Med – u službi zdravlja i lepote

Hranljiva i lekovita svojstva meda i pčelinjih proizvoda poznata su od davnina. Mineralni sastojci, vitamini i enzimi svrstavaju med u top proizvode, tretirajući ga ka hranu, lek i odlično kozmetičko sredstvo. Ima prednost u odnosu na ostale zaslađivače, sadrži esencijalne masne kiseline, 37 minerala i vitamine – B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, A, K, E, folnu i ribonukleinsku kiselinu, kao i proste šećere. Visoka energetska vrednost meda uslovljena je postojanjem glukoze i fruktoze, koje brzo prelaze u krvotok.

Šta je apiterapija?

Apiterapiju čini idealan spoj iskustva i znanja istočne i zapadne medicine, u cilju korišćenja proizvoda od meda za očuvanje ljudskog zdravlja. Na osnovu sačuvanih pisanih istorijskih izvora, postoji svedočanstvo da su drevne civilizacije izuzetno cenile lekovita svojstva meda. Hipokrat i Aristotel pominju med kao prirodni antibiotik,  a poznati rimski lekar Galen iz Pergama u jednoj rečenici definiše njegove blagodeti: „Okrepljuje dušu, pomaže probavu, oštri um, obnavlja pamćenje.“

Vrste meda i kako da prepoznate pravi

U jesen med postaje nezaobilazan proizvod zbog svojih dragocenih svojstava usmerenih na jačanje opšteg imuniteta. Osnovna podela odnosi se na izvor od koga je nastao:

Monoflorni med – dobijen je od jedne vrste biljke  (bagrem, glog, lipa, kupina, kesten).

Poliflorni med – dobijen je sakupljanjem nektara sa više biljaka (šumski, livadski, planinski).

Pravi prirodni med ne sastoji se od šećernog i kukuruznog sirupa i prepoznaćete ga ako se:

  • Kristalizuje tokom vremena.
  • Izaziva osećaj blagog bockanja u ustima pre nego što ga progutate.
  • Neće se istopiti na kriški hleba.

Kako se uzima?

Iako je čaj sa medom vrlo ukusan, a medenjaci sa cimetom slatki deo zimske čarolije, stručnjaci savetuju da je najbolje med uzimati drvenom ili plastičnom kašičicom, rastvoren u 3 dl tople vode i polako ga piti. Ako se uzima direktno, najbolje ga je zadržati neko vreme u ustima i ne piti odmah vodu.

sipanje-meda-drvena-kasika

Medena mikroklima

Eterična ulja propolisa, meda i voska, matičnog mleča i aromatične materije perge, koji se oslobađaju iz košnice, dezinfikuju vazduh oko pčelinjaka u prečniku od 200 metara!

Propolis

Poznat i kao „prirodni antibiotik“, stimuliše rad imunog sistema, obnavlja oštećena tkiva i deluje kao lokalni anestetik. Čine ga biljna smola, vosak , eterična ulja, flavonoidi, vitamini B grupe, esencijalne amino kiseline. Flavonoidi iz propolisa deluju kao moćni antioksidansi, utiču na kapilarni sistem i cirkulaciju. Propolis poseduje jaka antimikotička svojstva, efikasan je kao pomoćno sredstvo u tretiranju kožnih promena;  u stomatologiji; kao i u lečenju infekcija mokraćnih puteva.

Može se koristiti za unutrašnju upotrebu – kada se parče propolisa žvaće, za inhalaciju, u vidu kapi, kao alkoholni ili vodeni rastvor, u vidu lekovite masti u kombinaciji sa vazelinom, zajedno sa medom ili u vidu tableta.

Matični mleč

Naziv „eliksir mladosti“ duguje  kolagenu koji deluje na ublažavanje znakova starenja. Sadrži minerale – Na, K, Ca, Cu, Co, Fe, Mg, AL, Au S, Fe Ni, Bi. Prirodni je izvor neurotransmitera – acetilholina u čistom obliku, supstance koja služi za prenos impulsa i istovremeno širi krvne sudove mozga i srca.

Deluje antioksidativno i regenerativno, podstiče izbacivanje štetnih produkata metabolizma a istovremeno utiče na regeneraciju oštećenih ćelija. Ima i značajan sadržaj gvožđa, te se preporučuje i osobama sa lošom krvnom slikom. Njegov proteinski sastav i nezasićene masne kiseline povećavaju otpornost organizma na bakterije, viruse i gljivice. Potreban je oprez ukoliko postoji alergija na matični mleč! Nestabilan je i izuzetno osetljiv na svetlost i toplotu. Čuva se u tamnim bočicama, najbolje u zamrzivaču.

Polen

Polen ili cvetni prah sadrži belančevine, aminokiseline, globuline, ugljene hidrate, masti, fermente, vitamine i fitohormone. Vitamini B8 i B9 utiču na taloženje holesterola, poboljšavaju memoriju i intelektualne funkcije.

Folna kiselina deluje na resorpciju gvožđa, Vitamin E deluje na kožu, utiče na plodnost i regulaciju rada endokrinih žlezda. P –„ vitamin mladosti“ deluje antioksiditativno, utiče naročito na regeneraciju oštećenih ćelija mozga. Kalcijum i fosfor utiču na odbrambeni sistem organizma, kao i na očuvanje koštanog sistema. Polen sadrži i 50 enzima koji deluju kao katalizatori bioloških funkcija organizma.

Polen borovnice preporučuje se tokom terapije anemije, polen jabuke utiče na regulaciju rada srca, maslačka ima diuretsko dejstvo, a polen lipe blago sedativno dejstvo.

Preporučuje se pažljivo uzimanje polena, kao i testiranje u slučaju pojave alergijskih reakcija, na unutrašnjoj strani nadlaktice.

pcelinji-vosak

Pčelinji vosak

Sadrži  kompleksnu mešavinu više od čak 300 materija! Služi kao materijal za izgradnju saća pčela. Sadrži 11-17% ugljovodonika, 12-15% organskih masnih kiselina, 0,1-2,5% vode, karotenoide, aromatske i mineralne supstance.

Prilikom zagrevanja i stavljanja na obolelo mesto postiže se protivupalni efekat i podstiče se regeneracija oštećenog tkiva. Kao kozmetičko sredstvo blagotvorno utiče na kožu, omekšava je čineći je nežnom i zdravom.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu