Čarobni štapić za ispucale kapilare

Mnoge žene izbegavaju da nose kraće suknje kako im se ne bi videli ispucali kapilari na nogama. Iako su u oko 80% slučajeva estetski problem, ispucali kapilari povezuju se sa slabošću vena i povišenog pritiska u venskim krvnim sudovima.

Osim na nogama, javljaju se i na licu – oko nosa i na obrazima.  Prošireni kapilari ili telangiektazije su sitni krvni sudovi u površinskim slojevima kože u vidu linearnih, tačkastih i zvezdastih crvenih ili ljubičastih promena, promera od 0,5 do 1 mm. Žene su posebno podložne pucanju kapilara, u dobu između 18 i 35 godine, kao i posle 50 godine.

Kapilari su najbrojniji krvni sudovi u našem organizmu i ima ih 10 milijardi. Veličina celokupne površine svih kapilara je oko 6000m²!

Zašto su ispucali kapilari vidljivi baš na mojim nogama?

Hormonski faktori povećavaju sklonost ka nastanku proširenih kapilara, naročito tokom trudnoće, za vreme uzimanja oralnih kontraceptiva ili terapije hormonima; kao i u toku adolescencije i menopauze.

Preterano i nekontrolisano izlaganje Suncu i UV zračenju oštećuje male krvne sudove u površinskim delovima kože, naročito na izloženim delovima – licu i dekolteu.

Za rozaceu, karakteristična je pojava uočljivih linearnih, zvezdastih proširenih kapilara na koži lica.

Neka sistemska oboljenja kože i unutrašnjih organa, kao i dugotrajna terapija kortikosteroidima može dovesti do pucanja kapilara.

Višak telesne težine, poslovi koji zahtevaju dugotrajno sedenje ili stajanje povećavaju sklonost ka pojavi ispucalih kapilara.

Agresivnije masaže tela, pušenje i  prekomerno konzumiranje alkohola širi krvne sudove.  Ako posećujete saune ili koriste vruće tuševe, a zatim izlazite na hladan vazduh, spadate u grupu ljudi sa pojačanim rizikom od pucanja kapilara.

kompresione-carape-ispucali-kapilari-vene

Neinvazivna alternativa

Osim metoda sklerotarapije, radiotalasa, uklanjanja laserom i IPL aparatom u lekarskim ordinacijama koje uključuju veći broj tretmana, možete sami probati neka od manje invazivnih rešenja. Nije moguće niti je preporučljivo ukloniti sve vidljive kapilare koji su popucali.

  • Preventivne kompresivne čarape medicinski efikasne, rasterećuju vene, smanjuju otoke nogu i poboljšavaju vensku cirkulaciju. Dostupne su u vidu dokolenica, hulahopki, kao i čarapa za trudnice, a ceo program možete potražiti u našim apotekama.
  • Kada se opuštate, gledate TV ili čitate knjigu, podignite noge na neko povišeno mesto.
  • Omiljene visoke potpetice odložite u orman. One ipak nisu za svaki dan jer nepovoljno deluju na krvotok nogu.
  • Umerena fizička aktivnost, brzo hodanje ili planirani sistem vežbi blagotvorno utiču na ceo organizam. Fizička aktivnost i razvijanje mišićne mase olakšaće rad vena nogu, a time i pritisak na krvne sudove.
  • Vitamine C i K potražite u prirodnim izvorima: agrumima, kupusu, karfiolu, paradajzu, džigerici i žumancetu. Odličan  izbor predstavljaju i dijetetski proizvodi sa ovim vitaminima. Flavonoidi  imaju snažna antioksidativna svojstva, deluju protiv slobodnih radikala, povećavaju elastičnost krvnih sudova i rade kao diuretici.
  • Redovnom blagom masažom gelovima i krema na bazi divljeg kestena, ruzmarina i limuna otklonićete osećaj umornih nogu. Posle tuširanja praktikujte stalno hidriranje kože losionima i kremama sa Ureom i vitaminom E. U izboru ovih preparata naši farmaceuti će Vam rado pomoći.

Čarobni štapić

I na kraju budite svesni, jednom stečeni prošireni kapilari neće nestati sami od sebe. Ne postoji taj čarobni štapić koji će ih izbrisati. Ono što možete da učinite jeste da delujete na vreme, da sprečite njihovo dalje širenje i napredovanje. Ukoliko se odlučite za invazivniji pristup u njihovom rešavanju, naoružajte se strpljenjem i usvojite zdrave navike.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu