Primena suvih ulja u nezi lica i tela

Za prirodnu i zdravu negu lica i tela nezaobilazna je upotreba ulja. Već vekovima se prirodna ulja za lice i telo smatraju dragocenim eliksirima lepote, jer koži pružaju obilje hranljivih sastojaka i vitamina. Zbog svoje višenamenske primene i baršunastog osećaja koji ostavljaju za sobom, suva ulja osvojila su svet. Možete odahnuti i slobodno ih nanositi i tokom toplih dana, jer mnogi brendovi u svojoj ponudi imaju ona koja se lako apsorbuju i koja se mogu koristiti i za kosu, ali i za negu ruku i stopala kad radite manikir i pedikir kod kuće.

Razlika između običnog i suvog ulja

Kada birate ulje koje ćete koristiti, najvažnije je da prvo odredite svoj tip kože. Za svaki tip kože postoji pravo ulje, bez obzira na to da li Vam je lice suvo, masno ili osetljivo. Ulja koja nisu suva su bogatija i ostavljaju masni trag na koži. Za razliku od njih, suva ulja imaju veliki udeo nezasićenih masnih kiselina i koža ih u potpunosti upija, što je velika prednost.

Pravilna upotreba suvih ulja

Nakon temeljnog čišćenja lica i tela, nanesite suvo ulje na čistu, ali još uvek pomalo vlažnu kožu. Umasirajte ga, jer se ulje najbolje apsorbuje tek u kontaktu sa vodom, zadržavajući prekopotrebnu vlagu. Takođe, pre upotrebe ulja savetuje se korišćenje hidrolata, koji će hidrirati  i tonizirati kožu. Malim kružnim pokretima razmažite ulje po licu, sve do dekoltea, i dobro ga umasirajte.

Zašto suva ulja?

Danas, u svetu postoji bezbroj raznih suvih uljanih mešavina za kožu i kosu, koja se, osim bogatim, negujućim formulama sastavljenim uglavnom od prirodnih biljnih ulja, odlikuju i finim mirisnim notama i brzoupijajućim teksturama. Da bi im se omogućilo brže upijanje u kožu, uz zadržavanje svih negujućih svojstava, najčešće su im dodate određene formulacije koje pospešuju upijanje. Stoga su obogaćena esencijalnim masnim kiselinama koje štite i obnavljaju zaštitnu barijeru kože, dok ulje ”zaključava” vodu u koži, čineći je mekom i nežnom na dodir.

Višenamenska primena

Osim za lice, suva ulja se mogu koristiti i:

  • Posle depilacije  –  biljna ulja poput ulja slatkog badema, kamelije i kantariona imaju izuzetno umirujuće delovanje na kožu te su idealna nega nakon depilacije.
  • Nakon tuširanja – za dodatno ”zaključavanje” vlage u koži, suva ulja nanosite odmah nakon tuširanja, na još vlažnu kožu.
  • Uz mleko za telo – osobe sa suvom kožom mogu pomešati suvo ulje sa hranljivom kremom za telo, za izraženo hranjenje i hidrataciju kože.
  • Umesto parfema – za mirisnu fantaziju, nanesite ga na ramena, liniju vrata i dekoltea.
  • Uz kupku – za opuštajuće trenutke, dodajte nekoliko kapi suvog ulja u svoju kupku.
  • Protiv strija – dragoceno biljno ulje borača bogato je omega masnim kiselinama, koje dokazano deluju protiv nastanka strija, ispucalosti kože, kao i na zaceljivanje rana i ožiljaka.
  • Nakon sunčanja – suva ulja omiljena su u letnim mesecima, kao savršena nega nakon izlaganja suncu. Osim što hidratizuju, ujedno i hrane i obnavljaju kožu tela oštećenu delovanjem UV zraka.

Kombinacija ulja

Suva ulja najčešće dolaze u kombinaciji kao što su (makadamija, lešnik, slatki badem, borač, kamelija, kantarion) ili inca inchi ulje, ulje marule, arganovo ulje, ulje kukui oraha, ulje avokada, makadamije, badema.

  • Bademovo ulje – dodatak prirodnog vitamina E obezbeđuje ovom ulju  antioksidaciono svojstvo i samim tim i dugotrajniju stabilnost. Sadrži i mnoge  hranljive sastojke, uključujući masne kiseline i vitamine:  A, B1, B2, B6. Zbog toga je ulje sa najvećom primenom u kozmetici.
  • Makadamija ulje –  dobijeno je presovanjem oraha australijske biljke makadamija. Odlično je za negu zrele kože jer usporava nastanak bora i ublažava već postojeće. Pogodno je za negu svih tipova kože, jer se brzo upija i intenzivno hidrira i omekšava kožu.
  • Kukui – tečnost kukui ulja je bistra, bledo žute boje i neutralnog mirisa. Kukui ulje odlikuje visoki sadržaj esencijalnih masnih kiselina. Čak 45% linolne i 35% linolenske kiseline, koje su odlične za regeneraciju kože i za smanjenje transepidermalnog gubitka vode (gubitka vode preko kože).
  • Ulje avokada –  dobijeno iz ploda avokada bogato je vitaminima, esencijalnim masnim kiselinama i antioksidansima. Veoma se lako nanosi, brzo prodire i upija, a zbog svojih sastojaka ima izvanredan učinak na sve tipove kože. Štiti kožu od slobodnih radikala, usporava njeno starenje, sprečava nastanak bora i povećava njenu elastičnost i čvrstinu.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu