Deset zlatnih pravila za negu kose tokom leta

Kosu negujemo tokom cele godine, a ipak najveći rizik od oštećenja javlja se upravo leti, usled pojačane izloženosti sunčevim zracima. Sa druge strane morska so i hlor u bazenima loše utiču na strukturu dlake koja postepeno gubi pigment, hidrataciju i elastičnost, te postaje suva i samim tim sklona krzanju. Hemijski tretirana kosa naročito je ugrožena. Kako štitimo telo i lice, tako je neophodno i zaštiti i kosu. Pročitajte u ovonedeljnom blogu više o deset zlatnih pravila koja će Vam u tome pomoći.

Pravilo br. 1

Proizvodi koji koristite za negu treba da poseduju UV zaštitne  filtere, a njih sadrže sve poznatije linije preparata za kosu. Ove proizvode možete koristiti tokom celog leta, a trebalo bi da Vam postanu deo svakodnevne rutine nakon svakog pranja kose.

Ukoliko koristite zaštitu u vidu spreja (leave in proizvod) dovoljno je da ga poprskate po kosi najmanje 30 minuta pre nego što izađete napolje. Češljem sa širokim zupcima ravnomerno ga rasporedite po celoj kosi. Teme je takođe osetljivo i dešava se da brzo izgori na letnjem suncu. Zato ne zaboravite da preparat za zaštitu od sunca rasporedite i na razdeljak!

Pravilo br. 2

Pre početka sezone plivanja podšišajte krajeve kose. Tako će kosa biti odmorna i otporna na spoljne štetne uticaje. Posle plivanja ne zaboravite da isperete kosu običnom vodom. Na kraju leta posetite opet frizera.

Pravilo br. 3

Leti, kada češće peremo kosu, bolje je izabrati blage šampone bez obzira na tip kose. Često pranje kose sa šamponima koji sadrže sulfate (SLS) kosu isušuje i oštećuje. Preporučuju se nežni šamponi sa umirujućim sastojcima kao što su aloja vera, alantoin ili kamilica. Ukoliko Vam je kosa farbana odaberite šampon sa antioksidantima. Šamponi 2 u 1 nude savršenu ravnotežu prefinjenih esencija lepote i modernih tehnoloških dostignuća u nezi kose. Obogaćeni uljima poput jojobinog ili maslinovog, pružiće optimalnu negu u najkraćem vremenu.

Pravilo br. 4.

Šeširi za sunce sa mrežastim otvorima, dopustiće da teme diše, a ipak će Vas zaštiti. Slamnati i oni sa širokim obodom naročito su moderni ove sezone. Pamučne marame šarenih dezena takođe su za ovu svrhu. Ipak ne držite ih predugo na glavi!

mokra kosa

Pravilo br. 5

Posebni šamponi i balsami lagane kremaste formule koji se koriste posle izlaganja kose suncu, treba da hidriraju kosu. Obogaćeni  vitaminom B5  i prirodnim uljima, kosi vraćaju elastičnost i svilenkastost, štiteći je od izbleđivanja boje. Veoma dobar efekat dobićete i sa ampulom za negu kose koja obnavlja strukturu vlasi i hrani je iznutra. Momentalno oporavlja i obnavlja nivo vlage u dlaci, ostavljajući kosu sjajnom i glatkom. Ti preparati nose oznaku „after sun“.

Pravilo br. 6

Mokru kosu na plaži nikako nemojte na silu raščešljavati i čupati, već je pustite da se prirodno osuši. Najlakše je da vežete pletenicu.

Pravilo br. 7

Proteinska pakovanja na kosi  drže se 5-15 minuta u zavisnosti od stanja kose i koncentracije proteina. Ne izbegavajte ih tokom leta, ili koristite kombinovana (hidratno-proteinska).

Pravilo  br. 8

Ako imate kovrdžavu kosu  povremeno koristite fluid koji olakšava i oblikovanje i definisanje frizure.

Pravilo br. 9

Mokra kosa je najosetljivija i svaki mehanički uticaj je može oštetiti. Ako želite da vežete kosu, prvo je malo prosušite, a zatim koristite šnale ili debele gumice za kosu. Za raščešljavanje izaberite četku ili češalj od prirodih materijala i češljajte kosu kada je poluvlažna.

Pravilo br. 10

A na fen, peglu i uvijače, zaboravite do jeseni!

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu