Zašto imunitet opada u jesen i kako ga osnažiti?

Zdrav imunološki sistem neophodan nam je tokom cele godine, a posebno u hladnim danima. Od kasne jeseni do ranog proleća izloženi smo pojačanom napadu bakterija i virusa. Imuni sistem čini složeni odbrambeni mehanizam našeg organizma sa osnovnim zadatkom – da se bori  i štiti nas od različitih vrsta infekcija.

Naš prirodni imunitet narušen  je i ugrožen danas sa svih strana – nezdravo se hranimo, unoseći aditive i šećere, malo spavamo, život nam je ispunjen stresom i smanjenom fizičkom aktivnošću. Sa dolaskom hladnog vremena našem telu potrebna je dodatna energija, a mi smo već istrošeni od manjka sati provedenih u krevetu, loše ishrane i ubrzanog tempa života.

Sunca je sve manje, sužen je izbor svežeg povrća i voća, godišnji odmori su završeni, a mi smo se vratili našim dnevnim aktivnostima. Osećamo se apatično i umorno. Nedostatak vitamina primetiće se prvo na našem izgledu – dehidrirana koža, beživotna kosa i krti nokti su najbolji pokazatelji.

Vrste imuniteta

Oba deluju zajedno sa istim ciljem – bolje i efikasnije zaštite našeg organizma.

Urođeni (nespecifični) imunitet ima već zadato „predznanje“ o određenim bolestima. On predstavlja prvu liniju odbrane organizma sa uzročnicima bolesti.

Stečeni (specifični) imunitet je iskustveni, razvija se u kontaktu sa uzročnicima bolesti.

jesen pijaca imunitet

Spisak za pijacu

Izbalansirana  raznovrsna ishrana sa ravnomerno raspoređenim obrocima  uz dosta voća i povrća bogatih antioksidansima u tesnoj je vezi sa imunitetom.

  • Ako ste spremili sok od zove za zimnicu, počnite sada da ga pijete zajedno sa svojom porodicom. Zova je bogata antioksidansima i štiti organizam od upala.
  • Sada je pravo vreme za kupus, a razlog više da spremate jela sa njim jeste visoka koncentracija vitamin C i glutamina koji jačaju imuni sistem.
  • U ¼ šolje badema nalazi se 50% količine E i B vitamina koja podmiruje naše dnevne potrebe. Osim što organizam oslobađa stresa, ovo je odlična užina i zamena za grickalice.
  • Sok od grejpfruta osvežava, a i bogat je vitaminom C.  Popijte ga u društvu drage osobe.
  • Ako ste do sada izbegavali beli luk, vreme je da ga ponovo uvrstite u svoje favorite. Pre kuvanja iseckajte ga i ostavite da stoji dvadest minuta, tako će se aktivirati enzimi koji jačaju imuni sistem.
  • Spanać jedite sirov ili samo blago skuvan, kako bi iskoristili optimalnu dozu lekovitih svojstava.
  • Med i proizvodi od meda (propolis i matični mleč) bogati su antioksidansima.

Sanjam, ali samo noću

Ništa ne može da zameni 7-8 sati kvalitetnog  noćnog sna. U snu se luče različite komponente imunog sistema. Problemi sa spavanjem i nemiran san doprinose da smo nervozni, usporeni i iscrpljeni tokom dana, što stvara začarani krug koji često vodi u bolest.

Kratka popodnevna dremka („power nap“) koristi se samo kao trenutno osveženje

Jesenji džoging

Brojne naučne studije potvrdile su povezanost umerene fizičke aktivnosti i imuniteta. Sa druge strane intenzivno vežbanje, može dovesti do smanjenja aktivnosti B i T limfocita i povećanja nivoa hormona stresa –  kortizola, kao i nivoa slobodnih radikala. Iako se profesionalni sportisti smatraju snažnim i zdravim osobama, tokom dugotrajnih i zahtevnih treninga, kao i za vreme takmičenja oni su izloženi takozvanom efektu “otvorenog prozora” za infekcije, koji najčešće traje od 3 do 72 sata.

  • Iako jesen nije top vreme za aktivnosti na otvorenom, uvek možete sići ranije iz autobusa i jednu stanicu  prepešačiti brzim hodom.
  • Sedenje i dug boravak u kancelariji presecite sa manjim pauzama – rastežite se.
  • Ujutru ustanite dvadesetak minuta ranije – dovoljno za lagane vežbe koje će Vas razbuditi, ugrejati i dati Vam energiju.

suplementi ishrana

Dodaci ishrani

Suplementi su danas postali ključni faktori za podizanje i jačanje imuniteta u jesenjim i zimskim mesecima.

  • Probiotici – dobijaju sve veći značaj u naučnim studijama. Prirodan i uravnotežen balans crevne flore značajno utiče na celokupno zdravlje organizma.
  • Preparati na bazi ehinacee koriste se za podizanje imuniteta, naročito respiratornih organa koji su posebno podložni upalama i infekcijama tokom jeseni.
  • Aloja se tradicionalno koristi za pročišćavanje, detoksikaciju i jačanje prirodnih odbrambenih mehanizama organizma.
  • Preparati sa ajkulinim uljem sadrže alkilglicerole izolovane iz ulja iz ajkuline jetre, namenjene balansiranju imunog sistema dovodeći ga u ravnotežu i sklad.
  • Kombinacija cinka i vitamina C čini odličnu potporu imunom sistemu. Cink učestvuje u regulaciji i produkciji ćelija imunog sistema. Karakteriše ga snažno antiinflamatorno i imunostimulantno dejstvo.
  • Selen je esencijalni oligoelement, neophodan za normalno funkcionisanje organizma.

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu