Letnja nega noktiju

Pored kože kojoj je tokom leta potrebna dodatna nega, i nokti su ti kojima treba dodatna zaštita. Lepi i uredni nokti važan su atribut ženstvenosti i jedna od prvih stvari koje svako primeti. Kada kažemo nega, pored lakiranja, misli se na hidrataciju nokatne ploče, njeno brušenje, nežno odstranjivanje zanoktica, turpijanje i zaštitu.

Šta sve može da ošteti nokte

  • Šljunak na plaži, kao i pesak
  • Aktivnost sa loptom
  • Skokovi u vodu

Koža oko noktiju

Koža se na suncu lakše, brže i više isušuje nego u drugim okolnostima. Važno je zato zaštititi je odgovarajućom kremom za negu ruku, a naročito obratiti pažnju na predeo kože oko nokta. Naravno, potrebno je da krema sadrži UV faktor kako bi zaštita bila potpuna. Kremu obilato treba naneti više puta u toku dana, utrljavajući je i u kožu  oko noktiju.

Krema za ruke

Kako biste smanjili suvoću noktiju, uvek je dobro uz sebe imati kremu koja će nahraniti i vaše nokte. Odaberite kremu sa vitaminom E ili aloje verom kako biste sprečili stvaranje zanoktica. Da bi vam nokti ojačali izmasirajte ih jednom nedeljno pošto ste predhodno otklonili lak, nekom masnom kremom, najbolje uveče. Stavite stare pamučne rukavice i ostavite da krema deluje preko noći.

Turpijanje noktiju

Unos vitamina nije jedini način da sačuvate nokte od lomljenja i listanja – to možete učiniti i pravilnim odabirom i korišćenjem turpije za nokte. Pri odabiru pazite da tekstura površine ne bude pregruba jer to može da doprinese listanju i pucanju noktiju. Kada ste odabrali idealnu teksturu, ne zaboravite – nokte morate da turpijate u jednom smeru. Turpijanje u dva smera stvoriće sitne pukotine na površini nokta koje se mogu proširiti i uzrokovati pucanje i listanje.

Baza

Iako vam se može činiti kao nepotrebni trošak, bazni lak za nokte ima veoma važnu ulogu u lepom izgledu noktiju. Osim što stvara glatku površinu za nanošenje laka, on i štiti nokte od listanja i pucanja. Najbolje je ako se nanosi lako i ujednačeno, ako se brzo suši i ostaje na noktu u vidu providnog, sjajnog filma.

Bez acetona

Izbegavajte odstranjivače laka sa acetonom, koji uništava i isušuje nokte. Odaberite odstranjivače koji umesto acetona sadrže vitamin E koji nokte učvršćuje i neguje. Njegova specijalna formula štiti nokatnu ploču od isušivanja.  Na kraju, Vaši nokti će vam biti zahvalni ako povremeno napravite pauzu od lakiranja.

Ishrana za bolje nokte

Nedostatak nekog hranljivog sastojka u organizmu, se najčešće prvo primeti upravo na noktima. Bele mrljice, povijanje ka dole, neravna površina nokte, sve su to pokazatelji deficita vitamina A, C ili E, folne kiseline, ili proteina. Postojeću ishranu obogatite gvožđem, kalijumom i cinkom. Grickajte suvo voće, konzumirajte ribu i plodove mora, zeleno povrće, a mogu pomoći i razni dodaci kompleksa vitamina u vidu šumećih tableta ili kapi.

Šta je uvek u modi

  • Nežne boje šećerne vune se uklapaju u svaki outfit, deluju prefinjeno
  • Tu su nežna pastelna pink, bebi-plava, vanila-žuta i lavanda-ljubičasta
  • Obrnuti frenč manikir  – ivica nokta je sada u crvenoj, pink ili plavoj boji
  • Poigravanje sa teksturama laka: mat podloga, a sjajne ivice
  • Sedefasti odsjaj laka se vraća u modu
  • Žuta nijansa na noktima je tipična letnja boja, a za razliku od prošlogodišnje jarko žute, ovog leta nosi se nežna vanilla, idealna zamena ako želite da malo odmorite od nude varijanti.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu