Kozmetika sa police – Dezodorans

Savremeni život teško je zamisliti bez dezodoransa. Koriste ga svi – muškarci i žene, mlađa i starija populacija. Kada dođu topli dani, bilo da smo u prevozu, na treningu ili na poslu, znojenje je neizbežno. I bez njega se ne može! Znoj sadrži 99% vode i 1% soli. Njegova osnovna uloga je termoregulacija – održavanje telesne temperature i sprečavanje prekomernog zagrevanja organizma. Takođe, znojenjem se izbacuju toksini i podstiče se lučenje hormona endorfina koji deluje kao prirodni analgetik.

Ekrine žlezde, koje se nalaze na šakama, stopalima i čelu, proizvode znoj čiji je najveći sastojak voda i zato uglavnom nije neprijatan. Apokrine žlezde – oko prepona i pazuha zaslužne su za jedinstveni tip Vašeg telesnog mirisa.

Na tržištu veliki broj proizvoda nudi efikasnu zaštitu od znojenja, ali često se razočaramo izborom, mirisom i postojanošću. U daljem tekstu saznajte šta u stvari očekujemo od dezodoransa, koje su njegove prednosti, a gde pravimo najčešće greške pri njegovom nanošenju.

Stari Egipćani, obožavajući kult mladosti i lepote koristili  su preteču dezodoransa, a prvi pravi dezodorans koji je oduševio američke dame, našao se u prodaji 1888. god. u Filadelfiji, kao krema u teglici i nanosio prstima na kožu. Dezodorans u stiku postao je popularan sedamdesetih godina prošlog veka. Danas biramo između četiri aplikacione forme: sprej, krema, roll-on i stik.

dezodorans-rollon

Šta je hiperhidroza?

Ovaj izraz koristi se kada se javi prekomerno znojenje. Kada ono nije opasno po zdravlje u pitanju je  primarna (idiopatska) hiperhidroza, koja se prepoznaje po vlažnim rukama, tabanima, leđima, pazuhu i čelu. Sekundarna ukazuje na simptom nekog zdravstvenog problema ili je hormonalnog uzroka (menopauza ili trudnoća).

Zanimljivosti

 • Tokom napornog treninga, po toplom vremenu sportisti putem znoja izbace 2-6% svoje težine.
 • Različito se znojimo zbog stresa, vrućine ili vežbanja. Svaka vrsta znoja ima svoj karakterističan hemijski sastav i drugačiji miris. Najneprijatniji je onaj izazvan stresom.
 • Muškarci se više znoje nego žene, a znojnih žlezda ima najviše na stopalima.

A pre nego što stavite dezodorans…

 • Tuširajte se jednom dnevno – tako ćete sprati znoj i sprečiti razvoj bakterija. Ukoliko niste u mogućnosti da se operete, prebrišite pazuh vlažnom maramicom.
 • Leti češće menjajte mokre majice, jer se bakterije na oznojenoj odeći brzo razmnožavaju. Nosite odeću od prirodnih materijala.
 • Uklanjajte redovno dlačice ispod pazuha, jer ovo toplo područje stvara idealno okruženje za razvoj bakterija i neprijatnih mirisa.
 • Konzumiranje belog i crnog luka, kao i plodova mora utuče miris znoja. Šoljica čaja od žalfije korisna je za regulaciju prekomernog znojenja.

Obratite pažnju na sastojke

 • Kada se odlučite da kupite dezodorans pažljivo pročitajte sastav. Dermatolozi preporučuju da promenite marku dezodoransa na svakih šest meseci.
 • Aluminijum (aluminijum hlorhidrat) koristi se za blokiranje lučenja znoja. On ostaje u telu i sa vremenom se akumulira. Mnoge naučne studije povezuju ga sa okidačem teških bolesti.
 • Parabeni se koriste kao konzervansi u velikom broju kozmetičkih proizvoda. Sumnja se da narašavaju pravilan rad endokrinog sistema.
 • Triklosan je antigljivična i antibakterijska hemikalija. Povezuje sa razvojem alergija.
 • Propilen glikol omogućava da dezodorans lako klizi po koži, ali može da izazove iritacije.

dezodoransi

Izbor je Vaš

Vodeći farmaceutski proizvodi po efikasnosti i toleranciji namenjeni su za sve tipove kože, uključujući i  osetljivu. Većina ovih dezodoransa ne sadrži parfeme, alkohol, konzervanse i boje. Njihove formulacije detaljno su ispitane u farmaceutskim laboratorijama, a neke od njih posebno su namenjene ljudima sa atopijskim dermatitisom.

Za veoma osetljivu kožu tu je roll-on u kristalu koji osim što pruža osećaj svežine, ne ometa funkcionisanje lojnih žlezda i ne zatvara pore. Ako volite dezodoranse iz grupe prirodne kozmetike, vodite računa da poseduju sertifikate NATRUE ili BDIH. Oni su dermatološki ispitani, napravljeni bez topivih  aluminijumskih soli, mineralnih ulja, parabena i polietilen glikola (PEG). Kada god je to moguće birane su sirovine iz kontrolisanog organskog ili biološko-dinamičkog uzgoja. Bazirani su na kombinacijama eteričnih ulja koja koži pružaju posebnu negu.

Najčešće greške

 • Ako i pored nanošenja antiperspiranta ujutro i dalje neprijatno mirišite, možda imate pogrešan tajming. Dermatolozi savetuju njegovo nanošenje posle tuširanja u večernjim časovima, jer će tada imati dovoljno vremena da deluje.
 • Običan dezodorans možete nanositi u bilo koje doba dana.
 • Prečesto tuširanje i korišćenje sapuna koji odmašćuju, isušuje kožu. Umesto toga koristite neutralne sapune i blage kupke.
 • Odmah oblačite majicu posle stavljanja dezodoransa ili je čak i ne skidate? Sredstva protiv znojenja ostaju na površini kože i lako se skidaju trljanjem uz garderobu, te ostavljaju mrlje.
 • Ako dezodorans nanosite na vlažnu kožu smanjićete njegov učinak.

Ovo je prvi u nizu tekstova iz serijala “Kozmetika sa police” u kojima ćemo se baviti nekim svakodnevnim temama vezanim za kozmetičke proizvode koje svi imamo kod sebe.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu