Kako zagrejati hladna stopala?

Da li Vam je poznat osećaj kada ne možete nikako da zagrejete hladna stopala? Debele čarape i vuneno ćebe, kao i topla kupka, samo će privremeno rešiti problem. Ipak, hladne noge nisu muka samo zimi – neke osobe žale se na hladnoću tokom cele godine.  Najveća nelagodnost oseća se noću, pre nego što utonemo u san. Koliko god se pokrivali, stopala ostaju ledena, što dovodi do osećaja jeze u celom telu. Šta je zapravo u pitanju?

Mogući uzroci hladnih stopala

 • Kada je slaba cirkulacija – krv ne cirkuliše dobro u području nogu
 • Nedovoljno kretanje i prekomerno sedenje
 • Preterano znojenje nogu, što posledično izaziva i njihovo hlađenje
 • Nepravilan rad štitne žlezde (kada je ona manje aktivna, mnoge telesne funkcije se usporavaju)
 • Periferna neuropatija (pored hladnoće, uključuje trnjenje, ukočenost i peckanje)
 • Strah, nervoza i anksioznost

Za žene tople čizme

U normalnim situacijama, koža zadržava ugodnu temperaturu zahvaljujući mikrocirkulaciji, protoku krvi kroz kapilare. Ali, kada termoreceptori otkriju hladnoću, reaguju zatvaranjem kapilara i preusmeravanjem protoka krvi – prema srcu, plućima i drugim unutrašnjim organima.

Kada je hladno, krvni sudovi se sužavaju da bi zadržali toplotu u telu. Mnogobrojna ispitivanja pokazala su da, pored neadekvatne obuće, na hladna stopala može uticati i prekomerno sedenje, preterivanje sa pušenjem i alkoholom, kao i stres. Kod žena se naročito javlja u periodu ovulacije.

Kineska medicina

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, hladnoća nastaje kada životna energija Q sa njenom Yin i Yang nije u ravnoteži. Tokom hladnoće je dominantniji Yin, dok Yang koji čini motivaciju i vitalnost je u deficitu. Smatra se da kada su  duže vreme hladne noge, u pitanju je neadekvatan rad bubrega. To se prvenstveno odnosi na ljude kojima je „uvek hladno“.

Voda i čaj

Da bi krv mogla normalno da cirkuliše, neophodno je piti dovoljno vode. Ako je nema dovoljno u organizmu, pritisak pada, a cirkulacija postaje otežana. Zato bi trebalo popiti oko litar i po vode dnevno, odnosno 30 mililitara vode na kilogram telesne težine. Češće treba uzimati tople napitke, ali izbegavati one sa kofeinom, koji skuplja krvne sudove. Ako ste ljubitelj čaja, preporučuje se čaj od divljeg kestena i od kukuruzne svile.

Suplementi  i  super hrana  – pomoćnici bez premca

Od onih koji pozitivno utiču na cirkulaciju, najbolje je uzimati vitamin B5 (nijacin) u kombinaciji sa ostalima iz B grupe, potom vitamin E koji jača krvne sudove (u pšeničnim klicama), kalcijum, magnezijum i kobalt. U ishrani trba pojačati unošenje belog luka, koji smanjuje rizik od ateroskleroze i reguliše krvni pritisak, zatim maslinovo ulje i crno vino. Bobičasto voće  koje je bogato vitaminom C  jača zidove krvnih sudova, semenke bundeve obiluju vitaminom E, a tu su i koštunjavi plodovi (bogati nijacinom i vitaminom B3), potom i paprika, kim, cimet, đumbir i ruzmarin. Omega 3 masne kiseline izuzetno su zdrave i dobre za cirkulaciju, a najviše ih ima u plavoj ribi.

Oklagija i teniska loptica

Za podsticanje i buđenje cirkulacije, važno je kretanje. Kada niste u mogućnosti da šetate ili vežbate, od pomoći će biti i oklagija koju možete staviti ispod stola i kotrljati je stopalima. U istu svrhu možete iskoristiti i tenisku lopticu. Kupke za stopala, kao i promenljivo tuširanje (toplom i hladnom vodom), zagrejaće hladne noge. Ujutru, dopao doručak (voćna kaša, čorba začinjena đumbirom ili cimetom), greje  telo iznutra. Nasuprot tome, frape ili jogurt, samo će Vas još više rashladiti.

Prevencija

 • Oblačite se slojevito, a zimi vodite računa da su Vam svi zglobovi pokriveni
 • Nosite čizme ili cipele sa debljom potpeticom
 • Zimska obuća treba da bude komotna i nepropusna
 • Izbegavajte teške i masne obroke
 • Koristite začine koji „greju“: đumbir, ljuta paprika
 • Pravite kupke za stopala
 • Svako veče pre spavanja masirajte stopala uljem od ruzmarina
 • Smanjite pušenje i unos alkohola, jer nikotin i kofein uzrokuju stezanje krvnih sudova
 • Uvedite blažu fizičku aktivnost u svoj dnevni raspored

Ukoliko konstantno imate problem sa hladnim stopalima, najbolje bi bilo da se obratite lekaru kako biste otkrili na šta vas to upozorava organizam.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste!

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu