Sunčanje bez zaštite – rizici i posledice

Bliži se vreme godišnjih odmora i odlaska na letovanje. Ipak, koliko god uživali u blagodetima sunčanog vremena, oprez je neophodan. Najčešći faktor rizika za oboljevanje od melanoma jeste izloženost ultraljubičastom zračenju. Koliko je opasno sunčanje bez zaštite, govore sledeći podaci: u Srbiji se godišnje dijagnostifikuje oko 650 novih slučajeva melanoma, od kojih umre skoro 200 obolelih. Poslednjih godina, melanom je kod nas bio 11 najčešći maligni tumor, kako u obolevanju tako i po stopi smrtnosti, kod osoba oba pola. Svaki peti čovek na planeti alergičan je na sunce, tvrde dermatolozi.

Računa se minutaža

Ako tri puta nedeljno pet minuta provedete na suncu i otkrijete  samo pet odsto svog tela, Vaš organizam stvoriće tačno onoliko vitamina D koliko mu je potrebno za aktiviranje imunološkog sistema, zaštitu zdravlja kostiju i zuba, te prevenciju bolesti koštanog tkiva. Više od 20 minuta na suncu ne povećava korisne efekte vitamina D, ali zato povećava rizik oštećenja kože.

Dejstvo Sunca na kožu

  • Podstiče proizvodnju endorfina, od koga se osećamo vedro i opušteno
  • Odgovorno je za sintezu vitamina D
  • Smiruje upalne procese na koži, crvenilo i perutanje kod seboreje i psorijaze
  • Ubrzava metabolizam, podstiče znojenje i izlučivanje toksina
  • Sunčevi zraci stvaraju veliku količinu slobodnih radikala koji uništavaju elastin i kolagen, koža gubi tonus, postaje suva i pojavljuju se bore
  • UVA zraci su uzrok alergijskih reakcija jer blokiraju imunološku odbranu i usporavaju proces regeneracije kože
  • UVB zraci se apsorbuju u površini kože i izazivaju crvenilo i opekotine
  • Sunce izaziva pojačano lučenje sebuma; na koži koja nije očišćena i pripremljena učestalija je pojava akni.

Šteta je velika

Ultravioletni A zraci kao i ultravioletni V zraci daju preplanulost koži, ali ulaze u  njene duboke slojeve i menjaju genetsku strukturu ćelija. Pod uticajem UVA zraka koža postaje gruba i mlitava, na njoj se stvaraju duboke i plitke bore, sa neravninama od sitnih zrnastih ožiljaka. Udruženim nepovoljnim delovanjem UVA i UVB zraka koža dobija žućkastu boju, mestimično je pojačano pigmentisana i sklona je stvaranju mladeža.

Pripremite se za sunčanje

Stručnjaci preporučuju da se nekoliko nedelja pre letovanja uzimaju kapsule i tablete beta-karotena kako bi se koža pripremila za sunčanje i i smanjila mogućnost alergija. Prilikom sunčanja, preporučuje se unošenje vitamina E koji se još zove i vitamin lepote. Zbog snažnog antioksidativnog dejstva, veoma su važni biljni flavonoidi, te na  meni treba uvrstiti voće i povrće.

SPF

SPF je mera zaštite od UVB zraka. Mnogi proizvođači nude preparate sa širokim spektrom zaštite (Broad Spectrum Protection), koji obuhvataju i UVA zračenje. Prema najnovijim propisima u EU, sredstva za sunčanje, pored SPF oznake, moraju da sadrže i odrednicu niska, srednja, visoka i veoma visoka zaštita.

Opekotine od sunca

Opekotine od sunca – često se javljaju nakon akutnog izlaganja jakom suncu. Blage opekotine izazivaju samo crvenilo i laku bolnost,praćenu osećajem vreline i zatezanja kože. Simptomi se najčešće povlače nakon 48h. Opekotine mogu biti praćene pojavom manjih ili većih plikova. Ponekad se uz opekotine kože javlja i groznica praćena slabošću tela, stomačnim grčevima, povišenom telesnom temperaturom i glavoboljom. Po saniranju opekotinea, posebno kod svetlih osoba na koži se mogu pojaviti pege.

Ostale posledice

  • Hiperpigmentacije
  • Dermatoelastoza –  dugotrajne promene u kolagenu
  • Tumori kože – više od 90% karcinoma kože nastaje kao posledica izlaganja suncu
  • Solarna keratoza – javalja se na onim delovima kože koji su bili često i ponavaljano izlagani suncu i predstavlja znak upozorenja za povećan rizik za nastanak karcinoma kože
  • Solarna keratoza – javalja se na onim delovima kože koji su bili često i ponavaljano izlagani suncu i predstavlja znak upozorenja za povećan rizik za nastanak karcinoma kože

Koliko ste bezbedni

Koliko ćete dugo biti bezbedni na suncu, zavisi od Vašeg tipa kože i od vrednosti SPF. Ako bez ikakve zaštite pocrvenite za pet minuta, krema sa SPF 10 produžiće to vreme na 50 minuta (5 x 10), dok ćete sa kremom sa SPF 30 moći da budete bezbedno na suncu 150 minuta. Međutim, bez obzira na ove proračune, preporuka dermatologa je da se mažete na svaka dva-tri sata.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu