Ajkulino ulje – saveznik dobrog imuniteta

Upotreba ajkulinog ulja kao dodatka ishrani već više godina unazad beleži odlične rezultate. Za razliku od kompleksnog ljudskog imunološkog sistema, imunološki sistem ajkula je veoma jednostavan, a prema naučnicima, savršen.

U ajkulinoj jetri, koja čini čak jednu trećinu njene ukupne telesne mase, proizvode se komponente vezane za njen izuzetan sistem prirodne odbrane organizma. Ta fantastična svojstva ulja dobijenog iz ajkuline jetre od davnina su koristili stanovnici severnoevropskih zemalja i Japana, pre svega za lečenje prehlade i za zarastanje rana.

Šta je to AKG?

Glavni i najvažniji  sastojak ajkuline jetre je alkoksiglicerol, poznatiji kao AKG. On je jedini antioksidans koji prodire kroz membranu ćelije i čisti je od slobodnih radikala. AKG je glavni sastojak i majčinog mleka, koje kod novorođenčadi stvara važnu zaštitu od virusa i bakterija. Poređenja radi, majčino mleko sadrži 10 puta veću koncentraciju AKG-a od kravljeg mleka, a ulje iz ajkuline jetre ima 2 puta više AKG-a od majčinog mleka! U organizmu se nalaze još u koštanoj srži, jetri i slezini.

Još jedna aktivna komponenta ulja ajkuline jetre je skvalamin, za koji je potvrđeno da deluje protiv bakterija, gljivica i sprečava razvoj malignog tkiva.

Kako deluje ajkulino ulje

  • Imunostimulativno – stimuliše stvaranje odbrambenih ćelija i na taj način pojačava imuni odgovor organizma.
  • Antioksidativno – štiti organizam od dejstva slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, a nastaju kao posledica stresa, metaboličkih procesa i nezdrave ishrane.
  • Povećava nivo energije – sadrži komponente koje oslobađaju kiseonik – glavno gorivo u ćelijama.
  • Antikoagulantno – zahvaljujući prisustvu omega 3 masnih kiselina smanjuje slepljivanje krvnih ćelija i mogućnost nastanka tromba.
  • Pomaže zarastanje rana i sprečava nastanak ožiljaka.

Preporučuje se kod:

  • Opšteg pada imuniteta
  • Prehlade i gripa
  • Alergije, astme i bronhitisa
  • Stanja stresa
  • Gubitka energije
  • Prilikom produženih medicinskih tretmana
  • Usled izloženosti zračenju i hemikalijama
  • Kod reumatizma i hroničnih upala
  • Kod psorijaze, vitiliga i pojave akni 

Doziranje i način upotrebe ajkulinog ulja

Uglavnom se nalazi u obliku kapsula, a ređe kao flaširano ulje. Preporučuje se upotreba u trajanju od najmanje tri meseca. Može se  koristiti bez vremenskog ograničenja. Posebno se preporučuje sportistima, jer oslobađa mišiće od mlečne kiseline i  umora, obezbeđujući organizmu potrebnu energiju.

Preporuka je da se uzima sa hranom, zbog boljeg usvajanja. Retko se javljaju blage reakcije digestivnog trakta, kao što su mučnina i dijareja, na početku uzimanja. U cilju prevencije preporučuju se dnevne doze od 1-2 kapsule dnevno, a za sva druga stanja najbolje je da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom. 

Dodatna napomena

Kod upotrebe u toku dužeg  vremenskog perioda treba voditi računa o unosu vitamina A i D. Ulje ajkuline jetre sadrži ove vitamine, a njihovim stalnim uzimanjem može doći do pojave hipervitaminoze. U slučaju da preparat nema ovih vitamina ili ima u malim dozama, može se primenjivati u dužim vremenskim intervalima.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu