Da li imate plivačko uvo?

Da ovo leto bezbrižno provedete, gnjurajući u bazenu ili u moru, predupredite na vreme neprijatnost poznatu kao „plivačko uvo“. Zapaljenju spoljašnjeg ušnog kanala (Otitis externa) odgovara narušena prirodna barijera u uhu koja pogoduje razvoju i lakšem prolasku bakterija. Ne pate svi plivači od “plivačkog uva” i nije svako kupanje uzrok upali. Ali nje nisu pošteđeni ni deca ni odrasli, može da se desi u svakom trenutku, čak i ako ne plivate!

Zašto su deca najpodložnija?

Čak 70 posto dece do treće godine barem jednom dobije upalu uha.

Najčešće plivačko uvo javlja se kod mlađe populacije koja se kupa u rekama ili jezerima – u takvim vodama veće je prisustvo bakterija! Sa druge strane, Eustahijeva truba kod dece još uvek je nedovoljno razvijena, kraća i ravnija nego god odraslih, što omogućava lakši prodor mikroorganizama, a jedan od uzročnika može da bude i uvećan treći krajnik.

Cerumen je zaštita

Štapići za uši za kojima često posegnemo i koji su gotovo nezaobilazni u svakoj kući, zapravo su najveći neprijatelj cerumena – prirodne masti koju luče ceruminozne žlezde. I ona nije tu bez razloga!

Uklanjanjem ove prirodne zaštite, otvaramo slobodan put bakterijama koje prolaze bez „prepreke“ kroz ušni kanal i izazivaju bolne upale. Ušna mast stvara tanak film preko kože ušnog kanala, ne dozvoljavajući da se voda u njemu duže zadrži. Ako cerumena nema, voda iritira kožu, ravnoteža se narušava i smanjuje se kiselost u uhu koja ima zaštitno svojstvo.

stapići za uši

Prepoznati simptome na vreme

Bol koji se pojačava prilikom pritiska na uvo, jasno pokazuje da je upala već počela. U roku od 48 sati ona će se potpuno razviti. Otežano otvaranje usta i žvakanje, praćeno osećajem svraba i punoće znakovi su koji prate plivačko uvo. Limfni čvorovi na vratu takođe mogu oteći, a često je prisutan i ušni sekret.

I sa plivanjem i bez bez plivanja

Osim plivanja upalu spoljnog ušnog kanala možete zaraditi i ako bolujete od ekcema, alergija, dijabetesa ili seboreičnih promena koje smanjuju elastičnost kože, dovodeći do atrofije ceruminoznih žlezda čime se povećava rizik za razvoj ovog tipa infekcije.

Predupredi, razmišljaj, primeni

  • Posle kupanja na bazenu, obrisati spoljni ušni kanal suvim peškirom.
  • Ne uklanjati mehaničkim putem nakupljeni cerumen iz uha.
  • Ne koristiti čačkalice, šnale, ili druge oštre predmete kako biste se rešili svraba u ušima.
  • Izbegavati kupanje u prljavim vodama.
  • Zabacivanje glave na stranu odstraniće višak nakupljene vode u ušima.
  • Ne sipati sam ništa u uvo, kao što je vruće ulje, kapi biljaka ….
  • Ukoliko ste skloni pojavi plivačkog uva, pre odlaska na letovanje posetite svog lekara specijalistu koji će proceniti da li je potrebno ispiranje i adekvatna zaštita.

pas-usi

Ako do upale ipak dođe…

Ne odlažite odlazak kod lekara! Simptomi se brzo razvijaju i prolaz  kroz 3 stadijuma infekcije, sve je bolniji i zahteva duže lečenje. Ono zavisi od uzročnika infekcije i jačine bolova. Najčešće se sprovodi antibiotska terapija u vidu kapi,  koja traje u proseku oko desetak dana.

Profesionalni plivači koriste kape i čepiće za uši kao preventivnu meru. Na tržištu postoje sprejevi za prevenciju plivačkog uha i čine obavezni deo putne apoteke. O njihovom antibakterijskom, antigljivičnom i antiseptičkom dejstvu posavetujte se sa svojim farmaceutom.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu