Kako se odbraniti od krpelja – zaštita i oprez

Toplo vreme, izmamilo je u bašte, parkove i livade mnoge mališane i njihove roditelje. Već duže vreme lekari upozoravaju da posle boravka u prirodi, moramo pregledati sebe i decu i odmah reagovati ako primetimo krpelja. Postoji mnogo zabluda o tome kako se ovi neprijatni paraziti kače za svog domaćina, a još više kako ih odstraniti. Možda je najvažnije kao se od njih  blagovremeno zaštiti i koje mere opreza preduzeti. U periodu od 1992. do 2015. god. najveći broj obolelih od bolesti koje prenose krpelji registrovan je 2014. na teritoriji Pčinjskog okruga i Vranja.

Šta je krpelj?

Ovaj paukoliki ektoparazit najčešće boravi na vrhu visokih trava, a sa svojim kratkim klještima buši kožu domaćina (čoveka ili životinje) i tako dolazi do hrane. Od dvanaest  vrsta krpelja, čak šest  prenosi bolesti. Krpelj ne grize, ne leti , niti skače. Skriva se ispod listova, vreba iz trave i žbunja. Najčešće se prvo zakači za odeću prolaznika, a onda traži pogodno stanište na telu čoveka. Za parazitsku aktivnost krpelja  vrlo je važna temperatura i vlažnost, zbog čega su najbrojniji i najaktivniji u proleće i početkom leta – u maju i junu.

Šta prenosi?

Iako ne znači da je svaki krpelj unapred zaražen, bolesti koje prenosi mogu imati veoma ozbiljne posledice po ljudsko zdravlje. Prenosilac je spiroheta od kojih  je najopasnija Borrelia burgdorferi  koja prouzrokuje opasnu Lajmsku bolest.

Osim nje krpelj je uzročnik Krpeljskog meningoencefalitisa, Kju groznice i Kongo hemoragične groznice, kao i mnogih drugih zaraznih bolesti. Prvi simptom posle “ugriza” krpelja može proći neopaženo; najpre će se javiti prstenasto crvenilo, a zatim mogu nastupiti i ostali simptomi u roku od dva do trideset dana (povišena temperatura, glavobolja, umori i bol u mišićima), kada se obavezno treba javiti lekaru radi uspostavljanja adekvatne dijagnoze.

Mere predostrožnosti

  • Ako boravite u prirodi, nosite odeću dugih rukava i nogavica, kao i zatvorene cipele.
  • Na odeći svetlih boja lakše ćete uočiti krpelja.
  • Krećite se označenim stazama gde je manja mogućnost kontakta s krpeljima.
  • Ako imate kućnog ljubimca, pregledajte ga nakon svake šetnje, jer i oni mogu preneti zarazne bolesti na ljude (zoonoze).
  • Koristite adekvatne repelente koje možete nabaviti u apoteci, a koji će Vas zaštiti  od krpelja, ali i ujeda komaraca. Njihovo dejstvo je najčešće između četiri i šest sati.

krpelji u travi

Kako izvaditi krpelja

Najbolje je ukoliko do  ujeda dođe, da krpelja izvadi stručno lice i to što pre, u roku od 24 sata. Odstranjivanje krpelja može se obaviti u svakoj zdravstvenoj ustanovi (ambulanti, domu zdravlja, odeljenju za kožne bolesti). Stručnjaci savetuju da se odstranjivanje obavlja pincetom što bliže koži, bez pritiska na trbuh krpelja, gnječenja ili kidanja, a mesto uboda treba dezinfikovati. Nakon uklanjanja krpelja na koži ostaje prolazno crvenilo.

Šta ne treba raditi

Često smo čuli za savet da krpelja treba ošamutiti nekim jačim mirisom, kao što je alkohol ili benzin i da će se on na taj način lakše izvući. Činjenica je da će takav atak krpelja naterati da se zavuče još dublje pod kožu.

Obratite pažnju na mesta koje krpelji posebno „vole“ – ispod pazuha, oko pupka, na preponama, iza ušiju i na kosmatom delu glave i ne odlažite njegovo odstranjivanje!

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu