Prepoznajte simptome perimenopauze

Menopauza je prestanak reproduktivnog životnog veka žene. U proseku žene sa našeg podneblja ulaze u menopauzu između četrdeset osme i pedeset druge godine, ali istraživanja pokazuju da se ove promene dešavaju i ranije. Ukoliko funkcija jajnika prestane pre četrdesete, tada govorimo o ranoj menopauzi ili ranoj insuficijenciji jajnika. Period koji prethodi ovim promenama naziva se perimenopauza, a žene ga osećaju oko četrdesete godine. Ona može trajati od tri do pet godina prethodeći menopauzi, kada najčešće dolazi do promena u samom menstrualnom ciklusu. Nivo hormona estrogena u perimenopauzi postaje neujednačen, dok  žene sa porodičnom istorijom rane perimenopauze imaju veće šanse da i kod njih nastupi ranije.

Ne zaboravite da je perimenopauza  prirodan proces postepene promene. Ne postoji test ili znak koji je dijagnostički kriterijum koji je potvrđuje. Uzimaju se u obzir godine, karakteristike menstrualnog ciklusa i simptomi ili telesne promene koji se javljaju. Ukoliko je potrebno određuje se nivo polnih hormona i hormona štitne žlezde.

1. Promena ciklusa

Nivo estrogena i progesterona je promenjiv, pada i raste. Hormonske promene utiču na jajnike, te mesečni ciklus može da varira, trajući duže ili kraće od očekivanog. Može izostati i nekoliko meseci, ili biti praćen jakim odlivima.

2. Variranje raspoloženja

Nagle promene raspoloženja ako Vam inače nisu svojstvene karakterišu ulazak u perimenopauzu.

3. Vrućina

Talasi vrućine dolaze nenajavljeno, ali su neprijatni i relativno česti. Oni remete kvalitet noćnog sna. Nošenje odeće od prirodnih materijala, kao i dovoljna hidratacija organizma doneće olakšanje.

4. Suvoća intimne regije

Hormonske promene utiču i na smanjenje vaginalne tečnosti, te nekim ženama ovo predstavlja značajan problem u toku seksualnih odnosa. Korišćenje lubrikanata donekle će ublažiti problem.

5. Urinarne infekcije

Žene su zbog svoje konstitucije inače sklonije urinarnim infekcijama u odnosu na muškarce, a ovaj problem  pojačava se sa godinama. Redovno pražnjenje bešike i ne odlaganje mokrenja, kao i vežbe za karlicu uticaće na poboljšanje kvaliteta života.

6. Problemi sa začećem

Kako i ovulacija opada, dolazi do problema sa plodnošću. Ako planirate da zatrudnite u četrdesetim, trebaće Vam više vremena. Sve učestaliji ciklusi bez sazrevanja jajne ćelije, kao i njihovo različito trajanje smanjuju mogućnosti začeća. Ipak, sve dok postoji menstrualni ciklus moguća je i trudnoća.

7. Promene na koži i kosi

Sa nedostatkom estrogena smanjuje se debljina, vlažnost i elastičnost kože. Promene na kosi su takođe vidljive u vidu tanjenja vlasi.

žena 30-40

Životni stil

Promena životnog stila treba da ide u korak sa promenom životnog ciklusa. Savetuje se promena režima ishrane – smanjiti unos crvenog mesa, a povećati unos ribe i belog mesa. Takođe se preporučuje izbegavanje koncentrovanih slatkiša i uvođenje žitarica u ishranu (ovas, ječam, raž), kao i redukcija masnoća.

Podrazumeva se i uvođenje fizičke aktivnosti (aerobik ili brzo hodanje bar tri puta nedeljno). Redovna fizička aktivnost je značajna za prevenciju dobitka u telesnoj težini, smanjuje nervozu, razdražljivost, popravlja raspoloženje i kvalitet spavanja. Doprinosi očuvanju koštane mase i smanjuje rizik od preloma.

Dovoljno sna je važno za kvalitetno dnevno funkcionisanje. Neophodno je održavati redovan ritam sa približno istim vremenom odlaska na spavanje, izbegavati kofein i alkohol u večernjim časovima, stresne i razbuđujuće aktivnosti.

Korišćenje tehnika smanjenja stresa olakšava i tegobe u perimenopauzi. Vežbe relaksacije, disanja i  joga pomoći će da simptomi budu manje izraženi.

Konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom o mogućem korišćenju dodataka ishrani koji su specijalno formulisani da olakšaju tegobe tokom ovog životnog perioda.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu