10 najčešćih grešaka prilikom nanošenja kreme za sunčanje

O važnosti nanošenja odgovarajuće zaštite za kožu tokom leta pisali smo u više navrata u blogu. Ali često nenamerno pravimo sitne greške koje mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja kože. Izbegnite ih i crnite zdravo!

Greška br. 1 – Štednja

Ne nanosite dovoljnu količinu kreme, odnosno nanosite je neravnomerno. U proseku da biste pokrili celo telo, potrebno je oko 30 ml kreme ili spreja. Gledajte da budete praktični, kupujte na sniženjima veća pakovanja, sigurno ćete ih potrošiti do kraja leta!

Greška br. 2– Jedno mazanje je ok

Na osnovu istraživanja koje je sproveo Skin Centar Foundation više od 60% ispitanika uvereno je da jedno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom štiti više od četiri sata. Novi sloj kreme ako ste na plaži treba naneti na svaka dva do tri sata.

Greška br. 3 – Zaštitni faktor je samo broj

O zaštitnim faktorima, SPF zaštiti, kao i o tipovima kože, pisali smo više prošle godine. Osobama sa osetljivom kožom preporučuje se dodatni oprez i izbegavanje izlaganja direktnom sunčevom zračenju od 10 do 16 h. Tamnija koža manje je sklona crvenilu, ali je i njoj neophodna zaštita.

fotosenzitivnost zastita od sunca

Greška br. 4 – Mažemo se samo na plaži

Mazanje na plaži se podrazumeva, ali je poželjno i u gradu, u šetnji, i uopšte tokom boravka na otvorenom. Dermatolozi tokom najtoplijeg dela dana ne preporučuju zaštitni faktor manji od 30!

Greška br. 5 – Iza oblaka

Nemojte se zavaravati da je sunce „otišlo“ iza oblaka. Oprez je potreban i tokom oblačnih dana, jer oni apsorbuju svega 80%  sunčevog zračenja!

Greška br. 6 – Preskačemo ušne školjke, kapke…

Ne preskačite mazanje ovih često zaboravljenih delova lica!

Greška br. 7 – Oprez sa raspršivačima

Sredstva za zaštitu u spreju praktična su za primenu i lepo mirišu, ali često ne vidimo da li smo zaštitili sve delove tela podjednako.

Greška br. 8 – tajming nije bitan

Pravilno nanošenje kreme za sunčanje optimalno je trideset  minuta pre izlaska na Sunce. Tada se u potpunosti upije u kožu i počinje pravilno da deluje.

Greška br. 9 – Imam kremu od prošle godine

Radije je bacite, jer prošlogodišnje kreme imaju svoj rok trajanja, a zaštita više nije delotvorna!

Greška br. 10 – Krema se nanosi samo u najtoplijem delu dana

Koži je potrebna zaštita bez obzira  na to koliko je sati! Čim na suncu provodite više od petnaest minuta obavezno se namažite.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu