Gde najčešće grešite kada farbate kosu?

Svi volimo lep i negovan izgled, a on se ogleda najviše na koži, noktima i kosi. Da žene nikada nisu bile zadovoljne svojom prirodnom bojom kose govori podatak da je na Starom Istoku još od IV veka p. n. e. korišćena kana za pokrivanje sedih. Vavilonci su koristili zlatni prah, a stari Grci i Rimljani preuzeli su njihove metode, nastavljajući sa korišćenjem boja iz prirode. Najčešće su koristili orah, šafran, koren kupusa, žir, slonovaču i ljusku oraha. Revolucija nastupa mnogo kasnije, sa pojavom sintetičkih boja i vodonik peroksida u 19. veku, kada je konačno nastupila era plavuša.

Danas je izbor nijansi za farbanje kose zaista veliki, možemo se igrati, eksperimentisati i biti kreativni. Ipak neke greške često mogu da upropaste sav trud i sruše očekivanja.

GREŠKA br. 1: Sukob realnosti i želja

Očekujete promenu posle samo jednog nanošenja farbe, a želite kosu mnogo svetliju od prirodne boje? Nećete postići željeno posvetljivanje, a neretko kosa će Vam dobiti narandžasti odsjaj koji baš želite da izbegnete. Poseta profesionalnom frizeru koji će posvetliti kosu odgovarajućim tehnikama, a sačuvati vlas od oštećenja, obavezna je kada pravite velike promene na svojoj glavi.

GREŠKA br. 2: Pogrešan procenat hidrogena

Dragstorske farbe dolaze u pakovanju sa već postojećim hidrogenom. Kod profesionalnih farbi hidrogen morate kupiti sami i voditi računa o njegovom procentu. Najtamnije i srednje nijanse mešaju se sa 6% hidrogena, dok se za svetlije preporučuje 9 ili čak 12%. Vodite računa da je veći postotak hidrogena agresivniji prema kosi. Ali ako želite da više ne budete brineta morate dodatno negovati svoju novu boju.

GREŠKA br. 3: Hoću tu boju

Modeli na kutijama farbi imaju prekrasnu boju, a Vi želite istu takvu. Kupovinom odabranog proizvoda, najčešće nećete to i dobiti. Boja zapravo zavisi od kombinacije brojeva na pakovanju, od kojih prvi označava nijansu, a drugi odsjaj koji će dominirati na Vašoj kosi.

NIJANSE:

1 – crna
2 – najtamnija braon
3 – tamno braon
4 – srednje smeđa
5 – svetlo smeđa
6 – tamno plava
7 – srednje plava
8 – svetlo plava
9, 10, 11, 12 – najsvetlije plave i specijalno plave nijanse.

Broj koji određuje odsjaj:

0 – prirodan
1 – pepeljast
2 – violet
3 – zlatan
4 – bakarni
5 – crveni
6 – mahagoni
7 – duvan
8 – biserni
9 – bež

GREŠKA br. 4: Izbor po preporuci

Staro je  pravilo, kao i sa garderobom, ono što dobro stoji i odgovara nekom drugom ne znači da će i Vama. Uspeh farbanja zavisi od podloge i kvaliteta dlake.

farbanje kose pink

GREŠKA br. 5: Farbanje na čistoj kosi

Eto konačno i neke koristi od kose neoprane par dana. Koža glave ima svoje prirodne masnoće koje luči kako bi stvorila zaštitni film od iritacija. Iskoristite ovu činjenicu prilikom farbanja jer se tada najčešće javljaju alergije na koži. Blago masna kosa jednostavnija je i za oblikovanje, kao i za farbanje.

GREŠKA br. 6: Duže držanje ne znači i postojaniju boju

Ako boju držite na kosi duže od preporučene minutaže, nećete postići veću postojanost. Pre možete očekivati tamniju nijansu. Poštujte priloženo uputstvo.

farbanje koseGREŠKA br.  7: Mogu ja to sama

Da možete, ali za farbanje temena, biće Vam potrebna pomoć. Ako imate dosta sedih moraćete da počnete sa korišćenjem postojanih boja.

GREŠKA br. 8: Ne menjate boju ni po koju cenu

Ako primećujete da delujete umorno, da Vam se boja tena stapa sa bojom kose, možda grešite u izboru tona. Ženama koje se lako zacrvene i izgore na suncu, pristaju hladni tonovi – pepeljasti i bež. Ženama maslinaste puti više će odgovarati boja meda, karamela i zlatasti tonovi.

GREŠKA br. 9: Profesionalne farbe nisu bolje od komercijalnih

Pigmentacija farbe bolja je u profesionalnim farbama, a koncentracija amonijaka niža. U jeftinijim dragstorskim farbama neretko je PH vrednost iznad 10. Ako imamo u vidu da je prirodni PH kože glave 5-5,5, odlučićemo se za farbe koje koriste profesionalci.

GREŠKA br. 10: Farba bez amonijaka se neće primiti na mojoj kosi

Tu grešite. Pogledajte u našoj online apoteci odličnu ponudu prirodnih farbi za kosu, uverite se u njihov kvalitet, a nešto više o njima pročitajte sledeće nedelje u novom blogu!

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu