Kako živeti sa ekcemom?

Ubrzani tempo života, stres kome  su sve više  podložni i mlađi članovi populacije, alergeni koje svakodnevno udišemo i unosimo u organizam, prekomerna i neadekvatna upotreba sredstava za higijenu – dovela  je do naglog porasta kožnih oboljenja Ako se tome pridodaju loša ishrana i genetska predispozicija, vrtimo se u začaranom krugu.

Ekcem je jedan od najčešćih kožnih problema karakterističan za dečji uzrast, a neretko se može manifestovati i u kasnijem životnom dobu. Atopijski dermatitis kao najčešći vid hroničnog ekcema manifestuje se kroz neprijatne simptome intenzivnog svraba, pojave suve zadebljale kože sklone pucanju, krvarenju i pojavi hiperpigmentacije. Neprospavane noći muče roditelje dece sa ovim problemom, a mladi se susreću sa odbacivanjem i neprihvatanjem vršnjaka zbog “svoje bolesti”.

Da li je ekcem  zaista bolest?

Savremena medicina još uvek nije dala konačan odgovor na pitanje – kako eliminisati uzroke nastanka ovog problema.  Javlja se najčešće kod osoba koje već imaju istoriju alergijskih poremećaja poput alergijskog rinitisa i astme. Trajno rešenje  za sada ne postoji, ali se simptomi mogu držati pod kontrolom.

Sinergijsko delovanje na potencijalne uzročnike spolja i iznutra daje najbolje i najdugoročnije rezultate.

Prva linija odbrane – šta radimo za svoje telo?

  • Svakodnevno vlaženje kože emolijentnim kremama jača zaštitnu barijeru kože i odlaže upotrebu krema na bazi kortikosterioda.  Širok asortiman ovih proizvoda dostupan je u našim apotekama.
  • Uljane kupke na bazi prirodnih ulja (jojobe, maslinovog, suncokretvog) stvaraju tanak zaštitni film na koži, sprečavajući gubitak vlage, perutanje i neprijatan svrab.
  • Izbor pamučne odeće i veša umanjiće prekomerno znojenje i nadražaj kože čiji su uzročnici sintetika i ostali veštački materijali.

Druga linija odbrane – šta jedemo?

  • Nova istraživanja pokazala su blagotvorno udruženo dejstvo probiotika i prebiotika na pravilnu regulaciju crevne flore. Unošenjem “dobrih bakterija” jačamo svoj imuni sistem. Posavetujte se sa našim farmaceutima oko odabira pravog probiotskog preparata.
  • Neki od najčešćih alergena upravo su oni koje svakodnevno konzumiramo: jaja, pšenica i mlečni proizvodi. Eliminacionom dijetom uz lekarski nadzor otklanjamo potencijalne uzročnike ekcema.

zdrava-hrana

Treća linija odbrane  –  povratak prirodi

  • Esencijalne masne kiseline – Omega 3 i Omega 6  od ključnog su značaja za pravilno funkcionisanje epitelnog i imunološkog sistema. Prirodan izvor nalazi se u semenu  crne ribizle,  lana,  kima i žutog noćurka.
  • Prirodni vitamin C sa bioflavonoidima  deluje  na jačanje vezivnog tkiva u zidovima krvnih sudova povećavajući njihovu otpornost.
  • Pored prirodnog unošenja esencijalnih masnih kiselina, preventivnom upotrebom dijetetskih preparata sa povećanim sadržajem Omege 3 i omege 6 dostupnih u našem asortimanu,  smanjujemo rizik od pojave  kožnih oboljenja i ublažavamo postojeće simptome.

Četvrti zid odbrane – Konzervativni pristup

  • Upotrebu kortikosteroidnih i imunomodulatornih krema u akutnoj fazi atopijskog dermatitisa ukoliko je potrebno odrediće Vaš lekar. Zbog brojnih nuspojava poštujte uputstvo primene i za sve pitanja obratite se našem dežurnom farmaceutu.
  • Oralne antihistaminike koji pomažu kod ublažavanje svraba i pratećih iritacija kože, možete po preporuci lekara pronaći u svim našim apotekama.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu