Arganovo ulje – Marokanski zlatni nektar lepote

Jedno od najmoćnijih anti-age ulja koje nazivaju „zlatnim nektarom lepote“ i „marokanskim zlatom“ već vekovima se koristi u ritualima kozmetičke nege. Dobija se iz plodova drveta argana (Argania spinosa) koje raste u jugozapadnom Maroku, a koje Berberi nazivaju još i “drvetom života”. Za samo jedan litar marokanskog ulja potrebno je otprilike 20 sati rada (ručnog branja, mlevenja i ceđenja) i oko 100 kg arganovog svežeg ploda. Zato je arganovo ulje i dalje na visokoj ceni, kao i kozmetika u kojoj je ovo tečno zlato sastojak.

Šta je to u njegovom sastavu što ga čini tako delotvornim?

  • Na prvom mestu to je vitamin E ­– nezamenljiv biološki antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja nastalih dejstvom slobodnih radikala. Najbolji saveznik Vaše kože za ublažavanje bora i fotostarenja. Nezamenljiv u borbi protiv ožiljaka, ekcema i suvog temena.
  • Esencijalne masne kiseline – spečavaju upalne procese na koži. Ima ih više nego u shea puteru, što ga čini savršenim melemom za ruke, lice i telo.
  • Polifenoli – prirodni sojevi biljaka koji deluju protivupalno i regenerativno na kožu.
  • Ferulinska kiselina – snažan stabilizator vitamina C i E, koja udvostručuje njihovo delovanje.
  • Karoteni – bitni u zaštiti od sunčevih zraka.

Višestruka primena

Arganovo ulje možete nanositi na kožu lica, tela ali i kosu, stopala i nokte. Regeneriše hidrolipidni sloj kože, stimuliše međućelijsku oksidaciju, neutrališe štetne slobodne radikale i štiti vezivno tkivo.

1. Za savršen ten

Koristi se ujutru i uveče, nakon čišćenja lica. Osim u nerazblaženom obliku, možete koristiti i kreme sa arganom. Ako Vam je koža suva, arganovo ulje će je hidrirati i osvežiti, ako imate problematičnu kožu sklonu pojavi akni, takođe nećete pogrešiti.  Ovo ulje smanjuje količinu sebuma i upalne procese kod masne kože, te je  pogodno kao prirodni tretman za akne, u bilo kom životnom dobu.

Kap ulja razmažite među dlanovima i nežnim pokretima nanesite na problematično područje. Idealno je za noćnu negu, za ublažavanje bora, kao i za negu osetljive kože sa ekcemom. Još jedna prednost arganovog ulja je da i šminku (naročito oko očiju) možete ukloniti sa par kapi.

2. Za negovanu kosu

Nanosi se bez ispiranja na suvu ili mokru kosu. 1-3 kapi ulja umasirajte od korena do vrhova. Kosu ćete lakše raščešljati, a biće meka, svilenkasta i zaštićena od UV zračenja. Na tržištu postoji širok spektar preparata za negu kose sa ovim sastojkom. Arganovo ulje prodire duboko u folikul dlake, podstiče njen rast i sprečava pojavu rascvetalih krajeva.

3. Za meke usne i jake nokte

Arganovo ulje zaštitiće Vaše usne od vetra i sunca. Nokti dobijaju prirodan sjaj, a redovnom primenom argana sprečava se njihovo pucanje, kao i stvaranje zanoktica. Može se koristiti za svakodnevnu  negu ruku ili kao sastojak kreme za ruke. Arganovim uljem možete negovati i stopala, a preporučuje se mazanje pre spavanja.

4. Za zategnuto telo

Najbolje je nakon kupanja naneti arganovo ulje na kožu tela. Možete ga koristiti samostalno, ili u kombinaciji sa drugim preparatima za negu. Utiče na redukciju strija, kožu čini mekom i glatkom i pre svega hidriranom. Zahvaljujući svom regenerativnom svojstvu, pozitivno utiče na različita oštećenja kože. Brzo se upija i ne ostavlja masne tragove, tako da bez bojazni, možete uskočiti u  svoju garderobu.

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste

Podeli:

Pogledajte još:

Budite u toku sa dešavanjima

Prijavite se na našu newsletter listu