10 najčešćih grešaka koje vas dele od blistavog osmeha

Već nakon 10-20 minuta nakon što obavimo pranje zuba bakterije počinju da se  postepeno talože na našim zubima, stvarajući zubnu naslagu  (plak) koja s vremenom postaje sve deblja. Ako ne očistimo zube bar dva puta dnevno (ujutru i uveče) zubno tkivo postaje podložno upali koja vodi u gingivitis i paradentozu.

Redovno održavanje oralne higijene podrazumeva za početak pravilan izbor četkice i paste za zube, kao i ostalog dentalnog pribora. Ali često pravimo greške kako u njihovom izboru, tako i  u nameri da svoj osmeh učinimo što blistavijim.

Svaka četkica je dobra, ako obavlja posao

Netačno!

Često nas četkice za zube privuku svojim dizajnom ili dobrom reklamom. Ali, obratite pažnju na vlakna i malu glavu sledeći put kada krenete u kupovinu. Tvrde četkice oštećuju zubnu gleđ i desni, zato stomatolozi savetuju upotrebu „soft“ četkica od sintetičkih vlakana koja se za razliku od prirodnih brzo suše, te je i manja mogućnost zadržavanja bakterija na njima. Mala glava četkice lakše dopire do svih područja zubnih lukova, jednostavnija je za korišćenje pa je i pranje zuba bolje.

pranje zuba - četkiza za zube

Četkicu menjam dva puta godišnje

Potrebno je češće!

Čim primetite znakove trošenja, četkicu treba promeniti. Preporuka je na dva do tri meseca.

Nema tu nikakve mudrosti

Bitna je tehnika pranja!

Ako previše grubo trljate zube rizikujete da oštetite zubnu gleđ. Da biste zube oprali kako treba, četkicu treba da držite pod uglom od 45 stepeni i pravite male kružne pokrete.

Opraću zube za čas

Prebrzo!

Skorija istraživanja su pokazala da gotovo 50% ljudi pere zube u proseku 45 sekundi! Pranje zuba treba da traje optimalno dva minuta. Na taj način očisti se oko 60% zubne površine, dok je za ostatak potrebno korišćenje dodatnih alternativnih sredstava: konca, interdentalne četkice i rastvora za ispiranje usne duplje.

Soda bikarbona za instant izbeljivanje

Dobra je za veš, ali ne i za Vaše zube!

Njena redovna upotreba dovodi do trajnog oštećenja zubne gleđi.

Jedna jabuka posle jela, a zubi čisti

Jedite jabuku, ali operite zube!

Iako odlično zvuči, jabuka ne može da zameni pastu za zube. Ostaje da zubni plak i ostatke hrane ipak uklonite na tradicionalan način.

jabuka-pranje-zuba

Šta će mi konac, kada imam četkicu za zube?

Koristite ga!

Važno je samo da zube čistite laganim pokretima gore-dole,  da ne biste povredili desni. 20cm konca Vam je potrebno za jedno korišćenje.

Tečnost za ispiranje može da zameni četkicu za zube

Ne može!

Ona je samo dopunsko sredstvo u dentalnoj nezi, ali može ono što četkica ne postiže. Brzo dolazi do  površina zuba do kojih četkica ne dopire. Rastvori sa manjim procentom alkohola namenjeni su osetljivim zubima i desnima. Potražite ih u našim apotekama.

Pasta je pasta

Nije svaka pasta ista!

Izaberete onu koja sadrži fluor u koncentraciji od 1100 -1400ppmF. Danas postoji širok izbor zubnih pasta proizvedenih za mnoga stanja  – karijes, gingivitis, kamenac ili preosetljivost zuba. Pitajte naše apotekare koja je zubna pasta najbolja za Vas.

Zube perem odmah nakon jela

Odlično, ali ponekad odložite higijenu za kasnije!

Kada pijete vino, ili jedete citruse, nemojte odmah žuriti u kupatilo. Sačekajte tridesetak minuta, pa onda prionite na pranje zuba. Kiselina u ovim namirnicama omekšava zubnu gleđ, te je pranjem zuba odmah nakon jela možete lakše oštetiti.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu