Oralno zdravlje u trudnoći

Istraživanja su pokazala da kod velikog broja žena, koje su do trudnoće imale sasvim zadovoljavajući nivo oralne higijene, usled različitih faktora, dolazi do problema sa zubima i usnom dupljom. Manje učestala pojava  je preterano lučenje pljuvačke, koje se javlja u ranijem stadijumu trudnoće i nestaje do kraja prvog tromesečja. Mučnine, hormonski disbalans, povraćanje, neispavanost, slabost i osećaj hroničnog umora, doprinose činjenici da trudnice ponekad ne posvećuju dovoljno pažnje ovom problemu.

Najvažnija je preventiva

Veoma je važno da se poseta stomatologu zakaže pre planiranja trudnoće, kako bi se na vreme otklonio karijes i naslage na zubima. Time se  mogu sprečiti neželjene komplikacije i teškoće tokom trudnoće i sačuvati zdavlje zuba i desni. U trudnoći se menja nivo hormona, zbog čega zubi i desni mogu postati osetljiviji na bakterije, čime se povećava mogućnost nastanka zubnih infekcija.

Koji je glavni problem?

Najveći problem trudnica je vezan za desni. Zapaljenje se češće manifestuje u prednjem delu usta. Usled promene nivoa hormona dolazi do njihovog oticanja i krvarenja prilikom pranja zuba zbog veće osetljivosti, ali se mogu javiti i ozbiljnija stanja, kao što su gingivitis i parodontopatija.

Gravidni gingivitis

Nakon obroka, delovi hrane  koji se zadržavaju između zuba i desni privlače bakterije, koje izazivaju upalu. Tada dolazi do pojave crvenila, oticanja desni i nihovog krvarenja. Najčešće se javlja u drugom tromesečju trudnoće. Infekciju desni ili usta, treba ozbiljno shvatiti jer se može proširiti na ostatak organizma i tako izazvati neželjene komplikacije.

Paradontopatija

Ukoliko se gingivitis ne sanira, dolazi do većeg problema – paradontopatije. Glavna karakteristika parodontopatije jeste ogolićenje vrata i korena zuba. Ovaj proces može da uzme i veće razmere kada je koren zuba ogoljen do vrha. Ona uništava kosti i tkivo koje drži zube, što dovodi do ispadanja zuba i ozbiljnih infekcija u organizmu, kao i posledica po plod.

Karijes

Kod nekih žena, tokom trudnoće se povećava potreba za grickanjem i slatkišima. Posle takvih manjih obroka (užina) usta  treba isprati vodom ili mlekom, a najbolje bi bilo oprati zube posle svakog unosa šećera. Osnovni razlog nastanka karijesa, osim loše oralne higijene, jeste i povećana kiselost pljuvačke usled čestih povraćanja i promena načina ishrane.

Ishrana

Rast tkiva iz kojih će se razviti zubi započinje u šestoj nedelji trudnoće. Za njihov pravilan razvoj, potrebna je ishrana sa izbalasniranim hranjivim materijama. Unos belančevina i ugljenih hidrata je neophodna za izgradnju organskog dela zuba, dok su masti potrebne za pravilan metabolizam vitamina A i D. Oni imaju veoma važnu ulogu u izgradnji zuba, a njihov nedostatak dovodi do deformiteta zuba. Minerali, poput kalcijuma i fosfora, takođe učestvuju u izgradnji zuba, dok njihov manjak utiče na  izostanak mineralizacije zubnih tkiva.

Oralna higijena

  • Higijenu usne duplje treba održavati u skladu sa uputstvima koje je dao stomatolog nakon pregleda usta
  • Zube treba redovno prati posle glavnih obroka, ali i užina
  • Međuzubne prostore treba čistiti zubnim koncem
  • Korišćenjem dentalnih antibakterijskih sredstava za ispiranje usta može se konstrolisati infekcija desni
  • Primenjivati individualna oralno-higijenska upustva za trudnice (ako su i pre trudnoće postojali problemi sa zubnim mesom, implantima, nadogradnjama…)
  • Nakon četkanja zuba, oprati jezik da bi se smanjila količina bakterija
  • Nakon povraćanja dobro isprati usnu duplju kako bi se uklonio kiseli sadržaj
  • Ako zubna četkica kod trudnice izaziva refleks povraćanja, potrebno ju je zameniti četkicom prikladnijeg oblika i manjih dimenzija sa mekim vlaknima
  • Miris zubne paste može da izazove osećaj mučnine. U tom slučaju treba je promeniti i pronaći onu koja ne izaziva mučninu

Oprezno!

Tokom trudnoće treba uzimati što manje ili nimalo lekova. Ukoliko je potrebno, uvek se treba konsultovati  sa lekarom ili ginekologom radi izbegavanja nuspojava. Analgetike, poput aspirina treba naročito izbegavati, posebno u kasnoj trudnoći, jer mogu izazvati komplikacije prilikom porođaja. Upotrebu nesteroidnih lekova protiv bolova, treba zaobići, naročito u trećem tromesečiju trudnoće.

Redovno i pravilno sprovođenje oralne higijene, zdrava i raznolika ishrana, poseta stomatologu pre, tokom i nakon trudnoće su garancija i preduslov za oralno zdravlje majke, kao i za zdrave zube deteta.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu