Lekovita svojstva biljke kurkume poznata su preko 4000 godina. Potiče iz porodice đumbira, a njen glavni sastojak je prirodni kurkumin, koji joj daje prepoznatljivu zlatno žutu boju. On je ujedno i prehrambeni aditiv sa oznakom E100. Kombinovan sa E160b kurkumin se koristi za bojenje salata, nekih margarina, putera i senfova.
Dobija se iz korena biljke Curcuma longa, a postojbina joj je u tropskim šumama jugozapadne Azije. I danas se uzgaja na jugu Kine, u Indiji i Indoneziji, posebno na Javi. Ali dok se na Istoku obično prodaje ceo koren biljke, kod nas se može kupiti najčešće mlevena u prah. Izgled biljke podseća najviše na kvrgavu šargarepu, čvrste i smeđe kože.
Smatra se da su kurkumu u Evropu doneli arapski trgovci. U srednjem veku nazivali su je „indijski šafran“, ili „žuti začin“, a u savremeno doba „zlatni začin“, „biljka Sunca“ i „začin života“.
Narodna medicina, ali i savremena nauka dobro poznaju njena fantastična svojstva. U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se kao lekovito sredstvo za tretiranje amenoreje, ženskih ginekoloških problema, reumatskih tegoba i bolova u abdomenu. U ajuverdskim spisima datiranim od pre 2000 godina ističe se terapijsko dejstvo ovog začina, posebno na bolesti pluća, kože i digestivnog trakta.
Kurkuma je snažan antioksidans, koji pokazuje antibakterijska i antigljivična svojstva. Povoljno utiče na rad štitne žlezde, umiruje upalne procese i podstiče mršavljenje. Eliminiše toksine iz organizma, deluje na poboljšanje krvne slike, smanjuje nivo šećera i holesterola. Intenzivna istraživanja ove biljke, sprovedena u zadnjih pedeset godina upućuju na zaključak o pozitivnom delovanju kurkumina na kancerogene ćelije.
Bogata vitaminima i mineralima
Nutritivni sastav kurkume obiluje makro i mikro nutrijentima gde energetska vrednost na 100 g iznosi 354 kcal. Sadrži 65% ugljenih hidrata, 8% proteina i 10% masti. Osim apsolutnog aduta narandžastog pigmenta – kurkumina, kurkuma sadrži i ceo niz vitamina i minerala: B3, folnu kiselinu, kalijum, bakar, cink, fosfor, selen, gvožđe i mangan. Takođe, smatra se odličnim izvorom prehrambenih vlakana.
Kurkuma i kari
Iako mnogima nije jasno šta je kurkuma, a šta kari, najbolje je reći da je kurkuma jedan od dvadestet različitih sastojaka karija, među kojima su još i kardamon, korijander, paprika i cimet. U Indiji ga rado koriste ne samo zato što daje fantastičan i prepoznatljiv ukus jelima, već i zbog njegove lekovitosti.
Za zdrav život
Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice (3-10 g), kalorijski doprinos kurkume je zanemariv. S obzirom na to da je topljiva u ulju, slobodno je možete kombinovati sa nekom masnoćom (maslinovo, kokosovo ulje) u cilju optimalne iskoristivosti hranljivih materija.
Odlična je i kombinacija sa piperinom, sastojkom crnog bibera (Piper nigrum), koji povećava njenu bioraspoloživost. Koristite je u vašem svakodnevnom meniju. Budite maštoviti, a Vaša jela će osim prekrasne arome i boje, biti zdrava. Od kurkume se pravi i čaj kao i mleko, a najčešće se dodaje u rižoto, voćne salate, salatne prelive, jela od povrća, krompir, palačinke, kolače. Eterično ulje i ekstrakt kurkume upotrebljavaju se i u kozmetičke svrhe.
Suplementacija
Ako vam ne odgovara ukus kurkume, možete je konzumirati i u obliku kapsula. Prah od kurkume treba čuvati u tamnim staklenim bočicama na suvom mestu (ne u frižideru), jer kurkumin gubi svoju boju i oštrinu ako se izlaže direktnom svetlu.
Na šta obratiti pažnju
- Kurkuma sadrži oko dva procenta oksalata koji u visokim dozama izazivaju stvaranje kamena u bubrezima. Ako imate ovih problema savetuje se oprez.
- Neke vrste kurkume sadrže skrob od manioke, pšenice i raži. Ako imate celijakiju ili ste na bezglutenskoj dijeti, povedite računa o ovome.
- Na tržištu su prisutni i falsifikati kurkume koji se proizvode od brašna, sa dodatkom metanil žute boje koja može imati čak i toksične efekte.
VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste