Da li vam nedostaje glukozamin?

bol u zglobovimaGlukozamin je jedan od bitnih gradivnih blokova hrskavice koji igra važnu ulogu u formiranju   strukture i očuvanju funkcije zglobova. Dobija se iz hitina – prirodnog polimera koji čini ljušture morskih rakova, kraba, jastoga i drugih ljuskara. Bol, ukočenost i “krckanje” zglobova znaci su da je došlo do njihovog oštećenja. Ove tegobe sastavni su deo starenja (približno 10% svetske populacije od šezdesete godine boluje od simptomatskog osteoartritisa), ali  se neretko javljaju i kod mlađih osoba usled opterećenja zglobova zbog viška kilograma i genetske predispozicije. Najbrže propadaju noseći zglobovi opterećeni težinom – delovi kičme, kukova i kolena.

Budući da se hranom ne može uneti u dovoljnoj količini, uzimanje glukozamina  ostvaruje se kroz dodatke ishrani. Stručnjaci savetuju višemesečno unošenje glukozamina, u periodu 3-6 meseci. Rezultat su resinteza i obnova oštećene ili istrošene hrskavice što dovodi do veće pokretljivosti zglobova i ublažavanja bola, a rezultati se mogu očekivati posle 3 meseca uzimanja.

Preparati na bazi glukozamina

Dodaci ishrani sa glukozaminom obezbeđuju elastičnost i čvrstinu zglobnih struktura, smanjuju otok, olakšavaju pokretljivost i smanjuju bolnu ukočenost.

Preporučeni proizvodi najčešće sadrže glukozamin hidrohlorid ili glukozamin sulfat, od čega se prednost daje glukozamin sulfatu.

Može se primenjivati lokalno – u vidu gela, kremova i losiona. Ovi preparati nemaju isti stepen apsorpcije, pa im je efekat umanjen.

Za razliku od njih prašak u kesicama ili kapsule glukozamin sulfata,  uzimaju se oralno kao dodatak ishrani i preporučuju se za usporavanje degenerativnih oštećenja zglobova, kao i za oporavak nakon različitih povreda i povećanih opterećenja zglobova i vezivnog tkiva.

Primena kod:

  • Osteoartritisa
  • Degenerativnih bolesti zglobova
  • Artritisa kolena, lakta, ramena ili kuka
  • Oboljenja temporomandibularnog (viličnog) zgloba

Kome se preporučuje

  • Starijim osobama – za regeneraciju hrskavice.
  • Sportistima – za zaštitu zglobova od oštećenja i brži oporavak od povreda. Pored pravilne tehnike izvođenja vežbi, kvalitetna ishrana i adekvatna suplementacija mogu uticati na očuvanje zdravlja zglobova.
  • Ljudima sa prekomernom telesnom težinom – kod povećanog opterećenja nosećih zglobova.
  • Zdravim ljudima – koji žele da očuvaju funkciju zglobova, kostiju, tetiva i ligamenata.

Kako propadaju zglobovi

  • Artritis je najčešće oboljenje zglobova, pri kome dolazi do oštećenja i stanjivanja, a potom i gubitka zglobne hrskavice. Zglob je otečen, bolan i ukočen, a ponekad je onemogućeno normalno kretanje.
  • Previše kilograma opterećuje zglobove i povećava pritisak na njih. U cilju postizanja optimalnih rezultata preporučuje se redovna fizička aktivnost u kombinaciji sa vežbama snage.
  • Unos zasićenih masti kroz ishranu (punomasni mlečni proizvodi, crveno meso) dovodi se u vezu sa upalom zglobova.

Ko treba da bude oprezan

  • Osobe koje su alergične na rakove, puževe, školjke treba da izbegavaju glukozamin koji vodi poreklo od ljuskara, zbog mogućnosti razvoja alergije.
  • Kod nekih ljudi glukozamin može dovesti do povećanja glukoze (šećera) u krvi, te je oprez potreban, posebno kod dijabetičara.
  • Trudnice treba da se posavetuju sa svojim ginekologom oko uzimanja ovog preparata.

Nekoliko korisnih saveta

Da bismo očuvali zglobove, neophodno je da se pridržavamo nekoliko pravila:

  • Vežbe jačanja i istezanja povećavaju tonus mišića i opseg pokretljivosti zglobova. Dobro se zagrejte pre istezanja – da ne biste istegli mišić.
  • Održavanje umerene telesne težine tokom života, kao i obavezna redukcija preterane telesne težine.
  • Pravilno podizanje tereta kako bi se očuvali pršljenovi u kičmi.
  • Ishrana bogata kalcijumom, magnezijumom i proteinima koji doprinose održavanju mišićne mase.
  • Dovoljan unos vode (koja čini 70% zglobne hrskavice) – minimum osam čaša dnevno.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu