Na tržištu mnogo proizvođača nudi ove proizvode koji su neizbežan deo bebine lične higijene. Koja je najbolja za Vašu bebu nije svejedno, jer u njima treba da provede preko 18 meseci svog života, tokom 24 sata.

Šta nude najbolje pelene renomiranih proizvođača

 • Ultra zaštitu od vlage – Zahvaljujući superupijajućem sloju vlaga ostaje zarobljena unutra, a bebina koža je suva i zdrava.
 • Savršeno pričvršćivanje – elastične strane treba da pristaju oko stomaka zajedno sa preklapajućim trakama, što bebi omogućava da se slobodno kreće.
 • Nega – negujući losioni prilagođeni nežnoj koži bebe.
 • Sve tanje – superupijajući gel omogućava bolju preraspodelu tečnosti unutar pelena.

Koliko često treba menjati pelene?

Po mogućnosti ne stavljajte novu pelenu odmah nakon što ste uklonili zaprljanu. Prilikom presvlačenja ostavite dete da bude slobodno 10 do 15 minuta bez pelene, ali pazite da soba bude dovoljno zagrejana. Pedijatri preporučuju da se beba presvlači oko 6 puta dnevno, ali to naravno zavisi od učestalosti mokrenja i stolice. Opšta je preporuka da se pelena menja pre odlaska na spavanje, nakon buđenja, pre odlaska u šetnju pre i posle jela i nakon stolice.

Kako da znam kada treba da pređem na veći broj?

Na svakom pakovanju piše veličina pelene za odgovarajuću kilažu, ali to je samo okvirna procena s obzirom na to da je svako dete individualno (visina, težina, obim bokova). Ukoliko pelena postane tesna ili počne da propušta, to je siguran znak da treba preći na sledeću veličinu bez obzira što beba nije prešla naznačenu kilažu sa pakovanja.

Savetujemo da donje vrednosti kilaže označene na pakovanju budu glavni orijentir pri odabiru veličine. Npr. ukoliko su u pitanju pelene veličine 4 sa oznakom od 7-18kg, beba može da počne da ih nosi već sa 6kg ako joj odgovaraju po veličini i obliku tela jer je to kod svake bebe različito.

Kako da uštedim?

Pelene su često i veliko opterećenje za kućni budžet. Ako ih u prvoj godini života bebe menjamo 6-10 dnevno, ispada da godišnje potrošimo čitavih 2000 do 3000 pelena! Isplati se ponekad kupovati i veća džambo pakovanja i dati u trenutku malo više novca, ali će Vam zato pelene duže i trajati.

pelenePlatnene ili jednokratne

Ako se i dalje pitate koje su zdravije, pogledajte koji su bonusi jednokratnih:

 • Propuštaju vazduh
 • Poseduju losione ili masti koje štite bebinu kožu od iritacije
 • Imaju veliku moć apsorpcije, dete ima produžen osećaj suvoće
 • Ne morate se opterećivati pranjem, sušenjem i peglanjem pelena, imaćete više vremena!

Neke mame i dalje daju prednost pamučnim, pogledajte zašto:

 • Ponovo su moderne
 • Jeftinije je su od jednokratnih
  Univerzalne su veličine
 • Imate ih uvek kod kuće, ne morate da jurite u kupovinu

Ako ste ljubitelj prirode

Da istina je, pelene za jednokratnu upotrebu sporo se razgrađuju, ali platnene su sa druge strane „veliki potrošači“  i struje i vode.

Na šta da obratite pažnju

 • Pogledajte da li na odabranim pelenama postoji deklaracija vezana za odsustvo alergena.
 • Ako je Vaše dete posebno osetljivo, izbegavajte pelene sa dodatnim mirisima.
 • Ako je vaše dete preraslo obične pelene, a još nije spremno za nošu, probajte sa gaćicama za odvikavanje. Cena je malo viša u odnosu na klasične pelene, ali ćete ih i koristiti u manjem broju.

Koje je idealno vreme za odvikavanje od pelena

Statistika kaže da deca uglavnom postaju zrela i sposobna da kontrolišu fiziološke potrebe između 18. i 24. meseca. Bez obzira na to, psiholozi i pedijatri smatraju da ne treba na silu stavljati dete na nošu, jer se može stvoriti kontra efekat i odbojnost. Najbitnije od svega jeste da dete samo shvati da su gaćice udobnije od pelena i da je upotreba noše brža i jednostavnija od prepovijanja.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu