Glukozamin je jedan od bitnih gradivnih blokova hrskavice koji igra važnu ulogu u formiranju strukture i očuvanju funkcije zglobova. Dobija se iz hitina – prirodnog polimera koji čini ljušture morskih rakova, kraba, jastoga i drugih ljuskara. Bol, ukočenost i “krckanje” zglobova znaci su da je došlo do njihovog oštećenja. Ove tegobe sastavni su deo starenja (približno 10% svetske populacije od šezdesete godine boluje od simptomatskog osteoartritisa), ali se neretko javljaju i kod mlađih osoba usled opterećenja zglobova zbog viška kilograma i genetske predispozicije. Najbrže propadaju noseći zglobovi opterećeni težinom – delovi kičme, kukova i kolena.
Budući da se hranom ne može uneti u dovoljnoj količini, uzimanje glukozamina ostvaruje se kroz dodatke ishrani. Stručnjaci savetuju višemesečno unošenje glukozamina, u periodu 3-6 meseci. Rezultat su resinteza i obnova oštećene ili istrošene hrskavice što dovodi do veće pokretljivosti zglobova i ublažavanja bola, a rezultati se mogu očekivati posle 3 meseca uzimanja.
Preparati na bazi glukozamina
Dodaci ishrani sa glukozaminom obezbeđuju elastičnost i čvrstinu zglobnih struktura, smanjuju otok, olakšavaju pokretljivost i smanjuju bolnu ukočenost.
Preporučeni proizvodi najčešće sadrže glukozamin hidrohlorid ili glukozamin sulfat, od čega se prednost daje glukozamin sulfatu.
Može se primenjivati lokalno – u vidu gela, kremova i losiona. Ovi preparati nemaju isti stepen apsorpcije, pa im je efekat umanjen.
Za razliku od njih prašak u kesicama ili kapsule glukozamin sulfata, uzimaju se oralno kao dodatak ishrani i preporučuju se za usporavanje degenerativnih oštećenja zglobova, kao i za oporavak nakon različitih povreda i povećanih opterećenja zglobova i vezivnog tkiva.
Primena kod:
- Osteoartritisa
- Degenerativnih bolesti zglobova
- Artritisa kolena, lakta, ramena ili kuka
- Oboljenja temporomandibularnog (viličnog) zgloba
Kome se preporučuje
- Starijim osobama – za regeneraciju hrskavice.
- Sportistima – za zaštitu zglobova od oštećenja i brži oporavak od povreda. Pored pravilne tehnike izvođenja vežbi, kvalitetna ishrana i adekvatna suplementacija mogu uticati na očuvanje zdravlja zglobova.
- Ljudima sa prekomernom telesnom težinom – kod povećanog opterećenja nosećih zglobova.
- Zdravim ljudima – koji žele da očuvaju funkciju zglobova, kostiju, tetiva i ligamenata.
Kako propadaju zglobovi
- Artritis je najčešće oboljenje zglobova, pri kome dolazi do oštećenja i stanjivanja, a potom i gubitka zglobne hrskavice. Zglob je otečen, bolan i ukočen, a ponekad je onemogućeno normalno kretanje.
- Previše kilograma opterećuje zglobove i povećava pritisak na njih. U cilju postizanja optimalnih rezultata preporučuje se redovna fizička aktivnost u kombinaciji sa vežbama snage.
- Unos zasićenih masti kroz ishranu (punomasni mlečni proizvodi, crveno meso) dovodi se u vezu sa upalom zglobova.
Ko treba da bude oprezan
- Osobe koje su alergične na rakove, puževe, školjke treba da izbegavaju glukozamin koji vodi poreklo od ljuskara, zbog mogućnosti razvoja alergije.
- Kod nekih ljudi glukozamin može dovesti do povećanja glukoze (šećera) u krvi, te je oprez potreban, posebno kod dijabetičara.
- Trudnice treba da se posavetuju sa svojim ginekologom oko uzimanja ovog preparata.
Nekoliko korisnih saveta
Da bismo očuvali zglobove, neophodno je da se pridržavamo nekoliko pravila:
- Vežbe jačanja i istezanja povećavaju tonus mišića i opseg pokretljivosti zglobova. Dobro se zagrejte pre istezanja – da ne biste istegli mišić.
- Održavanje umerene telesne težine tokom života, kao i obavezna redukcija preterane telesne težine.
- Pravilno podizanje tereta kako bi se očuvali pršljenovi u kičmi.
- Ishrana bogata kalcijumom, magnezijumom i proteinima koji doprinose održavanju mišićne mase.
- Dovoljan unos vode (koja čini 70% zglobne hrskavice) – minimum osam čaša dnevno.
VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste