Blistav osmeh nije slučajnost ili kako odabrati pastu za zube

Jedna od prvih stvari koje primetimo kod ljudi je  blistav osmeh. Pasta za zube spada u pomoćno sredstvo za održavanje higijene usta, ali treba da budemo svesni da nije čudotvorna. Osim toga ona ima i preventivno delovanje kada su u pitanju problemi poput paradentopatije i stvaranja karijesa. Ipak nije svejedno koju pastu koristimo, kao što ne znači da ne treba da je s vremena na vreme promenimo. Na tržištu svaki dan raste sve veći broj pasti sa različitom namenom – od uobičajenih, specijalnih, profilaktičkih do medicinskih.

Prema skorašnjim istraživanjima najprodavanija su pakovanja od 75ml, ali se u poslednje vreme zabeležen je rast prodaje promotivnih pakovanja od 100ml.

Kozmetičke paste

One čiste, poliraju zube i osvežavaju dah. Sa njima postižete svežinu, osećaj čistoće, ali one nemaju jači medicinski efekat niti mogu pomoću u rešavanju stomatoloških problema. Poseduju najčešće antibakterijski sistem i pogodne su za svakodnevnu upotrebu ukoliko nemate neki zdravstveni problem. Postoje kontraverzni nalazi o mogućem štetnom dejstvu  konzervansa, rastvarača, stabilizatora, boja, sredstava za penjenje i poboljšanja ukusa i sl.

Paste bez fluora

Velika polemika oko štetnosti i dobrih svojstava fluora i dalje je prisutna. Na Vama je da odlučite da li ćete probati paste koje ga ne sadrže. Naučno je utvrđeno da fluor ima ulogu u sprečavanju nastanka karijesa i zubnog plaka, dok sa druge strane postoje mišljenja o lošim biološkim uticajima fluora na celokupno zdravlje čoveka. Paste bez fluora mogu bezbedno koristiti i odrasli i deca, a sadrže prirodne supstance kao što su:

  • Ksilitol – koristi se kao zamena za šećer, ali je i odličan borac protiv karijesa
  • Ekstrakt zelenog čaja – protiv lošeg zadaha
  • Papaja – neprevaziđena u prirodnom izbeljivanju zuba
  • Agrumi – limunska kiselina odstranjuje kamenac
  • Aloe vera – ima umirujući, izbeljujući i antibakterijski efekat

Paste za izbeljivanje zuba

Izbeljuju zube otklanjanjem površinskih fleka, izazvanih konzumiranjem gaziranih pića, kafe ili pušenjem. Ipak efekti neće biti kao da ste išli na tretman izbeljivanja. Stomatolozi ih najčešće preporučuju kao sredstvo koje se koristi nakon tretmana za održavanje postignutih rezultata. Očekivani efekti traju od dve do šest nedelja.  Ipak budite oprezni,  jer preterana upotreba pasti za izbeljivanje može da ošteti zubnu gleđ. Ako razmišljate o kupovini  ove vrste paste, potražite brend koji ima pečat odobrenja od renomiranih stomatoloških organizacija. Pasta u sebi sadrži:

  • Specijalne abrazive koji poliraju zube
  • Hemikalije koje pomažu razbijanje mrlja

Medicinske paste

Namenjene su ublažavanju i lečenju simptoma kao što su paradentoza, karijes i dr. Prevenciji parodontopatije umnogome pomaže i edukacija pacijenta o važnosti korišćenja medicinskih pasti za zube, koje svojim aktivnim sastojcima (po kojima se medicinske paste za zube i razlikuju od običnih kozmetičkih pasti) štite zubno tkivo od bakterija iz zubnog plaka. Neke od najčešće korišćenih supstanci u ovoj vrsti paste su:

  • Aluminijum laktat – deluje protivupalno, sprečava krvarenje desni i njihovu osetljivost
  • Chlorhedine digluconate – posebno je efikasan u borbi protiv streptococcus mutans, bakterije koja je glavni uzročnik karijesa i paradontopatije
  • Olaflor – predstavlja posebnu vrstu organskog fluorida koji doprinosi umanjivanju preosetljivosti zuba

Specijalne paste

Pranje zuba kod osoba koje imaju osetljive zube može izazivati nelagodnost, zbog čega je pravo rešenje pasta namenjena ljudima sa osetljivim zubima. Najčešće oni loše reaguju na toplo-hladno. Ove paste neguju osetljive desni i štiti zube od karijesa. Znatno smanjuju osetljivost zuba na slatko i kiselo.

Tu su  i zubne paste protiv kamenca. Nakon jela na zubima se stvara plak (beli površinski sloj) koji je teško ukloniti posle nekog vremena. Može doći u obzir i pasta sa zeolitom koja otklanja  tvrde i hrapave površine nakupljenog zubnog kamenca.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste!

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu