Nega lica za muškarce u 5 osnovnih pravila

Mušku i žensku kožu razdvajaju fiziološki procesi, zasnovani na hormonskom statusu. Testosteron u većim procentima je taj koji određuje muške karakteristike, čineći strukturu kože drugačijom u odnosu na žensku. Nega lica za muškarce se razlikuje od nege kod žena i poznavanje ovih razlika povećava uspešnost i efikasnost preparata.

U čemu se kriju osnovne razlike?

  • Gustina – muška koža je za oko 20% gušća od ženske. Sadrži više kolagenskih vlakana i elastina koji se srazmerno smanjuju sa godinama. Ženska koža se drastično istanjuje posle menopauze.
  • Masnoća – muškarci imaju više lojnih žlezdi i pora u odnosu na pripadnice lepšeg pola. Sebum se na muškom licu proizvodi gotovo duplo više nego na ženskom.
  • Starenje – prvi znaci starenja vidljivi su kod muškaraca nakon tridesete godine, kasnije nego kod žena. Iako je za muškarce utešna činjenica da je potrebno više vremena da bi se koža lica opustila, jednom kada se pojave, bore su izraženije nego na ženskom licu.
  • Folikulitis ­­– urastanje dlaka pod kožu noćna je mora svakog muškarca. Od početnog stadijuma lako prerasta u neprijatnu upalu.
  • Brijanje – dok žene nemaju ovu brigu, kod muškaraca se sa pojavom čestih iritacija kože lica, narušava hidrolipidni film –  gubi se prirodna zaštita kože, što olakšava rast patogenih klica.

Iako su žene neprikosnoveni potrošači kozmetičkih proizvoda, sve više je muškaraca koji žele da vode računa o svojoj koži. Procenjuje se da njih oko 60% u dobu 18 – 35 godina koristi hidratantnu kremu za lice; oko 35% – proizvode za umivanje, oko 17% – anti-age proizvode, a svega 10% koristi dodatne preparate za negu.

#1 Umivanje

Neke stvari su ipak iste. Sve počinje sa umivanjem. Gel za umivanje lica ili sindet očistiće nakupljeni sebum u porama. Treba izbegavati one sa alkoholom koji isušuju kožu i prednost dati proizvodima za čišćenje bez sapuna i sa neutralnim pH. Muškarcima sa masnijom kožom preporučuju se proizvodi koji sadrže glikolnu i salicilnu kiselinu.

#2 Pravilan izbor preparata za i posle brijanja

Oko 40 % muškaraca ima problem sa kožom lica u toku i posle brijanja. Njihova koža je svakodnevno izložena stresu, osetljiva  i podložna iritaciji. Tupo sečivo brijača dovodi do mikroposekotina – sa oštrim brijačem preko lica se prelazi manji broj puta, dlake se ravnomerno uklanjaju i ne oštećuje se površinski sloj kože. Mogu se koristiti pene sa polimerima za lakše brijanje koje pružaju optimalno klizanje brijača. Blagi gelovi obogaćeni kamilicom, morskom travom, alojom i taurinom,  predstavljaju optimalnu pripremu kože za brijanje, čineći je glatkom i osveženom. Probajte i inovativne kombinacije preparata 2u1, koje kombinuju gel za brijanje sa hidratacijom.

Na tržištu postoji veliki izbor formulacija u vidu balsama i gelova koji su namenjeni nezi kože posle brijanja. U našim apotekama dostupni su balsami sa protivupalnim likokalkonom A i antibakterijskim jonima srebra za umirenje kože.

brijac

#3 Hidratacija

I muškoj koži potrebna je hidratacija!

Kreme za muškarce obogaćene su većim procentom ovlaživača, jer brijanje dodatno isušuje kožu. Preporučuju se osvežavajuće kreme za dubinsku hidrataciju posebno namenjene muškoj koži lica koje pružaju 24-časovnu hidrataciju čak i najdubljim epidermalnim slojevima. Za suvlji tip kože savetuju se kreme obogaćene  biljnim uljima, a za masnu kožu sklonu upalama lagane emulzije. One se nanose ujutru na lice i vrat, najviše tri munuta posle umivanja.

#4 Anti-age

Nakon 40-te godine kod muške populacije znakovi starenja vidljivi su naročito na čelu i obrazima.  Anti age kreme  idealan su izbor za muškarce koji teže optimalnoj nezi u srednjim godinama. Formulacije obogaćene prirodnim, aktivnim sastojcima kao što su kreatin, kofein i hijaluronska kiselina bore se protiv vidljivih znakova starenja i čine da nega lica za muškarce postane jednostavna i dostupna svima.

#5 UV zaštita

Muška koža nije pošteđena od negativnog delovanja sunčevih zraka. Kreme sa SPF 15 preporučuju se od proleća do jeseni, dok se leti taj faktor povećava. Na tržištu je prisutan veliki broj proizvoda u vidu transparentnih gelova koji ne ostavljaju beli trag na koži. Ne treba zaboraviti da foto-oštećenja ostaju neizbrisiva, „dodajući“ godine, jer koža najbolje pamti.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu