Prirodni sapuni – uživanje za sva čula

Prirodni sapuni pravljeni po tradicionalnim recepturama, skidaju nečistoću sa kože, čuvajući njenu prirodnu vlažnost i masnoću. Za razliku od naših baka koje su koristile uglavnom svinjsku mast kao osnovu za pravljenje ručno rađenih sapuna, danas se koriste prirodna hladno ceđena ulja kokosa, palme, masline, badema, avokada i grožđanih semenki. Ključni moment u izradi sapuna koji određuje uspeh celog procesa jeste pravilno odmeravanje i vaganje svih sastojaka.

Sapun su koristili još Vavilonci, Stari Egipćani su njime tretirali određene kožne bolesti, a Gali su ga koristili za negu kose. Nadaleko čuveni  bili su proizvođači iz okoline Đenove, Venecije i Savone, a u srednjevekovnoj Nemačkoj  proizvodnja sapuna prerasla je u pravu umetnost. Ipak sve do sredine 19. veka sapun je bio luksuz, koji je sebi mogla da priušti samo bogata vlastela. Sa zamahom industrijske revolucije sapuni postaju jeftiniji i dostupniji širim masama, uporedo sa smanjenjem troškova njegove proizvodnje.

Prednosti prirodnih sapuna

 • Izrađeni su od biranih kvalitetnih sirovina
 • Ne sadrže konzervanse, tenzide i sintetičke deterdžente
 • Mogu se izabrati prema tipu kože
 • Namenjeni su i osobama sa osetljivom kožom sklonoj iritacijama
 • Nisu agresivni kao industrijski sapuni (ne isušuju kožu posle duže upotrebe)
 • Ulja ostaju na koži posle kupanja i tako čuvajući njenu vlažnost, neguju je i podstiču da se sama regeneriše.

Vrste i razlike

Da bi se sapun oplemenio dodaju mu se razni organski sastojci poput: mleka, meda, cimeta, bilja ili eteričnih ulja. Oni deluju različito na masnu ili suvu kožu, kao i na onu zrelu, neki su namenjeni za lice, drugi za telo i kosu, za tretman celulita, a neki su univerzalni.

 • Lavanda – najmirisnije je obeležje Mediterana. Ovaj sapun deluje antistresno i opuštajuće, a eterično ulje lavande osim što divno miriše i podseća na more, pospešuje regeneraciju kože i deluje antiseptički.
 • Limun – osvežava, deluje antibakterijski, tonizira i neguje masnu i normalnu kožu.
 • Kozije mleko – laktoantioksidansi kozjeg mleka sprečavaju perutanje i isušivanje kože, čine je nežnom i elastičnom i sprečavaju njeno starenje. Sapuni  obogaćeni njime namenjeni su osetljivoj koži.
 • Cimet – osim što po mirisu podseća na domaće medenjake, čisti pore, smiruje i omekšava kožu, deluje opuštajuće.
 • Žalfija – deluje antiseptično, smirujuće i opuštajuće, posebno na kožu sklonu upalama i alergijama.
 • Ruzmarin – okrepljujućeg je mirisa, utiče na cirkulaciju, jača i stimuliše funkcije kože.
 • Med – omekšava, hidrira i pomaže u održavanju vlažnosti i tonusa kože.
 • Čokolada – krasi je fina tekstura, prepoznatljiv miris, a koža posle upotrebe ovakvog sapuna postaje baršunasta.

Sapun za kosu

 • Najčešće sadrži maslinovo ulje koje hrani kosu, potom etarsko ulje limuna (reguliše lučenje sebuma kože glave), etarsko ulje ruzmarina (poboljšava cirkulaciju, pomaže protiv peruti i daje kosi sjaj).
 • Pogodan je za osobe koje su osetljive i alergične na sintetičke supstance u kozmetičkoj industriji.
 • Odličan za one koji su skloni pojavi dermatitisa i problema izrazito suve kože temena.
 • Nema dodatih aditiva, konzervansa, veštačkih deterdženata, boja ni mirisa.
 • Jača koren kose, podstiče njen rast i povećava volumen.

Toplo – hladno i French milling

Prirodni sapun može se napraviti na dva načina: hladnim i vrućim postupkom.

Hladni postupak

Čini mešanje ulja i rastvora natrijum-hidroksida bez dodatnog zagrevanja. Posle određenog vremena, ova masa se zgušnjava i u nju se dodaju sastojci za oplemenjivanje; polutečna masa se zatim izliva u kalupe, a posle 24-48 sati vadi i seče. Sledi dug period zrenja, za čije vreme sapun ne sme da se koristi.  Posle zrenja sapun dobija svoj konačni oblik i čvrstinu, ali u njega naknadno ne može ništa da se dodaje.

Vrući postupak

Podrazumeva da se mešavina ulja i rastvora natrijum hidroksida  dodatno zagreva, sve dok se saponifikacija potpuno ne završi. Sapun obično ima rustičan izgled, teško se oblikuje i izliva u modle, a ukrašavanje oblicima i bojama je skoro nemoguće. Prednosti ovog procesa su što se u tako dobijen sapun, posle hlađenja mogu umešati sastojci koji će ga oplemeniti (poput biljnih ulja, meda, mleka, jogurta, eteričnih ulja) , pri čemu oni ostaju hemijski nepromenjeni, zadržavajući svoje vrednosti.

French milling

Podrazumeva ručno rendanje i topljenje već zrelog sapuna, obično rađenog hladnim postupkom, kako bi se naknadno obogatio aditivima i mirisima. Dobija se sapun niže pH vrednosti zbog dodatka tečnosti posle zrenja, obično je mekši, a tekstura je slična sapunu rađenom hladnim postupkom. Zbog specifičnosti izrade, ovi sapuni su obično i skuplji u odnosu na ostale.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu