Valerijana – za miran san i opuštanje

Lekovitost valerijane (Valeriana officinalis), poznata je već stotinama godina. Iako je najpoznatija kao biljka koja ima umirujuća svojstva, valerijana je i mnogo više od toga. Koren lat inske reči valere – znači biti zdrav.  Znamo je i kao macinu travu, odoljen i kozlić… Ova samonikla biljka veoma je otporna i uspeva u raznim krajevima na livadama, a naročito u močvarnim predelima. Jedna je od najpriznatijih lekovitih biljaka na svetu, a njena blagotvorna i umirujuća dejstva potvrđena su brojnim kliničkim studijama.

Lekovita svojstva valerijane

  • Ublažava migrenu
  • Opušta grčeve u mišićima i želucu
  • Deluje kao analgetik koji pomaže kod menstrualnih bolova
  • Ublažava simptome astme
  • Snižava krvni pritisak
  • Deluje na simptome menopauze
  • Uklanja simptome napetosti i stresa
  • Koristi se i za odvikavanje od pušenja

Sastojci

Aktivnim sastojcima najbogatiji je koren valerijane. On sadrži iridoide od kojih su najznačajniji valepotrijati,  ulja (valerenal i valerenska kiselina), lignani i alkaloidi. U korenu su prisutne i slobodne aminokiseline poput gama-aminobutirične kiseline (GABA), tirozina, arginina i glutamina.

Većina ljudi oseti i reaguje na valerijanin neobičan, po nekima i neugodan miris, koji u stvari potiče od eteričnog ulja. Parfemski pripada grupi biljaka kao što su nard, indijska valerijana i pačuli. Odlika im je snažan, korenasto-feromonski miris. Oni smiruju cvetne note nerolija ili bergamota, sa kojima se slažu i produbljuju njihovo delovanje. Na mačke valerijana deluje gotovo hipnotički, upravo zbog svog hemijskog sastava.

Dejstvo valerijane

Valerijana ispoljava sedativno i spazmolitičko dejstvo. Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju teskobe, glavobolje izazvane napetošću, migrena i depresije izazvane teskobom. Pokazuje sedativno dejstvo, anksiolitičko (smanjuje strahove i napetost), antidepresivno, antikonvulzivno i spazmolitičko (smanjuje grčeve). Ispoljava i efekat na smanjenje krvnog pritiska.

Istraživanja

Većina istraživanja pokazuju da uzimanje valerijane skraćuje početak uspavljivanja i poboljšava kavalitet sna. Najbolji efekat postiže se pri upotrebi 400-900mg ekstrakta valerijane do 2 sata pre spavanja. Često se kombinuje sa drugim sedativnim biljkama, kao što su melisa, hmelj i menta.

Šta se sve pravi od valerijane

Čaj – pravi se od korena biljke i pije tri puta dnevno. Može se kombinovati i sa drugim biljkama, kao što su matičnjak, glog i kamilica. Koristi se u terapeutske svrhe, a pije se  polako, gutljaj po gutljaj. Ipak treba biti oprezan, jer valerijana ima uspavljujuće dejstvo.

Tinktura – uzima se do tri puta na dan, nakapana na kocku šećera. Čini je etanolno-vodeni ekstrakt rizoma sa korenjem valerijane. Treba je izbegavati tokom trudnoće i dojenja i biti oprezan ako se uzima alkohol. Preporučuje kod nespokojstva, napetosti, razdražljivosti, zabrinutosti i poremećaja sna usled nervoze. Čuva se u dobro zatvorenoj flašici od tamnog stakla.

Tablete – najčešće se koriste za ublažavanje problema sa nesanicom i spavanjem. Potrebno ih je koristiti nekoliko dana ili nedelja pre prvih vidljivih rezultata. Valerijana sadrži valerinsku kiselinu koja je odgovorna za njeno sedativno dejstvo. Zbog jakog ukusa čaja, tablete ili kapsule valerijane se preporučuju kao alternativa.

Bolesti zavisnosti

Biljka valerijana preporučuje se za odvikavanje od pušenja. Čaj od valerijane zapravo čini da miris duvanskog dima bude još neugodniji, čak i okorelim pušačima. Pored toga, osobama koje su rešile da se otarase ove loše navike pomaže da se lakše nose sa osećajem napetosti i nesigurnosti u periodu odvikavanja.

Neželjena dejstva

Prevelika doza valerijane može izazvati glavobolje, uznemirenost i teškoće sa buđenjem. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, deci mlađoj od 13 godina, kao i vozačima i osobama koje upravljaju opasnim mašinama. Obično ne izaziva fizičku zavisnost, mada je ne valja uzimati uz alkoholna pića. Ne sme se kombinovati sa sedativima. Preporuka je da se nakon tri nedelje upotrebe valerijane napravi pauza, da ne bi došlo do ispoljavanja neželjenih efekata.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu