Crni kumin – biljka koju ćete zavoleti

Crni kumin, čurekot  ili nigella sativa, od davnina je poznat kao biljka koja utiče na poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja. U zemljama Orijenta koristi se više od 2000 godina, kao ljutkasti začin koji po ukusu podseća na kim, poznatiji kao „black onion seed“.

Kao jednogodišnja biljka, raste u zapadnoj Aziji, jugoistočnoj Europi i na područjima koja okružuju Sredozemno more, a najcenjenija je ona koji se uzgaja u oazama arabijske pustinje. Za stare Egipćane u crnom kuminu nalazio se „eliksir mladosti“, Stari Rimljani su ga rado koristili kao začin, smatrajući da povećava nivo energije u telu i leči glavobolju. Rezultati savremenih kliničkih istraživanja potvrdili su farmakološku delotvornost ulja ove biljke i raznolikost njenih lekovitih svojstava na zdravlje čoveka.

crni kumin i kim

Kumin nije isto što i kim

Iako pripadaju istoj porodici, a slični su po izgledu i nazivu, kim i kumin nisu isto. Kim se koristi prvenstveno kao dodatak hlebu i drugim pecivima. Kroz istoriju se upotrebljavao kao lek protiv digestivnih tegoba (kolike, nadutost stomaka), dok se u obliku čaja daje bebama za ublažavanje grčeva. Osim toga, reguliše menstrualni ciklus, ublažava grčeve materice i umiruje kašalj.

Komponente crnog kumina

Koristi se u medicinske svrhe i kao dodatak ishrani sa 21% proteina, 38% ugljenih hidrata i 35% biljnih masti.  U njegovim  sitnim crnim semenkama sadržan je skup važnih sastojaka kao što su aminokiseline, probavni enzimi, masne kiseline i minerali, između ostalih – linolna, oleinska i palmitinska kiselina, tiamin, riboflavin, gvožđe, bakar, cink, fosfor, bakar, omega 3 i omega 6.

Najvažniji sastojak

Jedna od najaktivnijih bioaktivnih komponenti ove biljke je timokinon prema čijem kvalitetu  se  procenjuje autentičnost i kvalitet ulja, kao i njegov farmakološki učinak. U eteričnom ulju se može naći 20-57%. Udeo timokinona u ulju crnog kumina, razlikuje se zavisno od mesta i uslova uzgajanja biljke. Te razlike odražavaju se na svojstva ulja, posebno na njegov ukus, ali i na njegovo lekovito delovanje.

Spektar delovanja

Uzimanje ulja od crnog kumina danas se preporučuje u prevenciji i kao pomoćno sredstvo u lečenju raznih zdravstvenih problema. Njegove farmakološke aktivnosti koje su do sada dokazane i opisane u stručnoj literaturi, odnose se uglavnom na:

  • Antimikrobno delovanje – sprečava razvoj mikroorganizama (virusi, bakterije, gljivice).
  • Antidijabetičko delovanje – pomaže nivo regulacije šećera u krvi.
  • Imunomodulatorno delovanje – reguliše aktivnosti imunog sistema.
  • Antihipertenzivno – pomaže kod regulacije visokog krvnog pritiska.
  • Antioksidantno – usporava i zaustavlja aktivnosti slobodnih radikala.
  • Antispazmolitičko delovanje – sprečava i umanjuje posljedice mišičnih grčeva.
  • Antiflamatorno delovanje – pomaže kod bolnih stanja.
  • Gastroprotektivna aktivnost – stimuliše probavu.
  • Laksativno delovanje – pomaže kod tvrde stolice i zatvora.
  • Dijuretično delovanje – pospešuje izmokravanje.
  • Bronhodilatorno delovanje – podržava širenje bronhija.

ulje crnog kuminaUlje, čaj ili sirup

Korišćenje ulja crnog kumina ne samo u akutnim i hroničnim stanjima, već i kao svakodnevna preventiva povoljno utiče na zdravlje i dugotrajnu vitalnost. Ulje od semenki  dobija se procesom hladne destilacije. Možete ga kupiti u našim apotekama i koristiti prema priloženom uputstvu, ili po savetu farmaceuta. Od semenki  crnog kumina napravite i aromatičan čaj, mešajući ga sa kamilicom i anisom. Sirup se može pripremiti od usitnjenih semenki kumina, izgnječenog belog luka i meda.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu