Više od prehlade – kad sinusi zabole

Niske temperature oko nule, prati i niz neprijatnih simptoma koji ukazuju na upalu gornjih disajnih puteva. Bol i pritisak u predelu slepoočnica, pojačan sekret iz nosa, povišena temperatura, umor i iscrpljenost mogu ukazivati na upalu sinusa. Za razliku od obične prehlade, upala sinusa traje duže i više iscrpljuje. Upalne procese pokreću virusi i bakterije, ali i alergeni iz spoljne sredine, kao i određene vrste hemikalija.

Više od 30 miliona ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama pati svake godine od akutne ili hronične infekcije sinusa, kod nas ova informacija nije zvanično poznata ali sudeći po broju preparata koji olakšavaju tegobe a koji se svake zime prodaje, taj broj nije mali. Većina njih uzima antibiotike a lekari upozoravaju da njihova nekontrolisana upotreba stvara opasne nove sojeve bakterija otpornih na lekove.

Šta provocira sinuse da prorade?

  • Nagla promena vremenskih prilika i skokovi temperature.
  • Udisanje hladnog vazduha.
  • Spavanje sa vlažnom kosom.
  • Pušenje – oštećuje sluznicu disajnih organa.
  • Smog i prašina.
  • Hrana siromašna vitaminom C.
  • Pregrejane prostorije i suv vazduh.

Akutna upala (akutni sinuzitis)

Često se javlja, pogotovo u zimskim mesecima a od hronične se razlikuje po dužini trajanja, uzroku nastanka, simptomima i terapiji. Usled virusnih infekcija dolazi do upale sinusne sluzokože koja kreće da otiče, u sinusima se nakuplja sekret, što stvara uslove za razvoj baterijske infekcije. Povišena telesna temperatura, bol u predelu lica i čela posebno na pritisak, koji se pogoršava pri naginjanju napred, zapušenost nosa, ukazuju na akutni sinuzitis. Ako tegobe ne prođu nakon sedam dana ili vam temperatura pređe 38 stepeni, javite se lekaru. Nipošto ne uzimajte antibiotike na svoju ruku!

Hronična upala (hronični sinuzitis)

Ukoliko se adekvatno ne leči akutna upala sinusa može da se iskomplikuje i preraste u hroničnu, kao i da dovede do drugih vrlo ozbiljnih stanja. Hronični sinuzitis može biti alergijski ili nastati kao posledica anatomskih anomalija koje ometaju drenažu sinusa. Sinuzitis može biti povezan i sa bolestima donjih disajnih puteva.

Analgoantipiretici

Koriste se za umanjenje bola, imaju i analgetičko i antipiretičko dejstvo. Tu spadaju derivati salicilne kiseline (acetilsalicilna kiselina), derivati pirazolona (metamizol i propifenazon) i derivati anilina (paracetamol). Česte su kombinacije sa vitaminom C, kofeinom, lekovima za umirenje kašlja ili lekovima za smanjenje sekrecije iz nosa. Takve kombinacije pojačavaju efekte analgoantipiretika delujući na lokalne simptome upale.

kapi za nos u sprejuDekongestivi

Nazalni dekongestivi su lekovi za lokalnu primenu koji služe za sprečavanje prekomernog lučenja nosnog sekreta. Ne utiču na sam uzrok bolesti, već samo ublažavaju postojeće simptome. Javljaju se u obliku kapi ili sprejeva, a za sistemsku primenu, dolaze u vidu tableta.

Klasične kapi za nos potisnuli su sprejevi koji su primenljivi i u stojećem položaju, te se mogu koristiti bilo gde. Mlaz iz raspršivača ravnomernije oblaže nosnu sluznicu, a pri tome ne prelazi iz nosne šupljine u ždrelo.

marisol isotonic sprejRastvor morske soli

Izotonični rastvor morske soli, namenjen je osobama kod kojih je poremećena normalna fiziološka funkcija nosne sluzokože, kao i za održavanje svakodnevne higijene nosnih šupljina. Redovnim ispiranjem smanjuje se mogućnost infekcije gornjih disajnih puteva.

Ovi sprejevi mogu biti obogaćeni cinkom, koji smiruje upalne procese na nivou sluzokože nosa i deluje antioksidativno; kalcijum-D-pantotenatom, koji poboljšava proces epitelizacije kod iritirane i oštećene sluzokože nosa; uljem eukaliptusa ­koje povećava prohodnost i olakšava cirkulisanje vazduha kroz gornje disajne puteve.

Sprej na bazi propolisa

Ispoljava snažno antibakterijsko, antivirusno i antiseptično dejstvo. Može se koristiti preventivno, ali i kada se upala već razvila. Sprečava curenje iz nosa i stvaranje povećane količine sekreta.

Inhalacija

Naši stari koristili su stabljike, cvetove, lišće i blagotvorna eterična ulja za inhalaciju sinusa i to najčešće od mente, žalfije, kamilice i bosiljka, a takva praksa održala se sve do današnjih dana.

Dragocena eterična ulja uništavaju bakterije, pomažu smanjenju edema, razgrađuju sluz, smiruju kašalj i olakšavaju disanje.

Kapi za inhalaciju dostupne su u svim našim apotekama, i koriste se za primenu vlažnih inhalacija. Deluju antiseptično i protivupalno na gornje i donje disajne puteve, a ujedno i osvežavaju vazduh.

Inhalator za poneti

U praktičnom pakovanju, poput karmina staje u torbu, a nosite ga svuda sa sobom. Na bazi mentola, kamfora, etarskih ulja eukaliptusa i bora, deluje kao moćan antiseptik.

Hrana i voda

  • Pijenje 6-8 čaša vode dnevno podstaći će prirodnu sposobnost ispiranja sinusa.
  • Kafu i alkohol trebalo bi izbegavati jer deluju diuretički, isušuju sluznicu nosa i na taj način dovode do pritiska i nakupljanja sluzi u nosnoj šupljini.
  • Hrana bogata vitaminom C pomaže čišćenju sinusa.
  • Đumbir, beli luk i ren sadrže agense koji ublažavaju zapušenost nosa.
  • Hrana bogata vitaminom A – (bundeva, šargarepa, zeleno povrće, paradajz, papaja, mango) održava zdravlje sluzokože.

Savet +

Izbegavajte duvanski dim, jer iritira sluzokožu u nosu.

Izbacite masnu hranu i mlečne proizvode, koji stvaraju previše sluzi.

Dok se tuširate toplom vodom, stvara se vodena para koja prija bolnim i otečenim sinusima.

Koristite ovlaživače vazduha u stanu.

Izbegavajte spavanje na perjanim jastucima zbog potencijalne alergije.

Vežbajte redovno i umereno (džoging, šetnja, vožnja bicikla…) kao generalnu preventivu (za mnogo toga, pa i za sinuzitis).

Ukoliko ste se razboleli, vodite računa i mirujte – intenzivna fizička aktivnost može da pogorša simptome sinuzitisa.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu