Kad stomak zaboli – poremećaj varenja

Osećaj nadutosti posle jela, kao da nam je u stomaku “kamenje”, garderoba koja puca, samo su neki od simptoma koji svakodnevno zadaju muku gotovo polovini svetske populacije. Ako često sebe počastite visokokaloričnim obrocima bez biljnih vlakana, ako jedete neredovno i ljubitelj ste fast food-a, ako niste ljubitelj fizičkih aktivnosti, onda su ovakve tegobe očekivane. Ubrzan tempo života,  koji ostavlja sve manje prostora za pripremu zdravih i kuvanih obroka, a sa druge strane i proizvođači koji u gotovu hranu ubacuju aditive koji nas teraju da jedemo sve više, doveli su do toga da loše varenje koji se udružuje sa umorom, glavoboljom i nervozom, postane deo svakodnevice mnogih od nas.

Opstipacija

Najčešći problem kod poremećaja varenja je opstipacija, odnosno zatvor. Brzina kretanja pojedene  hrane je velika i iznosi 1 cm u minutu. Sadržaj od želuca do debelog creva putuje od 12 do 48 sati. Nezavisno od naše volje, hrana se u crevima neprekidno meša i postepeno potiskuje prema debelom crevu. Ipak na dosta toga možemo uticati načinom ishrane, vrstom i količinom unete hrane, kao neaktivnim odnosom prema životu. Kod dece koja najčešće pate od ovog problema često je u pozadini prisutan i psihološki problem. U lakšim slučajevima dovoljna će biti masaža, topla kupka i korekcija ishrane sa dosta celuloze, koje sadrže npr. šljive, breskve, žitarice i crni hleb.

problemi u varenjuNadutost

Nadutost je subjektivan osećaj da su stomak i creva uvećani, a nastaje kao posledica prekomernog unosa tečnosti, povećanog stvaranja crevnih gasova, ali i drugih ozbiljnih poremećaja u organima za varenje. Stvaranje crevnih gasova nastaje usled rasta crevnih bakterija, prekomernog unosa ili loše apsorpcije šećera, gutanja vazduha u toku jela, tokom  konzumacije gaziranih napitaka – sokova, piva. Osećaj anksioznosti, loše urađene i fiksirane zubne proteze takođe mogu doprineti povećanom gutanju gasova. Isti problem može se javiti i nakon konzumiranja mleka, nekih vrsta sireva ili sladoleda, usled nedostatka enzima laktaze, koji je neophodan za varenje šećera iz mleka.

Nervozna creva

Iritabilni kolon, odnosno nervozna creva, takođe može biti razlog otežanog varenja sa poremećajem pražnjenja i pojavom zatvora. Ovo stanje često prati i nadutost, pojava gasova, a ponekad i jaki bolovi u trbuhu. Žene su podložnije ovim neprijatnostima – problemi mogu početi još u  pubertetu,  a u potpunosti se ispoljavaju uglavnom do 35. godine. Često ne mogu u potpunosti da se uklone, već se samo ublažavaju terapijom. Tačan uzrok nastanka iritabilnog kolona nije u potpunosti preciziran, ali je primećeno da se tegobe javljaju ili intenziviraju u vreme stresnih situacija. Obično se pojava simptoma vezuje za probleme u porodici, na poslu, novčane teškoće, psihičke traume iz detinjstva.

Šta podstiče loše varenje

  • Jedenje teške masne i začinjene hrane
  • Previše čokolade
  • Ležanje odmah nakon obroka
  • Loš tonus trbušnih mišića
  • Pušenje i alkohol
  • Neželjeni efekat lekovа (posebno nesteroidnih аnti-inflаmаtornih lekovа, kаo što su аspirin, ibuprofen i nаproksen).

Šta može pomoći

  • Za svakodnevnu zaštitu i obnovu crevne mikroflore možete koristiti dijetetske suplemente koji smanjuju nadutost, bol i grčeve u stomaku, eliminišu gasove i regulišu  pražnjenje creva. Probiotici u kombinaciji sa prebiotikom obezbeđuju brže i efikasnije dejstvo probiotske kulture. Raznovrsnost i širok spektar delovanja poseduju oni suplementi koji imaju u svom sastavu više različitih sojeva korisnih bakterija – Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus
  • Ako Vam ne prija obično mleko, možete konzumirati mleko bez laktoze.
  • Svakodnevno praktikujte češće, a manje obroke.
  • Sporije jedite i ne neposredno pre odlaska u krevet.
  • Stres smanjuje proizvodnju enzima, zato se manje nervirajte! Najviše enzima sadrže sirove, neprerađene namirnica.
  • Održavajte zdravu telesnu težinu. Višak kilograma vrši pritisak na stomak, podiže želudac I uzrokuje vraćanje kiseline u jednjak.
  • Konzumirajte biljne čajeve koji sadrže plod mirođije (Anethi fructus), cvet kamilice (Chamomillae flos), plod korijandera (Coriandri fructus), plod morača (Foeniculi fructus) i hajdučku travu (Millefolii herba).

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu