Upala mišića i kako je sprečiti

Volite da ste fizički aktivni, prija Vam trčanje,  aerobik, teretana, košarka, ili ste pak poklonik  borilačkih sportova. Šta god da odaberete telo će Vam biti zahvalno, a um odmorniji i spreman za nove  ideje. Fizički aktivan život, je odlično ulaganje za budućnost.

Redovna fizička i sportska aktivnost vrlo povoljno utiče na  opšti metabolizam, pri čemu se sprečava arterioskleroza, čuva respiratorna sposobnost i jača neurovegetativni sistem. Direktno utiče i na smanjenje visokog krvnog pritiska, prevenciju dijabetesa i poboljšanje kardiovaskularnih funkcija… Ali, ako niste dovoljno utrenirani, ili ste napravili veću pauzu, ako naglo povećavate intenzitet vežbanja ili tek nameravate da postanete sportski tip, može Vam se desiti upala mišića koja će potrajati i više dana ili pak biti uvod u neke ozbiljnije povrede.

Upala mišića

Upala mišića, još poznata i pod nazivom “muskulfiber”, manifestuje se kao osećaj bola u mišićima koji su bili aktivni tokom fizičkog napora otprilike dan do dva po njegovom završetku. Bol, zategnutost, osećaj otečenosti i krutost mišića često su veoma neprijatni, a osetili su ih svi koji su trenirali,  kao i oni koji preteraju u kućno-baštenskim aktivnostima.

Mlečna kiselina, a nije ona iz jogurta

Glavni krivac za ova dešavanja je mlečna kiselina koju proizvodi naše telo. Kontrakcija mišićne ćelije je biohemijski proces koji se u najkraćim crtama zasniva na delikatnoj regulaciji protoka jona kalcijuma, natrijuma i kalijuma kroz membranske strukture na ćeliji. Svaki intenzivan mišićni rad dovodi do stvaranja i nakupljanja mlečne kiseline. Povremeno, kada je povećana fizička aktivnost, raste i produkcija mlečne kiseline, a ponekad i usled njene smanjene eliminacije putem krvi i urina, dolazi do  nagomilavanja.

Dve vrste upale

Akutna  – nastaje na kraju treninga ili neposredno nakon njega. Osoba oseća zamor mišića, umereni otok, blagu bolnost koja se javlja zbog nakupljanja kiselih metabolita, H jona i oticanja mišićnog tkiva. Bol i otok mišića prolaze za nekoliko minuta do nekoliko sati nakon treninga.

Odložena – javlja se usled mikrooštećenja mišićnih vlakana, otoka i povećanog protoka krvi kroz mišić, 12 sati do dva dana nakon fizičke aktivnosti. Prisutan je jak bol koji traje, posebno se javlja kod aktivnosti kao što su trčanje pod nagibom, uzbrdo ili nizbrdo, nošenje ili dizanje nekog većeg tereta.

Bolje sprečiti nego lečiti

Prevencija negativnih efekata je važna za pravilan napredak treninga i izbegavanje oštećenja mišićnih vlakana. Dobro zagrevanje pre treninga i priprema mišića,  razrađen plan vežbi, kao i obavezno istezanje na kraju treninga poštedeće Vas muka. Nove vežbe uvodite postepeno, ne povećavati  naglo intenzitet i trajanje treninga. Zdrava ishrana i hidratacija koja podrazumeva dovoljan unos vode se podrazumevaju.

Upala, povreda ligamenata ili ruptura mišića

Bolovi u mišićima razlikuju se po intenzitetu, vrsti i dužini trajanja.  Oštar bol, najčešće u potkolenici ili natkolenici na pripoju mišića i kosti ukazuje da je došlo do ozbiljne povrede kao što je povreda ligamenata, parcijalna ili potpuna ruptura poznatija kao „pucanje“ mišića. Čak iako mislite da je bol koji osećate posledica upale mišića, ali ne prolazi ni posle nekoliko dana, javite se Vašem lekaru.

Prva pomoć

Stavljanjem hladnih obloga na upaljene mišiće, postiže se bolja drenaža i pospešuje  brži oporavak. Masaža gelovima na biljnoj bazi (sa ekstraktima mente, ruzmarina, arnike, eukaliptusa, zelenog čaja itd.) koji hlade mišić odlična su pomoć. Takođe, često preporučuje i upotreba ulja od lavande, kamilice i mente. Stvar izbora su  lekovi na bazi antiinflamatora i analgetika u obliku gela (ibuprofen, ketoprofen, dIklofen, metil salicilat) koji su efikasni u slučaju jačih upala mišića, kao i sportskih povreda.

Remineralizacija je takođe važna, odnosno unošenje minerala nakon treninga. Unos suplemenata sa magnezijumom odličan je kod svakog većeg fizičkog napora. Preporučuje se ishrana bogata magnezijumom, bioflavonidima i omega tri masnim kiselinama. Tako, ananas sarži enzim bromelin koji smanjuje otečenost i  bol u mišićima. Jabuke sadrže polifenole koji imaju ulogu u lečenju mikrotrauma na mišiću koje su posledice treninga.

Papaja je korisna zbog enzima papaina koji je po delovanju sličan bromelinu. Orasi sarže visok deo omega 3 masnih kiselina koje deluju protivupalno, dok đumbir pokazuje prirodna antianlgetska svojstva.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu