Piling – u nekoliko koraka

U više navrata pisali smo o važnosti pravilne nege kože lica, shodno godinama i tipu. Kao najizloženije i najotkrivenije mesto u odnosu na čitavo naše telo, koža lica trpi i najveće uticaje iz spoljne sredine. Jedan od važnih preduslova adekvatne nege, jeste i piling. On bi  trebalo da pomogne koži u prirodnom procesu oslobađanja od mrtvih ćelija.

Zadatak i uloga pilinga

  • Uklanja mrtve ćelije kože
  • Podstiče cirkulaciju
  • Koža bolje upija proizvode za negu
  • Pokreće regeneraciju kože
  • Efekat je svež i blistav ten
  • Oslobađa kožu viška sebuma

Kako radi piling

Eliminacijom sloja mrtvih ćelija sprečava se njihovo nagomilavanje na površini,  čime se ujedno poboljšava disanje kože i olakšava apsorpcija sastojaka za negu koje nanosimo na njenu površinu. Piling čisti, hidrira i daje koži svežiji izgled. Eliminišu se toksini koji se nalaze na površini kože, čime se stimuliše rast novih ćelija.

Piling se radi na suvoj ili vlažnoj koži, u zavisnosti od sastojaka koje sadrži i principa po kojima oni deluju. Posle pilinga, za kompletan tretman preporučuje se nanošenje hranljive maske, prema tipu kože. Osobe sklone alergijskim reakcijama, trebalo bi da manju količinu pilinga isprobaju na nekom delu kože.

Vreme za piling

Piling je po preporuci dermatologa, najbolje raditi u večernjim satima jer tada koža ima dovoljno vremena da se oporavi do jutra.

  • Zdrava koža – piling se radi jednom nedeljno
  • Suva koža – jednom do dva puta mesečno
  • Masna koža – jednom do dva puta nedeljno

Vrste pilinga

Vrsta pilinga uslovljena je godišnjim dobom, kao i tipom kože.

Prirodni – mnoge kombinacije koje imamo kod kuće mogu se iskoristiti za piling. Tu spadaju abrazivni pilinzi, poput sode bikarbone i ovsa, kombinacija kukuruznog brašna i jogurta, kokosovog ulja i šećera, ili meda i morske soli.

Hemijski – ne sadrže abrazivne sastojke, već voćne kiseline (alfa-hidroksilna kiselina (AHA), mlečna kiselina ili glikolna kiselina). Posebno su efikasni za uklanjanje akni, nepravilnosti i proširenih pora, pigmentacije ili staračkih mrlja.

Enzimski – zasniva  se na efektu čišćenja kože preko voćnih enzima koji dele elemente proteina i odvajaju mrtve ćelije kože od zdrave kože.

Pravila za nanošenje pilinga

  • Piling je najbolje nanositi na lice prstima
  • Nanosi se na čelo, nos i bradu, a potom razmazuje
  • Intenzivniji pokreti preporučuju se u korenu nosa, a blaži u području obraza
  • Piling se može naneti po potrebi  i na vrat
  • Područje oko očiju i usta treba izbegavati
  • Kada se osuši piling je najbolje ukloniti vodom
  • Trebalo bi izbegavati grube pokrete

Piling lica, piling tela

Za razliku od tela, piling za lice mora da bude mnogo nežniji, sa malim, okruglim i finim abrazivnim sastojcima koji neće oštetiti nežnu kožu. Nikada nemojte koristiti piling za telo na licu, jer korišćenje grubljih pilinga može izazvati mikro poderotine na koži lica.

Ko treba da izbegava piling?

Osobe sa osetljivom kožom, naročito treba da paze kada je reč o izboru pilinga. Takođe osobe sa komplikovanim stanjem akni, upaljenom i iziritiranom kožom, treba da se klone upotrebe pilinga. Piling treba preskočiti i ukoliko imate neku poderotinu ili ranicu licu, da ne bi došlo do stvaranja infekcije ili postimflamatorne pigmentacije.

Prirodni ili kupovni pilinzi

Ako se odlučite da sami pravite piling za lice imajte na umu da prirodni sastojci ne sadrže konzervanse, tako da ne mogu da traju duže od tri dana u frižideru. Preporuka je da ih za svaku upotrebu pravite sveže. Za razliku od njih kupovni će Vam trajati znatno duže i biti Vam uvek nadohvat ruke.

Stručnjaci za prirodne pilinge kao osnovu predlažu morsku so ili braon šećer. Uvek je dobro ubaciti i kokosovo ulje, koje koža brzo upija i pomoću koga se hidrira. Možete ga uvek u nedostatku jednostavno zameniti maslinovim ili suncokretovim uljem.

Kupovni pilinzi, takođe mogu imati u sebi prirodne sastojke, najčešće u kombinaciji sa hidrirajućim sredstvom, kao što je alantoin.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste!

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu