Deca na suncu – igra i oprez

Šetnja po parkiću, valjanje na plaži, brčkanje u moru – zvuči primamljivo, a mališani uživaju. Potreban je oprez i mere predostrožnosti da bi nežna i osetljiva dečja koža bila bezbedna i ostala zdrava u kasnijem dobu. Zbog živahnosti i prirodno povećane aktivnosti, deca su u proseku 2 do 3 puta više izložena suncu nego odrasli. Tokom perioda intenzivnog sunčevog zračenja kada  je povišen indeks UV zračenja, opekotine na mladoj dečjoj koži mogu se razviti za manje od deset minuta. Koža akumulira otrovne slobodne radikale, njena sposobnost obnavljanja opada i šteta na matičnim ćelijama ostaje nepovratna.

Specifičnost dečje kože

U odnosu na kožu odraslih osoba, dečja ima tek jednu petinu debljine, mada ima isti broj slojeva. Bebe ne bi trebalo izlagati suncu, jer se njihovi prirodni mehanizmi zaštite nisu još uvek formirali. Površinski sloj epidermisa kod dece je tanji  i njegove ćelije manje su zbijene, te sunčevi zraci lakše prodiru kožu.

Pigmentacija nije dovoljno razvijena kod dečje kože. Melanociti su manje aktivni, što uslovljava veću osetljivost na UV zračenje. Fotozaštita nije delotvorna kao kod odrasle osobe. Deca sa svetlom kožom, crvenom kosom ili pegama lakše izgore, jer njihova koža proizvodi manje melanina, koji štiti od UV zračenja.

Znojne žlezde nezrele su sve do treće godine života. U slučaju dužeg izlaganja suncu i visokoj temperaturi, ove žlezde nisu u stanju da proizvedu dovoljno znoja u procesu termoregulacije. Tada postoji opasnost od toplotnog udara.

Lojne žlezde postaju zrele tek kada dete navrši sedam godina. Dečja koža je često suva, jer nema lipide koji zajedno sa znojem formiraju barijeru (hidrolipidni sloj). Sunce će samo pogoršati ovu situaciju.

izlaganje-suncu-decaPamćenje kože

Dugotrajno izlaganje suncu u detinjstvu bez adekvatne zaštite, može uzrokovati oštećenja koja se javljaju u kasnijem dobu. Ne treba zanemarivati pojavu opekotina i pojačanog crvenila kože u dečjem dobu. Ove promene su kumulativne i utiču na povećanje faktora rizika od razvoja melanoma kod odrasle osobe. Koža oslabljena prekomernim sunčanjem, posebno pre desete godine života, uvek će ostati osetljiva.

Sistemska zaštita

 • Hidratacija – pijenje većih količina vode. Sokovi i gazirani napici nisu zamena. Ipak ne treba preterivati sa vodom pre glavnih obroka.
 • Ishrana – Redovno konzumiranje karotenoida (crvenog, žutog i narandžastog povrća i voća) tokom dužeg perioda ojačaće prirodnu odbranu kože. Preporučuje se ishrana bogata omega mastima (maslinovo ulje, masna riba), vitaminima C i E i flavonoidima.
 • Izbegavanje direktnom izlaganju sunca – između 10 i 16 sati, kada su sunčevi zraci najjači.
 • Odeća gustog tkanja pruža najbolju pokrivenost.
 • Suncobran i dubok hlad na plaži se podrazumevaju.

deca-na-plazi

Krema koja ispunjava zadatak

Decu mlađa od 3 godine ne bi trebalo direktno izlagati sunčevoj svetlosti. Kad je izlaganje neizbežno treba naneti obilnu količinu kreme sa vrlo visokom zaštitom na lice i telo 20-30 minuta pre izlaganja suncu i ponoviti postupak na svaka dva sata, kao i nakon kupanja. Nanošenje nedovoljnih količina zaštitne kreme smanjuje nivo zaštite.

Kreme treba da budu posebno formulisane da podmire potrebe osetljive dečje kože, a na tržištu postoji veliki broj takvih proizvoda. Mi preporučujemo da koristite one iz naše ponude medicinske kozmetike o kojima sve potrebne informacije možete dobiti u Laurus apotekama.

Da bi se izbegle alergijske reakcije, najbolji izbor su proizvodi bez parfema, boja, parabena i po mogućnosti vodootporni zbog čestog kvašenja i aktivnosti na otvorenom.  Birajte hipoalergene formule visoke podnošljivosti. Losioni i kreme za zaštitu nežne dečje kože od sunčevog zračenja, treba da budu sa visokim SPF-om i visokostabilnim UVA/UVB filterima. Zaštita koju pružaju kreme za sunčanje sa mineralnim filterima najpogodnija je za decu. Podnošljivost na koži treba da bude dermatološki testirana.  Izaberite strukturu koja najviše odgovara Vašem detetu – mleko, penu ili sprej.

Mogu sadržati:

 • Glicerin – koji hidrira kožu, jačajući njenu barijernu funkciju.
 • Likokalkonom A – moćni antioksidans koji štiti ćelije kože od delovanja slobodnih radikala.
 • Termalna voda – umiruje i regeneriše dečju kožu.
 • Vitamin E  – pomaže u zaštiti od delovanja slobodnih radikala.
 • Provitamin B5 – regeneriše i umiruje kožu.
 • Biljni kompleks na bazi avokada – za poboljšanu zaštitu kože.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu