Otkrijte svoju parfemsku čaroliju (1)

Parfemi su jedan od omiljenih poklona koji svaka žena voli da dobije. A da li znate koja je razlika između parfema i toaletne vode ili koje sve mirisne note se mogu naći u parfemima? U ovom i sledećem tekstu koji ćemo objaviti, možete saznati nešto više o parfemima, njihovoj podeli kao i druge interesantne detalje.

Različite mirisne note, bilo da su cvetne, voćne, zemljane ili orijentalne privlače nas svojom svežinom, podižu raspoloženje i  bude uspomene. Pored našeg karaktera i životnog stila na izbor parfema utiče i godišnje doba. U mesecu januaru preporučujemo parfeme sa mirisom citrusa, vanile, čokolade i cimeta, koji nas vraćaju u detinjstvo i asociraju na toplotu doma u hladnim zimskim danima. „Ugrejaće“ Vas kombinacija brazilske pomorandže i crvene borovnice, ispunjavajući Vas energijom i dobrim raspoloženjem.

Postojanost

Svaki parfem karakteriše vreme postojanosti mirisa, a najbolji efekat  postižemo kada ga nanosimo na čistu kožu. Drugi, ali ne manje bitan faktor zavisi od mirisnih komponenti i njihove kombinacije. Parfemski miris sastavljen je od tri elementa: glave, srca i baze. Glava parfema je onaj miris koji prvo osetimo, ali je zato najmanje postojana, dok se baza najkasnije ispoljava, ali je i najduže osećamo.

Saveti stručnjaka

  • Poznate su uobičajne tačke na koje nanosimo parfem, ali parfemski stručnjaci tome dodaju još jednu – potiljak. Ova senzualna tačka našeg tela aktivira se kada posle pokreta glavom za nama ostaje intenzivan mirisni trag.
  • Posle otvaranja bočice, tri do šest meseci je potrebno da alkohol i aldehidi – osnovni sastojci parfema, počnu da isparavaju. Miris se menja, podsećajući na hemijski rastvor. Da biste ovo sprečili čuvajte svoj omiljeni parfem dalje od sunca, na suvom i hladnom mestu, a ukoliko ga ne koristite svakodnevno, najbolje u frižideru.
  • Kada pravite prelaz između dnevnih i večernjih varijanti parfemskog užitka, a nemate dovoljno vremena  da odete iz kancelarije kući i osvežite se, imajte u svom neseseru parfeme koji dele neke zajedničke mirisne note. Miris koji nosite tokom dana treba da bude svež i lagan poput citrusa, dok je za veče pun pogodak raskošna mirisna kombinacija mošusa ili sandalovine, savetuju eksperti. U tom smislu  praktična mala pakovanja Economic parfema koja su stalan deo bogate ponude apoteka Laurus postaće Vaš trajni saveznik.
  • Razlika u prirodnom mirisu kože utiče da isti parfem na dvema osobama ostavlja potpuno drugačiji trag. Neke svakodnevne životne navike kao što je npr. režim ishrane,  određuju kako će se na Vašoj koži razvijati neki miris. Nikada ne kupujte parfem samo na osnovu tuđe preporuke, savetuju stručnjaci u ovoj oblasti.

parfemi

Podsetnik za testiranje parfema

  • Kada nanosite miris nemojte ga utrljavati, već ga ostavite da se fiksira na koži.
  • Na jednom prodajnom mestu isprobajte do pet različitih mirisnih nota.
  • Nanesite uzorak parfema i sačekajte deset sekundi.
  • Parfem nanosite na najtopliji deo kože.
  • Miris testera identičan je parfemu koji predstavlja.
  • Intenzitet mirisa razlikuje se kod parfema, toaletne vode, losiona ili kreme telo.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu