Koji dezodorans je najbolji za mene?

U jednom od prethodnih blogova pisali smo o temi dezodoransa, zanimljivostima, sastojcima i najčešćim greškama koje se javljaju prilikom njihovog nanošenja. Sada ćemo se pozabaviti različitim vrstama koje su dostupne na našem tržistu u zavisnosti od onoga što želimo da postignemo njihovom upotrebom.

Ako Vam je koža osetljiva, imate dermatitis, psorijazu ili se prekomerno znojite, ne brinite, paleta ponude je široka. Intenzivniji dezodoransi sa jačom formulacijom obezbeđuju dugotrajniju višečasovnu zaštitu, ali i prodiru dublje u kožu i mogu da imaju i neke štetne efekte. Za razliku od njih, osobe sa osetljivom kožom pre će koristiti blage formulacije, bez aluminijuma i parabena na prirodnoj bazi koje ne sprečavaju znojenje i ostavljaju kožu da slobodno diše.

Bez aluminijuma

Već neko vreme vodi  se polemika da li su neki od sastojaka dezodoransa opasni za naš organizam, a kao glavni navode se soli aluminijuma. Obični dezodoransi bez aluminijuma u stiku, spreju ili roll on, deluju na bakterije koje stvaraju neprijatan miris.

Oni sadrže aktivne sastojke koje sprečavaju ili ublažavaju njihov razvoj. Sa njima nećemo sprečiti znojenje, niti ćemo izdržati 48 sati bez neprijatnih mirisa, ali redovno održavanje higijene uz njihovu kombinaciju biće dovoljni da mirišete zanosno.

Antiperspiranti

Sadrže aluminijumske soli (aluminijum hlorohidrat), koje smanjuju lučenje znoja iz znojnih žlezda formirajući privremeni čep od gela na površini znojnih pora. Važno je uvek dobro protresti bocu kako bi se aktivni prah (aluminijumska so) ravnomerno rasporedio. U suprotnom, sprej će biti koncetrovaniji, te može da zapuši mlaznicu ili ostaviti bele naslage na koži ili odeći.

Uloga aluminijuma

Aluminijum hlorohidrat je hemijski sintetisan aktivni sastojak u antiperspirantima. On zapušava kanale znojnih žlezda i tako smanjuje lučenje znoja. Dodatno, aluminijum hlorohidrat ima antibakterijsko dejstvo.

Mineralni

Ultra apsorbujući mineral vulkanskog porekla, na prirodan način upija znoj. Ne remeti fiziološke procese znojenja, a štiti od neprijatnih mirisa. Koža se zbog mineralizirajućeg delovanja ne isušuje, a ukoliko nema alkohola, može se bez iritacija koristiti i posle brijanja. To  su nove formule dezodoransa, prilagođene svim tipovima kože, za ljubitelje aeroseola i za one koji preferiraju nežni roll on.

Žute fleke

Veliki problem pravi i pojava žutih fleka na odeći posle upotrebe antiperspiranata. One nastaju usled složenog delovanja lipida, sebuma, deterdženta za pranje veša i aktivnog sastojka antiperspiranta.

Najčešće zavise od toga koliko često menjamo odeću, kako je peremo, kakav je sastav znoja i minerala u vodi sa česme. Isperite odeću u hladnoj vodi pre nego što je operete deterdžentom, možete je potopiti u 5%  limunsku kiselinu i ostavili da deluje 24 sata. Ako Vam mrlje na tkaninama posebno zadaju glavobolju, najsigurnije je da se držite posebno formulisanih dezodoransa koji štite odeću u boji od tragova i mrlja.

Crno & belo

Postoje i dezodoransi posebno formulisani za zaštitu crne i bele odeće. To je važno ako se nalazimo na nekim svečanim događajima ili sastancima, da bismo mogli u potpunosti da se opustimo. Antiperspiranti, koji sadrže aluminijumske soli (ACH), ostavljaju bele tragove na odeći  ukoliko se ne koriste pravilno.

Da biste to sprečili, pri upotrebi bilo kog antiperspiranta važno je da sačekate da ih koža potpuno upije pre nego što se obučete. Ako želite da predupredite pojavu belih fleka na odeći, preporučujemo black & white dezodoranse.

Prirodni

Izrađuju se od prirodnih sastojaka koji ne iritiraju osetljivo područje pazuha. Oni ne začepljuju pore i samim tim ne sprečavaju znojenje, zbog čega mnogi  neopravdano izbegavaju njihovu upotrebu. Mogu biti na bazi ši butera, eteričnih ulja eukaliptusa, lavande, ruzmarina i čajevca.

Po potrebi mogu se naneti više puta u toku dana. Neutrališu neprijatne mirise, imaju antiseptičko i osvežavajuće dejstvo, a uz to i neguju kožu.

veliki izbor dezodoransa

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste!

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu