Borac za vaše zdravlje – ulje od divljeg origana

U svetu postoji preko 40 vrsta origana – domaći origano (Origanum vulgare) nam je najpoznatiji kao začin koji krasi sva mediteranska jela, izvrsnog je ukusa, ali zato njegov rođak – divlji origano ima daleko veće dejstvo na ljudski organizam. Divlji origano (Origanum minutiflorum), raste  na 1500 m nadmorske visine, na teško pristupačnim obodima planine Taurus u Turskoj.

Stari Grci dobro su bili upoznati sa njegovim lekovitim svojstvima koristeći ga u lečenju, a začetnik moderne fitoterapije Rene Moris Gatfose (René-Maurice Gattefossé) tokom svojih istraživanja bio je oduševljen širinom primene prirodnih fenola sadržanih u ovom čudesnom ulju. Sa većom upotrebom antibiotika u prvoj polovini 20. veka, prednosti ovog eteričnog ulja polako su pale u zaborav.

Tokom poslednjih godina, ulje od divljeg origana i njegovo blagotvorno dejstvo kao pomoćnog sredstva u preventivi i olakšavanju mnogih zdravstvenih tegoba ponovo je aktuelno.

ulje od divljeg origana

Tajna je u glavnom sastojku

Najvažniji  aktivni sastojci divljeg origana, kao i majčine dušice i timijana su fenoli karvakrol i timol.  Kod izbora origano ulja obratite pažnju na količinu karvakola koja može biti i do 95%,  vodeći  računa da ulje nije razređeno, a najbolja su ona organskog porekla, bez dodataka i primesa.

Naučnici tvrde da se ulje od divljeg origana najbolje apsorbuje ispod jezika, kao i po celoj sluzokoži usta i grla. Farmakodinamika karvakrola i timola potvrdila je njihovu sve veću primenu u lečenju sa vrlo  malo neželjenih efekata. Mehanizam dejstva i  njihovu terapijsku primenu (kao antiseptika, baktericida, antimikotika i antioksidansa) potvrdile su brojne kliničke studije.  Veliki broj eksperimenata koje su izveli naučnici iz Georgetown University Medical Center „in vitro“ i „in vivo“ pokazali su da je origano ulje odnosno njegov glavni sastojak karvakol, izuzetno biološki aktivan i efikasan u borbi sa infekcijama.

Koje su prednosti divljeg origana

  • Prema ORAC skor listi, nalazi se na četvrtom mestu po antioksidansnoj moći, ispred aronije , brusnice, kivija i limuna. Njegovo dejstvo 40 puta je veće u odnosu na  jabuku, a 12 puta u  odnosu na pomorandžu.
  • Vitamini A, C i E, kalcijum, magnezijum, cink, gvožđe, bakar i niacin ulaze u njegov sastav.
  • Jača imuni sistem i poseduje  izražene antibakterijske, protivgljivične, antiviralne, antiparazitne i antioksidativne osobine.
  • Optimalno korišćenje ostvaruje kod upala, bakterijskih i virusnih infekcija, posekotina, opekotina, modrica, gljivičnih infekcija, ekcema i akni, alergija, kao i kod bolova u zglobovima, prehlada, gripe, kašlja i respiratornih problema.

Postoje li štetni efekti?

Pre konzumiranja origano ulja obavezno se konsultujte sa svojim lekarom, a farmaceuti u apotekama Laurus posavetovaće Vas oko doziranja i načina primene origano ulja, kao i o aktuelnim promocijama. Vodite računa da se trudnicama i dojiljama, bebama i maloj deci ne preporučuje upotreba etarskih ulja jer može doći do smanjenjene apsorpcije gvožđa.

Osobe koje su alergične na biljke iz porodice Lamicae (u koje spadaju nana, lavanda i bosiljak) treba da budu oprezne zbog mogućih alergijskih reakcija. Kao eterično ulje visoko je koncentrovano, te nepravilnom upotrebom može doći do predoziranja.

Treba izbegavati primenu ulja na osetljivim delovima tela kao što su uši, oči, nos i genitalije.

Od neželjenih dejstava između ostalog može se javiti prolazno ubrzan puls i lupanje srca, kao i osećaj žarenja u grlu.

Najvažnija je pravilna upotreba

  • Ulje divljeg origana jače je od ulja čili paprike! Razblažite ga mešanjem sa nekim baznim uljem, najbolje maslinovim. Meša se u razmeri od 1:1 do 1:5 ,najčešće 1:3 (jedna kap origana i tri kapi maslinovog ulja). Za osetljive delove tela napravite mešavinu u razmeri 2-3 kapi na supenu kašiku. Uvek prvo testirajte mešavinu nanevši jednu kap na manje osetljive delove kože.
  • Ako se slučajno unese veća količina nerazblaženog origano ulja u odnosu na  preporučenu dnevnu dozu, treba popiti dosta vode.
  • Ako ste udisali nerazblaženo ulje od origana izađite na svež vazduh.
  • Ukoliko nerazblaženo ulje dođe u kontakt sa očima i kožom, isperite ga sapunom i vodom.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu