Negovani nokti – ogledalo zdravlja i lepote

Pored očiju, negovane ruke i nokti su prvo što drugi vide na nama.  Zdravi  nokti su glatki, bez mrlja, udubljenja i promena boje. Kao i u našoj kosi u njihovoj strukturi važnu ulogu ima protein keratin. Unošenjem vitamina B, zdravih ulja i proteina jačamo i nokte i kosu.

Da li ste znali da  tokom jednog meseca nokti porastu 3,5mm?

Na muškoj ruci oni rastu brže nego na ženskoj, jedino je u periodu trudnoće situacija obrnuta. Najbrže rastu tokom vrelih i sunčanih dana, dok se tokom zime njihov rast usporava. Nedostatak nekog hranljivog sastojka u organizmu, prvo se primećuje na noktima. Bele mrlje, povijanje ka dole i neravna površina pokazatelji su deficita vitamina A, C ili E i folne kiseline. Da bi Vam nokti bili zdravi i negovani izbacite loše navike.

Ono što ne treba da radite

 • Grickanje noktiju ili onihofagija jedna je od loših navika sa kojom se suočava 45% svetske populacije. Vezuje se nervozu i stres.
 • Od prečestog korišćenja lakova tamnih boja nokti mogu da potamne.
 • Turpijanje noktiju sleva na desno slabi nokatnu ploču.
 • Nošenje tesne i neodgovarajuće obuće sa visokom potpeticom može da izazove urastanje noktiju na nogama i gljivične infekcije.
 • Skidač laka sa acetonom isušuje nokte.

Želite lepe nokte? Glavni koraci u postizanju ovog cilja su: njihovo hranjenje, omekšavanje, poliranje, doterivanje, jačanje i zaštita.

nokti

Ono što treba da radite

 • Ako su vam nokti lomljivi, što je češće slučaj na šakama, jedite jezgrasto voće (bademe, orahe, indijski orah) bogate gvožđem i proteinima.
 • Nanesite na šake i nokte kremu sa AHA kiselinima ili neprerađeno biljno ulje i držite 10 minuta pamučne rukavice. Omekšale zanoktice ne secite, već potisnite drvenim štapićima.
 • Kreme sa koncentratom hranljivih materija (glicerinom i karite puterom), kombinacijom niacinamida i glicerina,  kakve se mogu naći u ponudi brendova Vichy ili La Roche Possau namenjene su za dubinsko obnovljanje kože ruku, kao i celodnevnu zaštitu od isušivanja. Među Weleda i dr Hauscka proizvodima možete pronaći kreme obogaćene biljnim uljima, kamilicom i belim slezom  formulisane za omekšavanje i zaštitu ruku i noktiju.
 • Koristite meke turpije kojima možete ispolirati celu površinu nokta.
 • Redovno skraćivanje u istoj meri je važno kako za kosu, tako i za nokte Ako imate dilemu koja je dužina noktiju najbolja, imajte na umu da su dugi nokti lepi, ali nepraktični za obavljanje svakodnevnih poslova. Za svaki dan optimalna je srednja dužina noktiju, potrebno im je  samo redovno održavanje.
 • Rukavice će zaštiti ruke od hladnoće, ali isto tako je važno da prilikom obavljanja kućnih poslova kada koristite sredstva za čišćenje i dezinfekciju, ruke zaštite plastičnim rukavicama, po mogućnosti sa pamučnom postavom. Tako negovane i lepe ruke nećete morati da skrivate u džepovima.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu