Ulošci i separatori za stopala

Većina ljudi obrati pažnju na svoja stopala, tek kada nastane bol ili neki problem. Zaboravljamo koliko su stopala važna i  koliko su ona naša jedina veza sa podlogom po kojoj hodamo. Evo nekoliko činjenica koje govore u prilog tome:

  • Tokom prve godine života, stopalo će dostići polovinu svoje odrasle veličine, do 12. godine čak 90%.
  • Dok hodamo, aktivno koristimo oko 200 mišića.
  • U proseku, čovek napravi između 8.000-10.000 koraka u toku dana.
  • Tokom tog prosečnog dana, stopala trpe nekoliko stotina tona sile, što je ekvivalent kamionu punog cementa.
  • 128,000 km je prosek koji čovek prohoda tokom života, što je jednako obilaženju zemljine kugle tri puta.
  • U stopalima se nalazi oko 250 000 žlezda.

Sa svakim novim korakom čitava težina našeg tela nalazi se na stopalima. Samim tim ne čudi što su stopala veoma osetljiva, sklona povređivanju i različitim deformitetima. Svaka nepravilnost u držanju tela, povećanje  telesne težine, različite bolesti poput dijabetesa, mogu se odraziti na zdravlje naših stopala. U specijalizovanim radnjama, kao i u našim apotekama možete pronaći širok izbor uložaka za obuću kao i sve dodatne proizvode iz programa za brigu o stopalima.

Ortopedski

Osnova ovakvog uloška je napravljena od mekog i fleksibilnog materijala koji anatomski podržava i longitudinalni (uzdužni) i transverzalni (poprečni) svod stopala. Može se nesmetano koristiti u cipelama sa štiklom do 4 cm. Prirodna koža podržava higijenske navike, a sloj meke gume i meki jastučić na peti, idealna su pomoć su za udoban hod.

Ulošci 3/4

Pogodni su za ublažavanje tegoba i kao preventivno sredstvo protiv nastanka problema sa stopalima. Meko gumeno jastuče za poprečni svod i za petu, kombinovano sa kožom čine hodanje veoma udobnim. Veliku prednost čini dužina ovog uloška koji zauzima ¾ cipele, a može se koristiti u obući sa otvorenim prstima kao i onoj sa štiklom do 6 cm.

anatomski ulosci

Dečji ulošci

Mekani kožni uložak  omogućuje pravilan razvoj dečijeg stopala i drži ga u prirodnom položaju. Ukoliko su ulošci ortopedski, osnova  je napravljena od fleksibilnog materijala koji anatomski podržava longitudinalni svod. Površina ovakvih uložaka obično je prekrivena mekim materijalom.

Za dijabetičare

Oboleli od dijabetesa imaju povećan rizik za razvoj hroničnih komplikacija na nervima (dijabetesna neuropatija) i slabije snabdevanje stopala krvlju (ishemija).

Ulošci za dijabetičare dizajnirani su za posebno osetljiva stopala kod bolesnika. Niska podrška uzdužnom svodu i ležište za petu pruža anatomski oblikovan uložak. Sloj koji prekriva uložak sadrži čestice srebra protiv bakterija, buđi i neprijatnih mirisa.

Gel za udobnost

Silikonski ulošci pružaju podršku  uzdužnom i poprečnom svodu stopala. Napravljeni su od silikona dvostruke gustine, mekši silikon – za delove stopala koji primaju veće opterećenje. Koriste se za ublažavanje efekta dugotrajnog i preteranog opterećenja nogu. Najbolje rezultate daju u slučajevima slabe i smanjene mišićne mase posle hirurških procedura.

Petni trn

Ovaj uložak sanira bol u peti i sprečava da se bol indirektno prenese na kolena i kičmu. Samolepljiva folija sprečava pomeranje. Postoje i ulošci za petu na bazi silikona koji su idealni za omekšavanje hoda i zaštitu pete.

Za sportiste

Sportisti na prvom mestu moraju da vode računa o kvalitetu obuće koju nose. Ultra lagani ulošci sa podrškom za svod, idealni su  za trkače i ljude koji se rekreativno bave sportom. Mekši su i više apsorbuju pritiske, omogućavaju efikasniji i zdraviji korak. Vlakna materijala usporavaju porast temperature kada je stopalo izloženo zagrevanju.

Separator

Postavlja se između nožnog palca i srednjeg prsta, tako da formira barijeru između prstiju i dovodi nožne prste u prirodan položaj. Smanjuje trenje i bol uzrokovan nepravilnim položajem prstiju, te znatno olakšava svakodnevno kretanje. Čini ga korektivni štit između prvog i drugog prsta. Sprečava deformitet stvaranje čuklja. Njegova izuzetna mekoća i fleksibilnost optimalno apsorbuju udarce i pritiske.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste!

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu